Evb

Dricka alkohol: hälsa boost eller hälsorisk?

När det gäller alkohol, hur mycket är för mycket? ta reda på vad experterna rekommenderar och hur man känner igen tecken på att du dricker för mycket.

Ett stort antal studier har visat att måttligt alkoholintag kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom hos män och kvinnor. Måttlig alkoholkonsumtion innebär en drink per dag för kvinnor och en för två för män, säger Donald Novey, MD, en integrativ medicin läkare med Advocate Medical Group i Park Ridge, Illinois "Skillnaden i mängder är på grund av hur män och kvinnor metabolisera alkohol, "Dr Novey förklarar.

"När du säger en drink, storleken på denna dryck frågor," Novey tillägger. Enligt US Department of Agriculture en drink är lika med:

 • 12 gram av öl eller
 • 5 uns av vin eller
 • 1 ½ dl sprit (sprit som gin eller whisky, 80-proof)

Farorna med att dricka för mycket
Tyvärr kan en del människor stannar inte vid bara en eller två drinkar. För mycket alkohol kan leda till allvarliga konsekvenser för hälsan. Tung alkoholintag kan skada levern, vilket orsakar skrumplever, en dödlig sjukdom. Överdrivet drickande också kan höja blodtrycket och skada hjärtat, och är kopplad till många olika cancerformer, inklusive mun, matstrupe, bröst, prostata och kolorektal cancer. Hälsoriskerna är ännu större för dem som inte bara dricka men röker också.

Konsekvenserna av överdrivet drickande kan vara allvarliga, inte bara för den alkoholist, men också för sina vänner, familj och även oskyldiga åskådare. Enligt National Institute of alkoholmissbruk och alkoholism, mer än 16.000 människor dör varje år i bilolyckor som involverar rattfyllerister. Andra uppgifter tyder på att en av tre våldsbrott innebär användning av alkohol och så många som tre av fyra våldsamma incidenter mot en make involverar alkohol. "Alkohol är en depressiv. Det gör människor ledsna över tiden, inte glad, "Novey säger. När deprimerad, kan människor göra några ganska olyckliga saker till sig själva och sina nära och kära.

Tecken på alkoholmissbruk
Hur kan du säga om du eller någon du känner kanske har ett alkoholproblem? Läkare använder ofta buren testet, som innebär fyra enkla frågor, säger Novey:

 • Skära ner. Har du någonsin känt att du borde skära ner på ditt drickande?
 • Irritation av kritik. Har folk irriterade dig genom att kritisera ditt drickande?
 • Guilty känsla. Har du någonsin känt sig skyldig om att dricka alkohol?
 • Ögonöppnare. Har du någonsin haft en drink först på morgonen att lugna nerverna eller för att bli av med en baksmälla (en "eye-opener")?

Om svaret på bara en av dessa frågor är ja, är ett alkoholproblem sannolikt och professionell hjälp behövs, säger Novey.

Andra tecken på alkoholproblem:

 • Du upptäcker att du inte kan sluta dricka när du börjar.
 • Du har problem på jobbet eller i skolan.
 • Andra människor märker ditt drickande och kommentera den.
 • Du kan inte komma ihåg vad du gjorde när du drack alkohol.

Moderation regler
Konsumera inte mer än en drink en dag för kvinnor och högst två drinkar för män är säker, och kanske till och med hjärtat friskt. Å andra sidan kan överdrivet drickande få allvarliga konsekvenser. Om du tror att du kan ha ett alkoholproblem eller misstänker att någon du älskar gör, söka professionell hjälp. Kontakta din husläkare eller en stödgrupp för missbruk innan irreparabel skada är skedd.

Läs mer i Everyday hälsa Friska levande centrum.