Evb

Behandla stroke komplikationer

En stroke kan lämna dig med komplikationer som sträcker sig från mindre till livsförändrande, från minnesförlust till förlamning. Läs om behandlingar som kan hjälpa din återhämtning.

Stroke komplikationer kan påverka nästan allt du gör, från att komma ihåg en inköpslista för att dricka ett glas vatten.

"Stroke ofta kan resultera i förödande symptom och är den ledande orsaken till handikapp i den utvecklade världen", säger Muhammad Shazam Hussain, MD, en neurolog vid Cleveland Clinic Cerebrovascular Center i Ohio.

Stroke komplikationer kan vara omfattande, och kan vara fysiskt eller känslomässigt. Det finns användare terapier att tackla alla dessa utmaningar.

Efter en stroke: vanliga komplikationer

Dr Hussain konstaterar att gemensamma stroke komplikationer inkluderar:

De specifika komplikationer en individ sannolikt kommer att ha beror på de områden i hjärnan som påverkas av stroke, säger Hussain.

Andra fysiska och beteendemässiga komplikationer som kan uppstå efter en stroke är:

 • Okontrollerbara muskelspasmer
 • Problem med balans som leder till frekventa fall
 • Svårigheter att svälja
 • Minnesförlust
 • Personlighetsförändringar och depression

Under slaget återhämtningsperiod, "komplikationer såsom ledvärk, hudsår, och djup ventrombos, bland annat kan bero på en persons oförmåga att röra sig och använda sina drabbade extremiteterna," tillägger Hussain.

Din medicinska team uppgift är att hålla dig så säker och hälsosam som möjligt, särskilt när du är i riskzonen för allvarliga stroke komplikationer. "Det är oerhört viktigt att vara medveten om en drabbad persons begränsningar och ge lämplig mobilisering och positionering", säger Hussain.

Efter en stroke: behandling

Terapi och rehabilitering är de viktigaste delarna i behandlingen efter en stroke - och ju förr, desto bättre. Rehabilitering börjar vanligtvis 24 till 48 timmar efter en stroke och ofta innebär enkla övningar för att stärka musklerna försvagas av stroke.

De typer av terapi som kan behandla komplikationer av en stroke är:

 • Sjukgymnastik
 • Arbetsterapi
 • Talterapi

Dessa behandlingar är alla en del av stroke rehabilitering, vilket kan hjälpa till att återställa förmågor såsom:

 • Speaking
 • Tugga, svälja och äta
 • Finmotorik (färdigheter som används till knappen en skjorta, till exempel)
 • Gång
 • Klä på sig, ta ett bad, och använda badrummet självständigt
 • Använda delar av kroppen förlamad eller försvagas av stroke

I vissa fall kommer komplikationer förbättra eller gå iväg på egen hand. I andra fall kan de kvarstå trots stroke rehabilitering. Stroke rehabilitering kan inte alltid behandla och helt fixa alla komplikationer, i händelse av en mycket allvarlig stroke med omfattande skador, kan det ge bara lite nytta.

Efter en stroke: smärtlindring

"Post-stroke smärtsyndrom, inklusive ihållande domningar och stickningar, kan bli en framträdande klagomål antingen på grund av sensoriska områden i hjärnan påverkas eller på grund av orörlighet", säger Hussain. Smärtlindring är också viktigt, eftersom smärtan kan påverka en persons rehabilitering och påverka livskvaliteten.

Långvarig smärta kan lindras genom:

 • Sjukgymnastik
 • Smärtstillande medel
 • Värme och kyla terapi
 • Psykoterapi och rådgivning

Efter en stroke: förändringar i personlighet och depression

Ibland kan skador på hjärnan leda till betydande personlighetsförändringar och kan också öka den känslomässiga effekten av att ha upplevt en stroke. "Det kan vara en svår emotionell och psykologisk effekt på stroke, även om fysiska symtom inte kan vara framträdande", säger Hussain.

Efter en nära anhörig har en stroke, kan det verka som om du arbetar med en ny person. "Personlighet förändringar kan noteras av familj och vänner, som avsevärt kan påverka relationer," Hussain säger.

Depression är också vanligt efter en stroke, eftersom det ibland kan verka som du börjar livet igen, Återinlärning hur man gör enkla aktiviteter som du tidigare gjorde utan en andra tanke.

"Post-stroke depression kan vara framträdande och försvagande, ofta inte bara till följd av hjärnskada i sig, men det Strokedrabbad insikt om sina begränsningar i att utföra dag till dag uppgifter", säger Hussain. Depression kan också leda till tillbakadragande från vänner och familj, vilket kan vara särskilt förödande för människor som verkligen behöver läggas hjälp och stöd när de försöker återhämta sig från en stroke.

Om du eller någon närstående känner deprimerad efter en stroke, se till att tala med en läkare om depression behandlingar som kan hjälpa dig att må bättre och förbättra stroke återhämtning.