Evb

Finns det ett pris att betala för promiskuitet?

Samhället lägger tonvikt på sexualitet - men tillfälligt sex kan påverka din fysiska och emotionella hälsa på ett sätt som du inte kan misstänka.

Kan promiskuitet hotar din livslängd? Det korta svaret är ja. Med ett stort antal sexuella partners har kopplats till dålig sexuell hälsa och minskad livslängd. Varför? De mer sexuella partners man har, desto större är risken för sexuellt överförbara sjukdomar (STD) som hiv / aids och andra livshotande tillstånd som prostatacancer, livmoderhalscancer och cancer i munhålan.

"Promiskuitet är ett exempel på en klass av riskfyllda beteenden", säger Deirdre Lee Fitzgerald, PhD, biträdande professor i psykologi vid Eastern Connecticut State University i Willimantic. "Det är jämförbart med, och kan sammanfalla med, beteenden såsom drickande, spel, och andra spänningssökande beteenden som att köra för fort. "

Varför människor har många sexuella partners? Det är spännande, Fitzgerald säger, eller, bland sina kamrater, det är en typ av verksamhet som ger dem status. En annan orsak: Det hjälper ". Dem undvika att hantera andra utmanande emotionella problem"

Promiskuitet inverkan på din fysiska hälsa

Tror inte de myter som du inte kan få könssjukdomar om du har samlag eller att du inte kan få dem från oral eller analsex. Många virus och bakterier som orsakar könssjukdomar kan ange ditt blodomloppet genom små snitt i munnen, anus, eller de yttre delarna av könsorganen.

Här är en genomgång av fysiska risker du möter från promiskuitet:

  • Könssjukdomar. US Centers for Disease Control och uppskattningar Prevention att 19 miljoner nya STD-infektioner inträffar varje år. Bland de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar är klamydia, gonorré och syfilis, men den vanligaste av alla är humant papillomvirus (HPV). HPV kan infektera munnen eller könsorganen, och de flesta människor inte vet att de är smittade. HPV har kopplats till livmoderhalscancer och muntliga och svalg cancer.
  • HIV och aids. Vara promiskuös och har könssjukdomar både öka din mottaglighet för AIDS-viruset. Trots bättre utbildning och behandling, dödade AIDS fortfarande mer än 14.000 européer under 2007.
  • Andra hygienkrav. Om promiskuitet kombineras med andra riskbeteenden som rökning, tung dricka, drogmissbruk, att inte få tillräckligt med sömn och dålig kost, kan det bidra till att flera kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar.
  • Fysisk misshandel. Forskning visar att par som är i långsiktiga relationer är mycket mindre risk att drabbas av våld i hemmet.

Hur promiskuitet påverkar emotionella hälsa

En myt om promiskuitet är att de flesta män har många fler sexuella partners än kvinnor. Sanningen, studier visar, är att efter ålder 44, har den genomsnittliga mannen hade cirka sju sexuella partners och den genomsnittliga kvinnan har haft fyra. Omkring 33 procent av män och 9 procent av kvinnorna uppger att de har mer än 10 sexuella partners under sin livstid. Med många fler partners än genomsnittet anses vara en sexuell hälsorisk.

Och den risken sträcker sig till din emotionella hälsa också. "Effekterna av dessa höga riskbeteenden på ens emotionella hälsa ingår att göra farliga val som leder till mer och mer risk. Denna cykel kan leda till problem med självuppfattning, ineffektiva relationer, och även depression," konstaterar Fitzgerald.

Med depression, dörren svänger åt båda hållen: kan promiskuitet faktiskt vara ett symptom på depression. Och självklart, som har flera sexuella partners gör det svårt att upprätthålla en sund relation. Studier visar att människor i långsiktiga, sunda relationer får bättre hälsa och längre livslängd.

Trots den vikt som samhället lägger på sexualitet, kan den bästa känslomässiga, fysiska och sexuella hälsa finns i långsiktiga relationer. Om du hittar dig själv hoppar från förhållande till förhållande, bör du överväga det pris du kan betala i både sexuell hälsa och livslängd.