Evb

Bukspottkörtelcancer och viktminskning

Om du har cancer i bukspottkörteln, det finns åtgärder du kan vidta för att ta itu med illamående, kräkningar och andra problem som leder till förlorad vikt.

Om du har cancer i bukspottkörteln, kanske du inte känner för att äta. Ibland är det på grund av symptom på sjukdomen, och ibland är det på grund av behandlingarna.

En färsk studie mätte viktminskning av 1000 personer med olika typer av cancer, inklusive i matsmältningsorganen, lungor och huvud och hals. De med pankreascancer var nära toppen av listan när det gäller hur mycket vikt de förlorat. I genomsnitt förlorade de mer än 15 procent av sin vikt. Det är en hel del för personer som redan står inför ett allvarligt hälsoproblem. Att förlora så mycket vikt kan hindra patienter från att fungera normalt, och det är kopplat till kortare överlevnad.

Människor med cancer i bukspottskörteln kan gå ner i vikt eftersom smärta och trötthet orsakar dem att förlora intresset för mat. Men det finns många andra orsaker till denna viktminskning:

  • . Gallgången blockering Levern gör en vätska som strömmar genom ett rör - gallgången - i tunntarmen. Eftersom detta rör går förbi bukspottkörteln, kan en tumör i bukspottkörteln blockera röret och gallan kan bli säkerhetskopieras. Som ett resultat kan du uppleva illamående, kräkningar och aptitlöshet.
  • Brist på enzymer. Din bukspottkörteln gör enzymer som också går till tunntarmen som hjälper dig att smälta maten. Om du har en operation för att avlägsna en del av bukspottkörteln, kan du inte längre göra tillräckligt enzymer, säger Maureen Huhmann, RD, en klinisk dietist vid Cancer Institute i New Jersey. Som ett resultat kan du inte riktigt absorbera fett från maten. Om så är fallet, kommer du att gå miste om de kalorier den innehåller, och du kan också få diarré.
  • . Mediciner kemoterapi mot cancer i bukspottskörteln också kan orsaka illamående och kräkningar - och medicin för smärtlindring kan orsaka förstoppning, säger Huhmann.
  • Diabetes. Eftersom bukspottkörteln gör också insulin, som kontrollerar ditt blodsocker, kan du sluta med diabetes av cancer i bukspottkörteln. Detta kan påverka hur du behöver för att äta, enligt Huhmann.

Skapa en diet pankreascancer
Om du har cancer i bukspottkörteln, hålla ditt intresse för mat kan vara tufft. Men det finns sätt att hålla från att förlora vikt:

  • Ät små måltider ofta. "I allmänhet, skulle jag rekommendera små, täta måltider som innehåller mycket kalorier," Huhmann säger. "Att äta en stor tallrik mat kan ofta vända folks aptit off." Ät varannan timme eller så, även om det bara är en halv smörgås eller några kex med ost eller jordnötssmör.

    National Cancer Institute föreslår att du gör och lagra små portioner av dina favoriträtter. På så sätt kommer du att ha dem redo att äta med liten ansträngning när du är hungrig. Dessutom kan äta i ett rum som inte är alltför varmt och är fri från matos bidra till att minska illamående.

  • Få mag hjälp. Om bukspottkörteln inte gör tillräckligt matsmältningsenzymer, kan din läkare förskriva enzymer i kapselform. Han eller hon kan också rekommendera särskilda flytande kosttillskott du kan dricka för att få fler kalorier.
  • Håll ditt blodsocker kontrolleras. Om du har diabetes på grund av din cancer, ska du följa din läkares råd om hur du ska ta ditt insulin eller andra droger diabetes.
  • Utnyttja din aptit. Även om du ska styra bort från hög socker livsmedel om du har diabetes, bör i allmänhet människor med cancer i bukspottskörteln "utnyttja någon aptit de kan ha, även om det är en aptit för glass, så de får i kalorier de kan, "Huhmann säger.

En sak att tänka på: Undvik att äta din favoritmat när du är illamående, föreslår bukspottkörtelcancer Action Network. Njuter dem när du känner dig bättre kan öka sannolikheten för att smaken och lukten av dessa livsmedel kommer att fortsätta att vara tilltalande.