Evb

Bukspottkörtelcancer och diabetes

Det finns ett samband mellan cancer i bukspottkörteln och diabetes, men forskarna arbetar fortfarande för att ta reda på varför.

Leva med diabetes innebär att vara aktsam om att lyssna på kroppen för eventuella tecken eller symtom på att något inte är helt rätt. De flesta människor med diabetes vet att se upp för problem med sin cirkulation, njurar, och även tandköttet, men hur många inser att de borde vara på alerten för cancer, också - speciellt bukspottkörtelcancer?

"Det verkar det finns en koppling mellan cancer i bukspottkörteln och diabetes", säger Ruemu E. Birhiray, MD, en onkolog vid HematologyOncology av Indiana i Indianapolis. Faktum är att människor med diabetes löper dubbelt så stor risk att utveckla cancer i bukspottkörteln jämfört med de utan diabetes. Men exakt hur de två villkor är relaterade är fortfarande under utredning.

Personer med diabetes har problem som producerar eller använder insulin, ett hormon som frigörs i bukspottkörteln och används av kroppen för att omvandla glukos (socker) till energi. När denna process inte fungerar korrekt, kan överskott av socker bygger upp i blodet och resultera i allvarliga komplikationer.

Forskare har funnit att omkring 80 procent av människor som har cancer i bukspottskörteln har också glukosintolerans (blodsockernivåer som är höga, men inte ännu på diabetes nivåer) eller diabetes. En annan studie fann att personer som diagnostiserats med diabetes efter 50 års ålder är åtta gånger större risk att utveckla cancer i bukspottkörteln jämfört med den allmänna befolkningen.

Dessa resultat har lett till två möjliga hypoteser:

  • Pankreascancer kan orsaka diabetes.
  • De villkor som går längs med diabetes får uppmuntra bildandet av och tillväxten av cancer i bukspottskörteln.

Bukspottkörtelcancer risk och diabetes: vad kan du göra?

Om du har diabetes, det finns sätt att minska risken för cancer i bukspottskörteln och öka dina chanser att få det tidigare om det inträffar:

  • Var medveten om risken pankreascancer faktorer. Vissa riskfaktorer för cancer i bukspottskörteln inte kan ändras, såsom att vara över 60 år, är afrikansk-europeiska, är unga män, och som har en familjehistoria av bukspottkörtel, kolon eller äggstockscancer. Andra pankreascancer riskfaktorer, dock kan minskas eller elimineras, inklusive övervikt och rökning.
  • Be för tester. Going med den första hypotesen att bukspottkörtelcancer kan orsaka diabetes, säger Dr Birhiray det skulle vara rimligt för personer som nyligen diagnostiserats med diabetes att fråga sin läkare om det finns några tester som de bör ha för att utesluta cancer i bukspottkörteln. Eftersom de icke-specifika tidiga symptom på cancer i bukspottskörteln - smärta, gulsot, och viktminskning - kan vara svårt att upptäcka eller lätt förväxlas med andra sjukdomar, kan pankreascancer diagnosen vara svår och ofta inte görs förrän cancern har spridit sig.
  • Ät en hälsosam kost. När det bestäms att bukspottkörtelcancer är inte bakom diabetes diagnos, är det viktigt för personer med diabetes att hålla sin blodsockernivå under kontroll genom att äta välbalanserade måltider i rätt portionsstorlek.

    Konsumerar rätt fett - i små mängder - kan också hjälpa nivåer kontroll glukos, men se till att de är hälsosamma fetter, som olivolja, jordnötter och raps oljor; avokado, oliver, frön och nötter, och fet fisk. Samråd med en dietist om en riktig kost kan också vara till hjälp.

  • Håll dig aktiv. Motion är en annan viktig aspekt att arbeta i ditt dagliga schema, särskilt om du är överviktig. Att förlora de extra pounds kan vara dubbelt fördelaktigt genom att hjälpa att hålla diabetes under kontroll och minska den totala risken för cancer i bukspottskörteln.

Slutligen, bara vara medveten om din kropp och hur du mår. Om du upplever magsmärtor, plötslig viktminskning, eller några andra väsentliga förändringar, se till att ringa din läkare rekommenderar Birhiray.