Evb

De fem främsta oro efter urinblåsan kirurgi

Att anpassa sig till en urostomi väska kan tyckas omöjligt i början, men svaren på dessa vanliga frågor hjälper det att bli andra natur på nolltid.

När blåsan bort på grund av cancer i urinblåsan, måste urinen avsluta på ett annat sätt. Efter en urostomi, lämnar urin kroppen genom en stomi, en liten öppning som skapas under operation, och dränerar in i en urostomi väska.

Din första reaktion att bära en urostomi väska efter blåscancer operation kan vara chock eller ångest, dels för att du måste göra detta för resten av ditt liv. Men, lika överraskande som det kan låta, för de flesta människor, kan det urostomi snabbt blivit en andra natur.

Du har förmodligen många frågor om hur urostomi påsen kommer att påverka ditt liv. Här är de fem bästa, med svar som kan sätta dig till mods.
 1. Kommer min dagliga rutin förändring efter urinblåsan operation?

  När du lär dig att ta hand om din urostomi, bör ditt hem rutin förändras inte så mycket. Du måste hålla koll på din utrustning och tillbehör och ändra ordningen i tiden för att hålla från att rinna ut. Såvida du sagt något annat, kan bada och duscha göras precis som innan, om du lämnar väskan på eller av är upp till dig.

 2. Hur kan jag vänja påsen?

  Om du känner dig osäker eller klumpig med din urostomi, uppmana dina resurser. Fråga sjuksköterskan eller hälsa medhjälpare sjukvård som tilldelas för att hjälpa dig, kontakta en lokal stomi förening, eller fråga din läkare om det finns några stödgrupper som kan ge råd. Ju mer du arbetar med din urostomi, desto mer bekvämt det skulle bli.

 3. Hur kan jag sluta oroa dig för vad andra människor tänker?

  Även människor kan vara nyfiken på din urostomi väskan, kommer de flesta av dem respekterar din integritet. Du kan komma över någon som vill ha mer information än du vill dela. Bry dig inte om det. Få bekväm med vad du känt vill och med vem. Du bestämmer.

  Det är den metod Ben Olsen, en blåsa cancerpatient i Denver, Colo tog. Första diagnosen cancer i urinblåsan i slutet av 1979, utvecklade han en aggressiv blåstumör två år senare och opererats blåsa bort och en urostomi. Enligt hans hustru, Roni Olsen, vars omvårdnad erfarenhet ledde henne att skriva boken blåscancer, Urostomi och impotens var Olsen självmedveten i början, men mer "irriterad" av vad som hänt honom, därför att han hade alltid levt ett hälsosamt, aktiv livsstil. De valde att hålla sin cancer en hemlighet från de flesta människor. Så småningom, när tiden var rätt för dem, berättade de andra om det.

 4. När kan jag gå tillbaka till jobbet?

  Vissa människor är raring att återgå till arbetet efter urinblåsan kirurgi, medan andra är långsammare att värma till idén. Om du är bekymrad över toalett faciliteter, kan det hjälpa om du talar till patienter med cancer i urinblåsan som har gått igenom samma sak, för att se hur de justeras. Du kanske vill att anförtro sig åt en betrodd medarbetare som kan hjälpa dig i en nödsituation eller när du känner dig bara lite överväldigad.

 5. Kommer jag någonsin har kul igen?

  Efter blåscancer och kirurgi, kanske du inte känner dig att gå tillbaka till dina vanliga aktiviteter direkt, men chansen att det inte kommer att dröja länge innan du är chomping på lite för att komma tillbaka till favoritsysselsättningar, även de flesta sporter. Två undantag: Kontakta sport är ute, och tunga lyft är oftast avskräckta att undvika att skada stomin, så du måste berätta för vänner du måste passera på att hjälpa dem att flytta dag. (Men du kan alltid erbjuda att övervaka!)

Poängen är: Du kan få ditt liv tillbaka efter urinblåsan kirurgi. Tid, övning och uppmuntran från familj, ditt medicinska team, och ett nätverk av stödgrupp kommer medlemmarna att snabbt du känna dig säker och trygg igen.