Evb

Förståelse lupus bloss

De flesta lupus bloss föregås av varningssignaler eller härrör från vissa villkor.

Systemisk lupus är en sjukdom som kan påverka många delar av kroppen. En lupus symptom som är aktiv för ett tag kallas lupus flare, om symptomen går bort för en tid, är det kallas remission. Vissa läkare föredrar att använda termen "viloläge" som betyder en lugn period, istället för ordet eftergift.

"Jag tycker inte om att använda termen remission sedan lupus symptom sällan försvinner helt," säger Jennifer Anolik, MD, PhD, en reumatolog och forskare vid University of Rochester Medical Center i Rochester, NY

Om du har lupus, kan du få symtom som trötthet, muskelvärk och ledvärk för det mesta. Mer allvarliga symtom såsom utmattning, viktnedgång, feber och anemi kan inträffa under perioder av en flare och kan kräva behandling med steroid läkemedel.

"Lupus blossar kan klassificeras som mild, måttlig eller svår," konstaterar Dr Anolik. "Symtom på en mild flare kan vara utseendet på en lupus utslag. En mycket allvarlig flare kan orsaka vätskeansamling runt hjärtat eller njursvikt."

Vad orsakar en lupus flare?
Om du har en autoimmun sjukdom, såsom lupus, förvandlar ditt immunsystem felaktigt mot normala celler och vävnader i kroppen. I lupus, gör immunförsvaret proteiner som kallas "auto-antikroppar" som kan angripa många delar av kroppen och orsaka inflammation. Allt som triggar immunförsvaret kan då orsaka en lupus flare. Triggers kan inkludera:
 • Ultraviolett ljus. "UV-ljus är en vanlig utlösande faktor för en lupus flare. Exponering för solen vanligtvis orsakar en lupus utslag men kan också aktivera mer allvarliga systemiska symtom på lupus," konstaterar Anolik.
 • Infektioner. Någon typ av infektion kan stimulera immunsystemet och detta kan resultera i en lupus flare.
 • Stress. Stress kan vara känslomässigt eller fysiskt. Lupus blossar är vanliga efter fysiskt trauma, kirurgi, eller känslomässiga händelser.
 • Graviditet. Lupus blossar är vanliga under graviditeten och under perioden efter födelsen av ett barn.
 • Starta en ny medicin. Vissa läkemedel, såsom sulfonamidantibiotika och over-the-counter växtbaserade läkemedel echinacea, har visat sig utlösa lupus nödraketer.
 • Stoppa en drog. Alltid tala med din lupus läkare innan du påbörjar eller stoppa någon medicin. särskilt Plaquenil (hydroxiklorokin). "Studier har visat att lupustålmodig på Plaquenil är mindre benägna att utveckla en lupus flare", säger Anolik. "Patienterna bör veta att om de slutar ta sin Plaquenil det kan orsaka en lupus flare."
Vilka är de varningssignaler om en lupus flare?
Om du har lupus bör du vara medveten om de tecken och symtom som kan indikera när en flare kan börja. Några vanliga varningar av en flare är:
 • Att bli för trött eller känner dig som om din stress nivå bygger upp.
 • Med tätare eller högre feber än vanligt.
 • Värk i musklerna, eller mer smärtsamma och svullna leder.
 • Utvecklingen av ett utslag.
 • Utvecklingen av de symptom du har inte haft tidigare.

Kom ihåg att lupus kan påverka nästan varje del av kroppen. Det är viktigt att rapportera alla nya symtom till din lupus läkare så att du kan få behandling för din lupus flare snabbt.

Hur ofta händer lupus bloss?
"Varje lupus patienter är olika, och antalet skov är oförutsägbar. Om en patient har en lupus flare varje månad, skulle jag vara orolig för att deras sjukdom inte är så välkontrollerad som den kunde vara. Tre till sex lupus blossar ett år är om genomsnittet, men vi har också patienter i vilande stadier av sjukdomen som går under mycket längre perioder utan ett signalljus, "konstaterar Anolik.

Lupus facklor är en normal del av sjukdomen. Du bör bli medveten om varningssignaler och se din läkare när de inträffar. Forskare aktivt studerar olika sätt att förhindra lupus nödraketer. "I framtiden hoppas vi ha tester som bättre kan förutsäga en lupus flare och tillåta oss att börja behandlingen redan innan symtom uppträder," säger Anolik.