Evb

En guide till hip anatomi

Genom att veta din anatomi, kan du förstå några av orsakerna till din höftproblem.

Om du börjar känna hip smärta eller stelhet, men du vill veta mer om ben och muskler som utgör höft anatomi.

Hip anatomi: ben

Höftleden består av två ben: bäckenet och lårbenet (lårbenet). Det är den största kula och sockel i kroppen. Den "boll" är den rundade änden av lårbenet (även kallad lårbenshuvudet). Den "socket" är en fördjupning i den nedre sidan av bäckenet (även kallad acetabulum). Den femorala huvud passar i acetabulum för att bilda höftleden. Detta anatomi möjliggör en hel del rörelse inom den gemensamma - till exempel promenader, löpning och klättring.

Den femorala huvudet fäster genom lårbenshalsen till resten av lårbenet. På toppen av lårbenet, bredvid lårbenshalsen, det finns en annan bula på utsidan av höften kallas större trochante som musklerna fäster. Brosk hjälper till att förhindra friktion mellan lårbenshuvudet och acetabulum, men hip smärta kan uppstå om brosket börjar bära ner eller skadas.

"Jag ser en hel del patienter som har skador på leden, speciellt brosk," säger Brian persilja, MD, biträdande professor i avdelningen av ortopedisk kirurgi vid Baylor College of Medicine i Houston, Texas.

Hip anatomi: muskler och senor

Rörelsen hos bollen och sockel styrs av flera mycket kraftiga muskler som fäster till ben. De muskler du vet förmodligen det bästa är dina "glutes" (sätesmusklerna), de stora, starka muskler som fäster på baksidan av dina höftben och omfattar skinkorna.

"De glutes bifoga till din trochanter major, dessa muskler bidra till att hålla ditt bäcken och din kropp upp så du inte ramlar och även hjälpa dig att gå," säger Dr Persilja. "På toppen av det lager av muskler är det Iliotibial bandet, som börjar vid brädden av bäckenet utanför höftleden och rinner ner benet."

Om Iliotibial bandet (en lång sena som många muskler i höft och ben fäster) blir för hårt eller överutnyttjas, kan detta bidra till höftproblem.

Några av de andra musklerna i höften är:

  • Adduktorer på insidan av låret.
  • Iliopsoas muskel, en hip flexor muskel som fäster den övre lårbenet.
  • Rectus femoris muskeln, en av quadriceps musklerna på framsidan av låret.

Muskler spelar en viktig roll för hälsa och välbefinnande din höft. Alla dessa muskler arbetar tillsammans för att förse dig med rörelseomfång i höften samtidigt hålla kroppen stabil och upprätt. "Den underliggande rekommendation för att förhindra höftproblem skulle vara att försöka bibehålla sin flexibilitet och muskeltonus," Persilja säger.

Hip anatomi: smärta källor

Allmänna orsaker till höftproblem inkluderar:

  • Muskelbristning
  • Benbrott (såsom en fraktur på lårbenshalsen)
  • Tendinitis
  • Artrit
  • Bone sporrar eller andra missbildningar av din höft

Persilja ser också en hel del patienter med bursit av höfterna. Detta tillstånd orsakas när slemsäckar, små vätskefyllda säckar som fungerar som kuddar i delar av kroppen där det finns friktion mellan muskler, ben och senor, blir inflammerade eller skadade från skada eller infektion.

En av de vanligaste formerna av bursit är trochanteric bursit (smärta på utsidan av höften), men det finns bursae i andra delar av höften liksom. Till exempel finns det ett under Iliopsoas muskeln på framsidan av din höft.

Höften är en komplicerad mekanism och därför hip smärta kan ha sitt ursprung i många olika delar av det gemensamma. Att lära sig anatomi din höft kommer bättre att du kan lokalisera din smärta och arbeta med din läkare för att hålla den från att begränsa ditt liv.