Evb

Designa din Crohns diet plan

Planerar en Crohns kost är ett sätt att hantera dina sjukdomssymtom. Även rätt diet plan är olika för alla, som arbetar med en dietist kan hjälpa dig att välja livsmedel som är mindre benägna att orsaka en uppblossande.

Personer med Crohns sjukdom kan hoppas på en magisk diet plan som hjälper till att kontrollera alla sina symptom. Tyvärr kan inte ens de mest näringsrika livsmedel gör det. Men efter en Crohns kost kan spela en stor roll i din hälsa och påverka hur du känner - det gäller bara att hitta vad som fungerar för dig. Ett av de bästa sätten att göra det är att söka hjälp av en dietist. Att arbeta tillsammans, kan du skapa en diet plan för att bättre hantera dina Crohns symtom.

Hur en dietist kan hjälpa

Det är svårt att veta vad din kropp behöver - och vad det inte är - när du arbetar med en flare-up. En dietist kan hjälpa dig att hantera Crohns symptom på ett antal olika sätt, säger Tara Harwood, RD, en dietist vid Cleveland Clinic i Ohio.

Medan vissa livsmedel kan hjälpa dig att kontrollera din Crohns symptom, kan andra bidra till en uppblossande. En dietist kan hjälpa dig att räkna ut vilka livsmedel som bör ingå i din diet plan och som bör avskaffas.

En dietist kan också hjälpa dig att övervaka ditt näringsintag. "Den dietist kan beställa lämpliga laboratorietester eller titta på labb som vidtagits för att se om det finns några näringsbrist," säger Harwood. Näringsbrist kan vara ett problem för personer med Crohns, säger hon, på grund av intestinal malabsorption (när kolon och tarmar inte riktigt kan ta upp näring). En dietist kommer att fokusera på dina individuella Crohns symptom för att skapa en diet plan och kommer att arbeta med din läkare för att ge kompletterande vård.

Att hitta en dietist

Om du letar efter en ny dietist, börja med att prata med läkaren som behandlar ditt Crohns sjukdom, föreslår Harwood. Många Crohns specialister arbetar redan med dietister och kan hänvisa dig till en med erfarenhet av Crohns sjukdom. Du kan också kolla ditt lokala sjukhus för att se om den har en dietist på personal. För tålmodiga rekommendationer, fråga vänner eller släktingar som förvaltar en mag tillstånd, eller gå med i en Crohns grupp sjukdom support i ditt område.

Designa din diet plan

En dietist kommer inte att kunna lämna dig en broschyr med en standard Crohns diet plan. Att hitta rätt kost för dig kommer att innebära att arbeta tillsammans och göra vissa undersökande.

Harwood ger dessa förslag för att göra uppgiften lättare:

  • Håll en matdagbok Skriv ner allt du äter och dricker,. Inkludera varje måltid, mellanmål, smutta, och snabb matbit som du tar tag under dagen. Glöm inte att skriva ner något extra, som salladsdressing, såser och sidorätter.
  • Mät din mat. Beloppet du äter också kan påverka din Crohns symptom. Var uppmärksam på din portion storlekar. Du kan väga eller mäta livsmedel och lägga till information i din matdagbok. Observera till exempel "1 kopp kokt broccoli och 4 uns av grillad kyckling" snarare än bara "grönsaker och kyckling."
  • Erkänn dina symtom. Du och din dietist kommer att försöka lista ut hur vad du äter påverkar dig, så din matdagbok bör inkludera symtom förutom uppgifter om mat och dryck. Efter varje måltid, och kanske i slutet av varje dag, ta några minuter att skriva ner eventuella symtom du känner. Tillsammans kan du och din dietist titta igenom din dagbok för att upptäcka eventuella samband mellan vad du äter och Crohns symptom du upplever.
  • Begränsa fiberrik mat. Fiber uppmuntrar produktionen av bakterier i tarmen, vilket kan utlösa Crohns symptom. Att ta bort eller begränsa fiberrik mat (råa grönsaker, frukter och grönsaker med skinn, nötter, majs, och frön) kan vara ett bra ställe att börja på din diet plan.
  • Obs reaktioner på mejeriprodukter. Människor som är laktosintoleranta eller som har ett mejeri allergi kan finna att dessa livsmedel förvärra Crohns symptom.

Efter dessa tips kan hjälpa dig att hantera dina Crohns symtom, men bör alla ändringar du gör i din kost övervakas. Harwood rekommenderar inte eliminera livsmedel eller skapa din egen Crohns diet utan vägledning av en dietist eller läkare. "Jag skulle hata för någon att dra något ur sin kost om de inte behöver", säger hon. Du kan sätta dig vid större risk för en näringsbrist och för mycket viktminskning. Men med hjälp av en dietist, kan du hitta en Crohns diet som fungerar för dig.

För mer på nödvändiga näringsämnen, se Crohns sjukdom: få de näringsämnen du behöver.