Evb

En hälsosam daglig rutin för diabetes

Leva med diabetes kräver en ny syn på din dag. Dessa strategier kan hjälpa dig hantera diabetes och gå vidare med ditt liv.

Leva med diabetes är en utmaning att fler människor i Europa står inför varje dag. Över 8 procent av européerna har nu diabetes - det är cirka 26 miljoner människor i allt, även om ungefär 7 miljoner är inte ens medvetna om att de har det. Förutom att handlägga tillståndet själv, är det viktigt att få diabetes under kontroll på grund av risken för allvarliga komplikationer - från njursvikt och nervskador till hjärtsjukdomar och stroke.

På den positiva sidan, kan du hantera diabetes genom att följa några enkla sunt-levande strategier: övervaka ditt blodsocker, tar några receptbelagda mediciner, äta en smart diabetes diet, och öva regelbundet - varje dag.

Övervaka ditt blodsocker

För att effektivt hantera diabetes, är det viktigt att kontrollera blodsockret. "Det är som ett ljus i en mörk tunnel: Du måste se vart du ska," säger Betul Hatipoglu, MD, en endokrinolog vid Cleveland Clinic i Ohio. "Om du tar insulin, är det viktigt att kontrollera ditt blodsocker före varje injektion för att vara säker, eller en gång om dagen om du inte tar insulin." Om du har typ 1 eller typ 2-diabetes och använder insulin, är det också viktigt att kontrollera ditt blodsocker innan träningen eller sänggående, och innan du kör en bil för att se till att du inte har lågt blodsocker. Om du är på medicinering och kontrollera ditt blodsocker en gång om dagen, kan det vara bäst att variera vilken tid du kolla upp det, provtagning vid olika tider på dagen, såsom före måltid eller två timmar efter en måltid, råder Dr Hatipoglu.

Forskning har visat att när du övervaka ditt blodsocker noga, förbättrar din förmåga att hantera diabetes. I en studie av nästan 300 personer som publiceras i tidskriften Diabetes Research and Clinical Practice, hade personer med diabetes som regelbundet övervakade deras blodsocker en betydligt bättre livskvalitet än de med lågt blodsocker.

Hantering av diabetes diet

När människor får höra att de måste ändra sin kost för att hantera diabetes, kan de bli överväldigade av utmaningen och återgå till gamla vanor. Men en diabetes diet är inte så annorlunda från hur alla bör äta på en daglig basis, säger Elizabeth Snyder, RD, LD, en dietist med Ohio State University Diabetes Research Center i Columbus.

Snyder föreslår personer med diabetes börjar med en bra frukost varje dag för att undvika krascher och överätande senare. Hon rekommenderar också att få massor av fibrer från fullkorn, frukt och grönsaker, och välja magra proteinkällor och fettsnåla eller fettfria mejeriprodukter. Styra klart på socker, sötade drycker till förmån för osötad te och vatten, och har några små, hälsosamma snacks hela dagen för att undvika droppar och spikar i blodsocker som kan uppstå mellan måltiderna.

Hålla sig till din medicinering planen

Om din läkare ordinerar medicin, hålla sig till planeringen är avgörande. Rutinen kommer att vara olika beroende på om du har typ 1 eller typ 2-diabetes och om du behöver ta insulin eller andra droger också.

Oavsett vilken typ av medicin du tar, har Hatipoglu några förslag för att göra det lättare. "Använd en daglig tablett rutan om du tenderar att glömma att ta din medicin, och placera den i köket eller i badrummet nära din tandborste för att förhindra saknas en dos", säger hon. "Om du tar insulin, kan en tidskrift med födointag och blodsocker informationen vara ovärderlig när det gäller behandling planlösning felsökning i läkarens kontor."

Hantera diabetes med motion

Regelbunden motion är en viktig komponent när det gäller din hälsa och leva väl med diabetes. Däremot kan komma igång med ett träningsprogram kräver lite mer ansträngning om du behöver kontrollera blodsockret före och efter träning.

Av denna anledning föreslår Hatipoglu börjar med en enkel, lätt att uppnå motion rutin. "Walking är oftast det bästa eftersom det är kul, kan göras inomhus eller utomhus, och endast kräver ett par bra skor," säger hon. Simning, cykling, dans och löpning är andra goda aeroba alternativ. "När du är osäker, kontakta en certifierad personlig tränare eller en övning fysiolog för hjälp med att planera en säker övning rutin som är bäst för dig, "tillägger hon.

Leva med diabetes: att sätta ihop allt

Din dag-till-dag diabetes rutin bör individualiseras utifrån din egen situation och aspekter livsstil, till exempel vilka mediciner du tar och hur ofta du behöver kontrollera ditt blodsocker. Men i allmänhet, Hatipoglu säger, en daglig rutin för att hantera diabetes kan se ut så här om du är på insulin:

  • Kontrollera ditt blodsocker när du vaknar.
  • Ät en balanserad frukost, såsom havregryn, en äggvita omelett, hälften av en grapefrukt, och osötat te med citron.
  • Kontrollera ditt blodsocker innan en tvåtimmars insulin injektion.
  • Har lunch - kanske hälften av ett kalkonbröst smörgås på fullkornsbröd pitabröd med ett litet äpple och isvatten med lime.
  • Gå i 30 minuter efter lunch.
  • Ha ett hälsosamt mellanmål, såsom fettsnål yoghurt med frukt.
  • Ät en balanserad middag - som grillad fisk, ångkokta grönsaker, och ingen tillsatt socker glass.
  • Kontrollera ditt blodsocker innan du går till sängs.

Och se till att strö i lite kul under dagen: "Glöm inte att slappna av och skratta däremellan," Hatipoglu säger "Laughing är ett bra sätt att stärka immunförsvaret och hjälpa din diabetes.".