Evb

För att munvatten eller inte munvatten?

Munvatten beslutsfattare säga fördelarna med muntliga skölj gå längre än bara kissable andetag - men en del människor oroar sig för att alkohol-innehållande sköljer kommit med en rad hälsorisker. Här är vad du bör veta.

Ahhh - som inte älskar att minty spark som kommer från en klunk munvatten?

Och din munsköljmedel skulle kunna göra mer än bara ge din andedräkt en makeover, enligt många munvatten beslutsfattare - det kan vara proppfull av hälsofördelar, alltför. Bara kolla på etiketten på din munvatten behållare, och du kanske upptäcker att det är en plakett Zapper, en tand blekmedel, kanske till och med en gummi-sjukdom fighter.

Men är påståendena sanna? Är munvatten riktigt bra för din mun? Vänder ut, är svaret ja och nej.

4 viktiga munvatten proffsen

Munvatten maj:

  • Skär ner på karies. "Det är absolut sant att skölja med fluor sköljning kan bidra till att minska karies", säger Nicholas Toscano, DDS, en Diplomate av den europeiska styrelsen för parodontologi, co-redaktör och chefredaktör för Journal of implantat och Advanced Clinical Dentistry. "Det finns otaliga studier om fördelarna med fluor för att minska demineralization och kavitation i tänderna."
  • Kämpa tandköttsproblem. Med parodontit (såsom gingivit), kan tandköttet och uttag tand blir inflammerade eller infekterade på grund av plack från bakterier och mat som dröjer sig kvar på tänderna. Ett antibakteriellt munvatten, som en med alkohol eller klorhexidin, kan hjälpa till att förebygga tandlossning.
  • Lugna kräfta sår. "Munvatten kan lindra en kräfta öm genom avgiftning område - att minska mängden bakterier som kan irritera sajten", säger Dr Toscano. I många fall en enkel saltvatten skölj kommer att göra.
  • Skydda din graviditet Parodontit är faktiskt en riskfaktor för att föda för tidigt födda, låg vikt spädbarn -. Bakterierna från ett tuggummi infektion kan komma in i en gravid kvinnas blodomloppet och ökar inflammatoriska markörer, vilket i sin tur kan stimulera sammandragningar. Och en ny studie publicerad i European Journal of Obstetrics and Gynecology (som fått stöd från Proctor and Gamble) fann att mammor-to-be som använde munvatten hela graviditeten var mindre benägna att gå in i början av förlossningen.

Munvatten ger klart vissa fördelar - men det är viktigt att veta att inte alla munvatten är desamma. Saltvatten sköljningar kan göras hemma med varmt vatten och salt, medan färdigköpta typer innehåller en mängd olika ingredienser, från fluorid (lag) till alkohol (Listerine) till klorhexidin (Peridex).

3 munvatten nackdelar du bör veta

Munvatten är ingalunda ett universalmedel. I själva verket blir munvatten dåliga betyg eftersom det:

  • Irriterar kräfta sår. Om alkoholhalten i din mun skölj är för hög, kan det faktiskt sluta irritera kräfta öm mer än att hjälpa den.
  • Masker dålig andedräkt. "Munvatten kan leda till friskare andedräkt, men det kan bli kortvarig", säger Toscano. "Om en patient har dålig munhygien och inte borsta effektivt, det finns ingen mängd munvatten som kan maskera effekterna av dålig hälsa. Bara använda munvatten skulle motsvara att inte bada och använda cologne för att dölja lukten. "
  • . Har kopplats till cancer i munhålan Debatten om huruvida alkoholhaltiga munvatten är kopplade till oral cancer fortsätter - det är en fråga som har diskuterats sedan 1970-talet med några definitiva svar. En stötesten har varit hur studierna har utformats i enlighet med den europeiska Dental Association (ADA). Som av nu, har ADA lagt sin Seal of Acceptance på vissa munvatten som innehåller alkohol efter det omfattande omdömet deras effektivitet och säkerhet.

Toscano säger att hålla detta i minnet: "Med hjälp av en sköljning är mycket annorlunda än att dricka alkohol, och oftast finns det en synergieffekt med rökning. ADA sätter bara sin kvalitetsstämpel på beprövad forskning och skulle inte sätta folk i skymundan genom att låta dem använda en produkt som skulle få sådana negativa biverkningar. "

Den nedersta raden på din muntliga skölj

"Munvatten bör inte användas som ett substitut för tandborstning," säger John Ictech-Cassis, DDS, DMD, en klinisk professor vid Boston University School of Dental Medicine. Även när de kan vara till hjälp i att minska risken för parodontal sjukdom och håligheter, bör de alltid användas i kombination med god hygien.

Ytterst, vad som är rätt för din bästa vän kanske inte är det bästa valet för dig, så anser din personliga situation. För personer med tandlossning, rekommenderar Toscano Listerine eftersom det minskar de bakterier som orsakar sjukdomen. För dem som är cavity-benägen, tenderar han att rekommendera en hög fluorid skölj liknande lag. Och han betonar alltid vikten av god tandhygien.