Evb

En monokel primer

Välja den bästa par glasögon handlar om att få rätt recept, lämpliga linser, och de rätta ramarna för dina behov.

Receptbelagda glasögon ger en enkel lösning på ett antal olika synproblem - om formen på ögat eller din hornhinna är avstängd, är din hornhinna inte böjd perfekt, till exempel, eller ditt objektiv åldras påverkar skärpan i din vision.

"Glasögon uppnå synkorrigering genom att fokusera strålar av ljus på näthinnan," säger optiker Andrea Thau, OD, talesman för den europeiska Optometric Association. När man har myopi (närsynthet), till exempel, är ögonglobens för lång, och ljuset fokuserar framför näthinnan i stället för på den. Du behöver glasögon med linser som är konkava - de böjer inåt - så att ljuset kan spridas och träffa näthinnan.

Med översynthet (långsynthet), i vilken ögat är kortare än normalt, fokuserar ljus bakom näthinnan. "För att korrigera långsynthet, du behöver en konvex lins för att föra ljuset framåt," säger Dr Thau.


Behöver du läsglasögon?

I astigmatism, där hornhinnan kröker mer i en riktning än den andra, som en fotboll, istället för att vara runda och släta, som en basketboll, kan ögat inte fokusera ljuset jämnt på näthinnan, vilket orsakar ljus att gå till två olika punkter. Som ett resultat, kan både nära och avlägsna bilderna suddiga och sträckte ut. För att korrigera astigmatism, behöver du ett par glasögon som kan få ljuset att fokusera på samma punkt.

Och för att korrigera ålderssynthet - en åldersrelaterad tillstånd där linsen är inte längre tillräckligt flexibel för att ändra form, göra saker som nära är suddiga - du har flera glasögon alternativ. Om du inte har befintliga synproblem som närsynthet eller översynthet, kanske behöver du bara over-the-counter läsglasögon för att utföra nära uppgifter, de kan böja ljusstrålar innan de kommer in i ögat för att kompensera för suddighet. Om du redan använder glasögon, kan du behöva bifokala linser som kan korrigera både när och fjärran vision. Trifokala är en annan synkorrigering alternativ - de rätta långt, mellanliggande och nära vision.

Att få ett recept synkorrigering

Optiker använder flera verktyg för att bestämma patientens recept för synkorrigering. De mäter kraften i varje öga med enheter från ögat sjökort till en phoropteren, ett instrument som innehåller linser av olika befogenheter. En retinoskopet lyser ett ljus i ögat att se reflektionen tillbaka från näthinnan.

Din ögonläkare kommer också att överväga faktorer såsom:

  • Hur du använder glasögon - säga, för att läsa enbart, eller hela tiden
  • Hur din syn har förändrats från baslinjen
  • Om du använder datorn under längre tidsperioder
  • Om du bära glasögon utomhus

Hur dechiffrera ditt recept

Ett recept för glasögon kommer typiskt att ha två uppsättningar siffror, en för "OD," oculus dextrus eller höger öga, och en för "OS" Illavarslande Oculus - vänster öga.

Du kan också se beteckningen "S" eller "SPH," vilket står för sfärisk. Numret efter dessa brev hänvisar till din grad av närsynthet eller översynthet. Till exempel, om du är närsynt, kanske ditt recept vara -4,50 D (D är för diopter, en måttenhet för en lins fokusera kraften). Om din SPH är ett positivt tal, säger +2 D, det betyder att du är långsynt.

Om du har astigmatism, kommer ditt recept att ha ett andra nummer som mäter cylindern, eller objektiv kraft som behövs för att korrigera astigmatism. Detta kan vara ett negativt eller positivt tal, desto större siffra, desto större är astigmatism. Den tredje siffran är axeln, som hänvisar till orienteringen av linsen. Det kommer att vara mellan 0 och 180 grader och visar där skillnaden i krökning i ett öga med astigmatism.

Till exempel kan ett recept för glasögon för att korrigera astigmatism se ut så här:-2.00-1.00x180. Detta recept fördelar sig enligt: ​​-2.00 = 2 dioptrier av närsynthet -1.00 = 1 dioptri av cylinder x180 = axel 180, orientering av cylindern i linsen

Typer av glasögon tillgängliga för synkorrigering

Människor som bär glasögon har många typer av linser och ramar att välja mellan. Ramar kan vara av plast, metall, semi-garnityr, eller helt garnityr. Var noga ramen form och storlek du väljer kan hysa recept, säger Thau.


Glöm inte dina solglasögon

Vissa objektiv kommer med en färglös antireflexbehandling, bra för människor som använder datorer. Du kan också köpa linser med UV-skydd, är viktiga för att minska din risk för makuladegeneration och grå starr. "Exponering för UV är kumulativa," säger Thau. "Du bör ha UV-skydd i dina glasögon hela tiden, precis som du använda solskyddskräm på huden." Linser med UV-skydd kan vara färglös, men linser som mörknar i solljus kan vara ett bättre alternativ, mörkare linser kan hjälpa dig se bättre i starkt ljus och kan förhindra att kisa och rynkor.

Andra alternativ för linser inkluderar:

  • Standard plast
  • Polykarbonat - rep-och slagtåligt material med UV-skydd
  • Hög-index material linser, som är tunnare och lättare än vanliga linser och kan vara att föredra om du behöver starka (tjockare) receptlinser
  • Transition linser som mörknar automatiskt i solljus

Glasögon eller kontaktlinser?

Kontaktlinser är ett utmärkt alternativ för synkorrigering, men ögonen kan framkalla infektioner om kontakt användning och vägbeskrivning vård inte följs noggrant, och de kräver mer underhåll än glasögon. Vissa människor är inte bekväm med kontakter på sina ögon, medan andra föredrar att ha både glasögon och kontakter så att de kan växla mellan de två. Prata över alternativen med din ögonläkare för att hitta de bästa synkorrigering för dina ögon.

Återgå till den sunda synen centrum.