Evb

Bortom kondomer: preventivmedel för män

Även kondomer är ett alternativ, återstår vasektomi den enda form av permanent preventivmedel tillgängliga för män.

För män som vill ta ansvar för preventivmedel, finns det för närvarande bara två alternativ: kondomer och vasektomi. Worldwide, vasektomi används av cirka 5 procent av alla par, jämfört med 15 procent som använder kvinnlig sterilisering. I Europa, cirka 6 procent av alla par citerar vasektomi som sin preventivmetod, enligt data från National Center for Health Statistics.

När Dave Perry, en inredningsarkitekt från Skottland, hade en vasektomi, gick han ut ur kliniken att veta att han hade löst ett problem inte bara för sig själv, men för hans fru, Jeannine. "Hon hade gått igenom förlossningen två gånger, och vi ville inte ha fler barn. Hon hade haft trassel med att oroa dig för födelsekontroll för så många år redan, kände jag att det var min tur att ta vikten, och så jag hade kallat klipp, '"säger han.

"Det Snip"
Vasektomi är en enkel operation görs under lokalbedövning. Förr i tiden var den konventionella vasektomin teknik för att göra två snitt nära pungen och avlägsna en del av sädesledaren, röret som transporterar sperma från pungen till penis. Nu män har ett val mellan denna och en mini-snitt, utan skalpell vasektomi varigenom kirurgen finner sädesledaren under huden, då nedskärningar och slipsar den genom ett litet snitt.

Det brukar inte ta lång tid att återhämta sig från detta förfarande. "Det gjorde inte ont, och jag sprang ut ur operation för att fånga en taxi hem efteråt," Perry säger. "Det var lite obehagligt efteråt, men jag var inte gå runt som en cowboy."

Vad händer om jag ändrar mig?
Som med kvinnlig sterilisering, är återföring av en vasektomi svårt. "Några år efter vasektomi, frånskild Jeannine och jag. När jag gifte sig för andra gången, gjorde vi titta på att få vasektomi omvända, men läkaren berättade oddsen var inte bra," Perry säger. "Jag hade inte erbjudits möjlighet att [frysa några spermier] förhand, men jag tror att om någon människa frågade mitt råd om vasektomi nu, och de gavs denna möjlighet, skulle jag föreslå att de tar det."

Framtiden för manliga preventivmedel
Forskarna arbetar nu med att ta fram andra manliga preventivmetoder förutom kondomer och vasektomi. En översyn av manliga hormonella studier preventivmedel av forskare vid University of Sydney i Australien funnit att det är möjligt att använda en kombination av testosteron och progesteron för att undertrycka spermieproduktion så effektivt som vasektomi. Däremot fungerar det inte tillförlitligt i alla män.

Andra preventivmetoder för män är också under utredning, men framstegen har gått långsamt på grund av ovilja läkemedelsföretagen att brottas med frågor om ansvar, enligt Ronald Swerdloff, MD, professor i medicin vid Harbor-UCLA Medical Center i Los Angeles. Han tillägger att en av de största enskilda frågor är det faktum att preventivmedel i allmänhet är ett svårt område, och att säkerheten tröskeln är hög.

Andra nya preventivmedel idéer inkluderar:
  • Hormonbehandling och testikelcancer uppvärmningen. Vad heter övergående testikelcancer uppvärmningen [som sitter i en spa] kan orsaka dämpning av spermier att ske mycket snabbare än de hormoner ensam kan, enligt Dr Swerdloff.
  • Transdermala geler att undertrycka spermier.
  • Intra vas enhet, eller silikon pluggar införes i sädesledaren.
  • Vitamin A blockerare, som fungerar på principen att störa vitamin A-receptorer i testiklarna sänker fertiliteten.