Evb

Coping med inkontinens - relaterade lukt frågor

Urin lukt kan vara ett pinsamt bieffekt av inkontinens. Men små livsstilsförändringar och speciella inkontinensprodukter kan hjälpa dig att hantera det innan, under och efter en episod.

Att handskas med en urininkontinens episod är aldrig lätt - men det kan vara särskilt svårt när episoden händer runt andra människor. Mörk kläder kan hjälpa förklädnad väta, men det kommer inte att täcka upp lukter. Lyckligtvis finns det andra sätt att hålla dofter till ett minimum.

Ju mindre lukt finns i urinen, desto mindre lukt du oroa dig när läckage från urininkontinens inträffar. Ta dessa steg för att minska mängden lukt på urinen producerar:

  Ett. Drick tillräckligt med vätska. Personer med inkontinens tenderar att dricka mindre vätska, vilket orsakar deras urin blir väldigt koncentrerat och starkt doftande. Dricka sex till åtta glas vatten om dagen kommer att späda ut urinen och minska eller eliminera dess lukt.
  2. Få undersökas för möjlig infektion. Urinblåsan och urinvägsinfektioner är vanliga hos personer med inkontinens, och kan orsaka urin att lukta illa.
  Tre. Ändra din kost. Kaffe och livsmedel som sparris kan ge urinen en viss lukt. Granska vad du äter och eliminera dessa livsmedel från din diet.
  4. Drick tranbärsjuice. Tranbärsjuice ökar surheten i urinen, vilket naturligtvis minskar dess lukt.
  Fem. Ta deodorizing tabletter eller vitamin C. Internt deodorizing inkontinensprodukter som Derifil och Nullo hjälper neutralisera lukten av urin. C-vitamin tabletter är också bra på att deodoriserande urinen, men kan interagera med andra mediciner eller behandlingar som du använder. Kontrollera med din läkare innan du tar C-vitamin tabletter. Och inte ersätta citrusfrukter eller juice för tabletterna, eftersom de kan orsaka blåsan irritation och lukt i urinen.

Styra lukt med rengörings-och inkontinensprodukter
Om du fortfarande upptäcka urinlukt i din omgivning, finns det flera saker du kan göra för att undvika eller bli av dofter:

 • Håll dig ren. Följ god hygien och upprätthålla kroppens renhet. Var noga med att sätta på färska underkläder dagligen. Tvätta dig noga efter varje inkontinens episod.
 • Använd lukt-reducerande inkontinensprodukter. Om du bär vuxen blöjor eller inkontinensskydd, se till att läsa på förpackningen för att se om produkten innehåller lukt-reducerande material. Lukten reducering bör inte vara en parfym som täcker upp lukten, men ett ämne som håller lukt bildas i första hand.
 • Tvätta anordningar urinuppsamling grundligt. Desinficera återanvändbara delar med kommersiella rengöringsmedel eller med en lösning innehållande en del vit vinäger och två delar vatten. Bry dig inte med blekmedel, är som hårda och inte upplösa urin kristaller samt vinäger.
 • Tvätta lakan och kläder ofta. Använd antingen vit vinäger eller bakpulver som ett tvättmedel booster, eftersom båda produkterna är effektiva i att få lukten av tyget. Men använd inte båda samtidigt. När du använder vit vinäger, bör du lägga dina kläder genom en extra kallt vatten skölja eller två. Tvätta nedsmutsade kläder och lakan så snart som möjligt, och se till att förvara dem i en lufttät behållare i tiden.
 • Använd en luftfräschare. Välj en luftrenare som tar bort dålig lukt istället för att fylla luften med en tjock parfym doft. Potpurri eller rökelse är två bra alternativ.
 • Hitta tidigare nersmutsade ställen med en svart ljus. Om du har en ihållande lukt problem i ett särskilt rum, använd en svart ljus för att lysa upp alla ytor i rummet. Urin lyser under svart ljus, och en gång upptäckt kan rengöras.

Tänk på att du kanske inte ens vara medveten om att ditt hem eller kropp har en lukt. Du bör be en pålitlig vän att ärligt berätta om det finns ett problem eller inte.