Evb

Fakta om salt och högt blodtryck

Vissa hypertoni riskfaktorer, som ålder och genetik, inte kan kontrolleras, men skära ditt saltintag är ett sätt att sänka risken blodtrycket.

Våra kroppar behöver salt eller natrium, för väl fungerande muskler och nerver, samt att hantera blodtryck och blodvolym. Men de flesta av oss äter långt mer än den rekommenderade mängden salt varje dag. Det beror på att natrium är mer än salt shaker sitter i ditt kök. Restaurang mat och konserverad och bearbetade livsmedel har ofta extremt höga halter av natrium, cirka 80 procent av saltet vi får i oss kommer från dessa källor.

När du ökar ditt intag av salt, behåller du vätska, vilket kan höja blodtrycket genom att öka blodvolymen och kan öka belastningen på hjärtat. "Åderförkalkning, skador på njurar och blodkärl, hjärtinfarkt och stroke är bara några av de villkor du risken med högt blodtryck," säger Samuel J. Mann, MD, professor i klinisk medicin vid New York-Presbyterian Hospital Weill Cornell Medical Center i New York City.

Salt känslighetsfaktorer

Överdriven natrium är inte den enda orsaken till högt blodtryck. För många är hypertoni genetiska, och effekten av högt saltintag på blodtrycket är också genetiskt bestämd i många människor.

Ålder och ras varje spela en roll i hur vår blodtryck svarar på högt saltintag. På grund av genetiska faktorer, afro-européer är mer benägna att uppleva förhöjt blodtryck, eller hypertoni, när deras kost är mycket salt.

När vi blir äldre, är salt mer sannolikt att leda till ett ökat blodtryck. Njurfunktionen avtar också när vi åldras, så att kroppen har en ännu svårare tid utsöndra stora mängder salt. Vikt och brist på motion är också viktiga faktorer när man talar om högt blodtryck.

Tips för att hoppa över saltet

De flesta människor med högt blodtryck bör inte äta mer än 1500 milligram (mg) natrium per dag. Även de med låg risk för högt blodtryck bör hålla sina natrium intag till mindre än 2.400 mg per dag - mängden salt i en tesked. Du kan kontrollera hur mycket natrium du tar in genom att noggrant granska näring etiketter. Se till att notera tjänstgör storlekar, som etiketter kan vara något vilseledande.

Eftersom de flesta restauranger inte publicerar näringsmässiga fakta på sina menyer, äta ute gör det lite svårare att beräkna och begränsa natrium. Dr Mann föreslår be din servitör vad maträtter kan tillagas utan salt. Även om du väljer att beställa något ljus, kom ihåg att salthalten i produkter som bröd, soppa och sallad dressing kan vara mycket hög.

Andra tips för att minska saltintaget:

  • Ät färska livsmedel så mycket som möjligt.
  • Skär ner på smaktillsatser laddade med natrium.
  • Prova andra kryddor, till exempel basilika, curry och oregano.
  • Köp en kokbok med låg salthalt recept.
  • Skölj bort alla konserver innan du äter.

Vikten av kalium

Ett annat sätt att förebygga högt blodtryck och återupprätta den känsliga balansen njurarna arbetar så hårt för att skapa är att se till att du får tillräckligt av mineralet kalium i din kost. Kalium hjälper njurarna avlägsna överflödig vätska. Många frukter och grönsaker är bra källor till kalium, som bananer och potatis, som är fettsnåla mejeriprodukter.

Hitta salt alternativ inte bara kommer att förbättra din hälsa, kommer den att expandera även dina kulinariska talanger och introducera dig till en värld av nya smaker.