Evb

Depression effekt på aptiten

Både en minskad aptit och äter för mycket kan vara tecken på depression. Förstå sambandet mellan depression och kost kan hjälpa dig att hantera.

Depression är en känsla av sorg som inte går bort i två veckor eller längre och börjar störa din förmåga att fungera dag till dag. En av de vanligaste tecknen på depression är en förändring i hur mycket du äter. För vissa människor med depression, innebär detta en förlust av aptit, medan det för andra kan äta öka.

"Förlust av aptit kan vara ett tidigt tecken på depression eller en varning av en depression återfall. Å andra sidan kan vissa människor inte sluta äta när de är deprimerade, "säger Gary Kennedy, MD, chef för geriatrisk psykiatri vid Montefiore Medical Center i Bronx, New York. "En plötslig förändring i vikt, antingen vunnit eller förlorat, kan vara en varning av depression, speciellt i någon som har andra symtom på depression eller en historia av depression. "

Hur depression drabbar aptit

Förändringar i dina matvanor kan bero på andra symtom på depression. "Många personer med depression förlorar både intresse och energi. Detta kan innefatta ett minskat intresse för att äta", säger Dr Kennedy. "Detta kan vara särskilt sant för äldre personer med depression, som förlorar intresset för matlagning och inte har energi för att laga mat. För andra kan illamående vara ett symptom på sin depression och en orsak till aptitlöshet. "

Medan aptitlöshet är en vanlig depression symptom, kan känslor av sorg eller värdelöshet göra vissa människor äter för mycket. "Depression kan också leda till känslomässigt ätande, en vanlig händelse i vilken behovet av att äta inte är förknippad med fysisk hunger", säger Debra J. Johnston, RD, chef för kost vid Remuda Ranch, en ätstörning behandlingshem i Wickenburg Ariz. "I stället är känslomässigt ätande äter som svar på känslomässig hunger. När patienter äter som svar på sina känslor, de lugnas av maten eftersom det ändrar den kemiska balansen i hjärnan, ger en känsla av fullkomlighet som är mer bekväm än en tom mage, och förbättrar humör genom positiv association med lyckligare tider. "

När ska du tala med en läkare?

Olika personer med depression har olika symptom, men en plötslig förändring i aptit är ett vanligt tecken på depression som inte bör ignoreras. Här är varningssignaler du ska berätta för din läkare om:

  • En förändring i aptit tillsammans med andra symtom såsom sorg, skuld, förlust av intresse för aktiviteter som du en gång hade, förändringar i sömn, eller symptom matsmältning som förstoppning eller illamående
  • Äta för att slippa tänka på dina problem eller för att undvika dina känslor, eller äta även om du inte är hungrig
  • Alla förändringar i matvanor eller en betydande förändring i din vikt, särskilt om du har en historia av depression. "Personer med depression kan uppleva svår viktminskning som kan vara farligt för deras fysiska hälsa," varnar Kennedy.
  • Alla tankar på döden eller självmord, om det händer, tala med din läkare omedelbart

Att upprätthålla en hälsosam kost för depression

"Det finns ingen depression kost som kommer att bota eller förebygga klinisk depression, men det finns forskning som visar att vissa dieter är bättre än andra för depression", säger Kennedy. Dessa näring tips kan hjälpa:

  • Medelhavsdieten. "Det finns en del forskning som stöder att ett Medelhavet stil kost, som är rik på frukt, nötter, baljväxter och olivolja, och låg halt av mättat fett, minskar risken för depression", säger Kennedy.
  • Omega-3 fettsyror. Dessa ämnen finns i kalla vatten fisk och har visat sig vara viktiga i hjärnans funktion. Vissa studier visar att de kan öka en persons svar på antidepressiva läkemedel.
  • Vitaminer och näringsämnen. "Forskning visar att brist på näringsämnen såsom vitamin B12, vitamin B6, och tryptofan kan ha en negativ effekt på humöret. Följaktligen dålig kost som resulterar från aptitlöshet ytterligare kan förvärra depression," förklarar Johnston.
  • Näringsmässiga stöd. Du kanske vill prata med en dietist om dina matvanor. "En dietist kan hjälpa deprimerade patienten genom att skapa en näringsmässigt balanserad måltid plan som tar hänsyn till patientens individuella behov", säger Johnston. "Till exempel kan den deprimerade patienten inte har energi eller lust att laga mat. Dietisten kommer överväga detta och skapa menyer som använder enkel att framställa födoämnen. "allvarligt deprimerad individer kan behöva näringstillskott för att hjälpa till att förhindra viktminskning och näringsbrist.

Låt din läkare vet om betydande förändringar i din vikt och andra symtom på depression. Om du har fått diagnosen depression, kan en förändring i matvanor betyda att din depression blir värre. Reningsverk, så att inte ignorera dessa varningstecken på depression.