Evb

Degenerativa skiva sjukdom och ryggsmärta

En nedsliten disk i ryggraden kan skapa ryggont på grund av nerv nyper, ben sporrar, och inflammation.

Cushiony kuddar kallas diskar är inbäddat mellan de enskilda ben i ryggraden och hjälper till att hålla ryggen mycket flexibel och har förmåga att absorbera stress och påfrestningar. Tyvärr, som ni ålder, kan de bakre skivorna slits ner. Detta kallas degenerativ disk sjukdom. I själva verket är det inte en verklig sjukdom utan den normalt åldrande av ryggraden. Och denna degeneration av de bakre skivorna kan ibland leda till ryggsmärtor.

"Skivan är som ett däck mellan kotorna, eller ben i ryggraden", säger Nick Shamie, MD, docent i ryggkirurgi vid UCLA School of Medicine, chef för spinal deformitet kirurgi vid Santa Monica-UCLA Medical Center och Ortopediska Sjukhuset och talesman för European Academy of ortopediska kirurger. "Det fungerar som en stötdämpare. Men med tidens gång och åldrandet, kommer allas däcken slits ut."


Ha en back problem? Hitta en kiropraktor eller ortopedisk specialist.

Vid 50 års ålder, börjar 85 procent av befolkningen att visa tecken på disk degeneration. För de flesta människor, skapar en försämring av deras rygg diskar ingen ryggsmärta alls. Dock kommer vissa drabbas ryggont genom inflammation, nypor nerv, eller artros.

Hur tillbaka diskar försämras

Spinal skivor består av en tuff yttre skikt fylld med en tjock, jellylike vätska. Det finns flera sätt diskarna kan försämras och potentiellt orsaka ryggvärk. Dessa inkluderar:
  • Tårar som kan bildas i det yttre lagret över tiden, genom slitage i samband med vardagliga aktiviteter.
  • Aging som orsakar gelé inuti en disk för att torka ut, vilket minskar dess förmåga att absorbera chocker.
  • Skador som kan rippa en skiva sönder eller orsaka en betydande tår. Dessa skador kan orsakas av sport, felaktig lyft, eller en svår påfrestning placeras på ryggraden.

De flesta alla kommer att uppleva en viss grad av disk degeneration, men vissa människor föds med en benägenhet till ryggsmärtor. "Vissa människor föds med mindre elastisk vävnad, så deras diskar tenderar att slitas ut snabbare," Dr Shamie säger.

Hur illa diskar orsaka ryggvärk

Eftersom skivorna är ett stöd för både ryggraden och nervsystemet, det finns flera sätt på vilka en försämring av dessa skivor kan leda till ryggsmärtor. Dessa inkluderar:
  • Inflammation. "I grund och botten, uppstår en inflammation i området kring skivan," Shamie säger. "Kroppen försöker reparera sig själv eftersom vävnader som normalt inte under stress nu vara stressad. När det finns inflammation, det kommer att finnas smärta. Ryggsmärtor kan komma från omgivande muskler eller från det yttre lagret av skivan, vilket innehåller nerver. "
  • Spinal stenos. En deflatera skiva kan orsaka tryck antingen på ryggmärgen eller en av de stora nervrötter förgrenar sig från ryggmärgen. "Som disken töms, buktar ut åt sidan, som ett däck ibland gör när det är helt tomt," Shamie säger. "I ryggen finns det viktiga neurala strukturer. Lite av en bula kan inkräkta på dessa nerver och tryck på dessa nerver och signal smärta i de neurala strukturer." Eftersom hjärnan inte kan skilja där trycket appliceras, är denna smärta ofta kännas genom rygg eller nacke, eller via någon av personens lemmar - längs en arm om trycket som händer i den övre delen av ryggen, eller längs ett ben Om nypa ligger i nedre delen av ryggen.
  • Diskbråck. Detta kallas ofta en utbuktande skiva, brusten skiva, diskbråck, eller klämd nerv. Det händer när en disk tårar och insidan gelé delen skjuter genom brottet och pressar på spinal nerver. Att ha ett diskbråck är smärtsamt och kan leda till andra symptom, såsom stickande smärtor ner i benen, domningar och svaghet.
  • Artros. Eftersom disken går sönder, kommer de ben i ryggraden börjar gnida tillsammans, skapa ryggont genom artrit.

Om du upplever ryggont eller stickningar eller smärta i dina armar eller ben, bör du fråga din familj läkare om du kan uppleva effekterna av ryggen disk försämring. En specialiserad avbildning test, såsom en datortomografi (CT) scan eller magnetisk resonanstomografi (MRT) scan, används vanligen för att avgöra hälsan hos dina ryggkotor.