Evb

Förståelse stadier av cancer

Den numrering som kallas cancer staging hjälper läkare att avgöra hur cancern utvecklas i kroppen och vilka behandlingar att använda.

Om du har fått diagnosen cancer, är en av de viktigaste sakerna du lär dig om din sjukdom sin scen. Stadier av cancer är ett sätt för läkarna att beskriva hur allvarlig din sjukdom verkar vara. Läkare definierar stadier av cancer genom att göra en fysisk undersökning, titta inuti kroppen med röntgenstrålar och andra typer av enheter, och analysera prover av tumörer.

Cancer stadier

I allmänhet, cancer stadier går från 0 till 4, och skrivs med romerska siffror. Dessa steg beskriver hur stor cancer har blivit och om den har spridit sig eller inte. Eftersom cancerceller reproducera, bildar de en tumör. Celler kan lämna denna tumör och sprids via blodet eller lymfsystemet till andra delar av kroppen. Genom att göra detta, kan de skapa nya tumörer på andra ställen.

Att ha cancer stadium 0 innebär att cancern är ganska ny och har inte spridit sig någonstans. Eftersom antalet blir högre, betyder det din cancer är större, har det spridit sig längre, eller båda.

"Om du tar bröstcancer [som exempel], steg jag betyder en kvinna inte har mycket cancer. Hon har en relativt liten tumör, och det har inte gått till lymfkörtlarna," säger Michael Naughton, MD, en cancer specialist och biträdande professor i medicin vid Washington University i St Louis.

"Steg II kommer att vara antingen en lite större tumör eller har en viss spridning lymfkörtel. Steg III är lokalt avancerad cancer. Det finns en betydande mängd av sjukdom, men det är allt fortfarande begränsad till bröstet eller bröst och regionala lymfkörtlar. Och med stadium IV - och detta gäller ganska mycket för alla cancer - det är avlägsen spridning ", vilket innebär att cancern har spridit sig till avlägsna platser i kroppen, säger Dr Naughton.

Inte alla cancerformer är iscensatt på samma sätt, dock. Blodburna cancerformer, såsom leukemi, är i allmänhet beskrivs inte i etapper, enligt Naughton. Istället är leukemi definieras som antingen kronisk eller akut. Cancer i lymfsystemet är iscensatt med antalet grupper av lymfkörtlar som berörs, där de befinner sig, och om du har cancer utanför noderna.

Vilka stadier av cancer innebär för din sjukdom

Stadier av cancer är "inte en kristallkula," Naughton säger, men att veta scenen ger läkaren information om flera viktiga frågor:

  • Vilken typ av behandling du behöver. Läkare förlitar sig på stadier av cancer för att hjälpa berätta för dem som närmar ta i kampen mot sjukdomen. "Självklart är högre risk patienter kommer att bli kandidater för mer aggressiv behandling för att minska risken för återfall", säger Naughton.
  • Oavsett om du kan delta i kliniska studier. Stadier av cancer kan berätta dig och din läkare om du är berättigad till forskarstudier, enligt National Cancer Institute. Några av dessa studier är inriktade på att hitta nya behandlingar för cancer, som kan fungera bättre än befintliga alternativ.
  • Möjligheten till ett botemedel. Ju lägre stadium, desto större chans att du kommer att bli botade, säger Naughton. "För de flesta tumörer, anser vi steg IV inte botas situation, medan stegen I, II, och III är alla potentiellt botas." Men för vissa mer allvarliga former av cancer såsom pankreas och lungcancer, även stadium II och III bära lägre odds för ett bra resultat.

Att veta vilket stadium av cancer du har kommer att hjälpa dig att bättre förstå hur man handskas med din cancer. Om du har frågor, se till att tala med din läkare om din specifika fall.

Vad är cancer?

Det är det enda ordet diagnos som skrämmer de flesta. Avmystifiera cancer genom att få fakta.

Mer än en miljon människor diagnostiseras varje år med cancer. Det slår hälften av alla män och en av tre kvinnor i Europa, och det finns för närvarande mer än 12 miljoner cancer överlevande bor i detta land. Cancer diskriminerar inte av kön, hudfärg, eller etnicitet. För att hjälpa avmystifiera cancer, börja med att lära sig grundläggande fakta om det.

Roten av cancer

Celler, som utgör mänsklig vävnad, utgör grunden för våra organ. På den mest grundläggande nivån, är cancer den onormal tillväxt av vissa av våra celler.

"Våra kroppar är ständigt förnyar sig. Vad det betyder är att vi har celler som växer och delar sig. Celler oftast har en begränsad livslängd", förklarar Len Lichtenfeld, MD, ställföreträdande chefsläkare för den europeiska Cancer Society. "Cancer som en sjukdomsprocessen representerar verkligen celler i vår kropp som inte längre svarar på den vanliga tillväxt och signaler död En cancercell inte längre svarar på dessa signaler och blir odödlig -. den inte dör ".

När det händer, har cellen "makten att sprida någon annanstans i kroppen och växa i områden där just den typ av cell normalt inte skulle växa," säger Dr Lichtenfeld.

Typer av cancer

Vissa cancerformer är ofta namnges för orgel upplever onormal tillväxt av celler, som med bröstcancer och prostatacancer. Leukemi, en grupp av blodcancer, börjar med leukocyter, typ av vita blodkroppar påverkas, och har fått sitt namn från dem.

För män är den vanligaste typen av cancer prostatacancer, säger Lichtenfeld. För kvinnor är det bröstcancer. Efter dessa könsspecifika cancerformer, lungcancer och kolorektal cancer är den näst vanligaste typerna för både män och kvinnor. Efter dessa är de vanligaste typerna av cancer uppdelad efter kön igen: blåscancer och melanom för män och livmodercancer och non-Hodgkin lymfom för kvinnor.

Cancerbehandlingar

De tre huvudsakliga typer av cancerbehandling oftast används idag är:

  • Operation för att avlägsna cancern
  • Strålbehandling, som använder energi för att döda cancerceller
  • Kemoterapi, som använder droger för att döda cancerceller

Forskare arbetar ständigt med att hitta nya och mer effektiva alternativ cancerbehandling. Cancerbehandling är på väg bort från att bara döda cancerceller och mot riktade terapier för cancerpatienter. Detta är "en form av kemoterapi som stör de bakomliggande mekanismer som gör en cancercell en cancercell," säger Lichtenfeld.

Cancer riskfaktorer

Vissa levnadsvanor, som rökning, dålig kost leder till övervikt eller fetma och stillasittande är alla cancerfall riskfaktorer. Andra riskfaktorer är:

  • Andra tobaksbruk, såsom tuggtobak
  • För mycket solexponering
  • Överdriven alkoholkonsumtion

Det uppskattas att 50 procent av dödsfallen i cancer skulle kunna förebyggas genom några enkla livsstilsförändringar, säger Lichtenfeld. Dessa inkluderar att sluta röka, äta en hälsosam kost som innehåller massor av vegetabiliska livsmedel, bibehålla en hälsosam kroppsvikt, och att få regelbunden motion.

Vacciner, antibiotika, och förändrade vissa sexuella beteenden kan också förhindra cancer som är kopplade till infektionssjukdomar, såsom humant papillomavirus, hepatit B-virus, och HIV.

Cancer kommer förmodligen alltid låta skrämmande i början, men att förstå vad det innebär, hur det kan behandlas, och vad du kan göra för att minska risken att utveckla cancer kan hjälpa till att sätta det i perspektiv.