Evb

Behandla järnbristanemi

Kost förändringar, järntillskott, och andra behandlingar kan hjälpa till att förbättra järn-brist anemi, men du måste vara medveten om biverkningar.

Om du är diagnosen järnbristanemi, kommer läkaren antagligen dig att öka din järn intag. Hur? Beroende på orsaken och svårighetsgraden av din anemi, kan din läkare föreslå kostförändringar, järntillskott, eller ens järn injektioner.

Din kropp behöver järn för att bygga friska röda blodkroppar och hemoglobin, ett protein i blodet som transporterar syre till varje cell i din kropp. Anemi uppstår när kroppen inte producerar tillräckligt av de röda celler. Människor i störst risk för järnbristanemi, den vanligaste formen av anemi, är spädbarn, småbarn, pre-menopausala kvinnor (på grund av överdriven menstrual blodförlust), gravida kvinnor och personer med inre blödningar.

Andra orsaker till järn-brist anemi inkluderar en kost låg i järn och oförmåga av kroppen att ta upp järn på grund av annan sjukdom. En mild form av järnbristanemi kan inte orsaka några symtom. De som är mer allvarligt anemiska kan uppleva trötthet och svaghet och har blek hy.

Det är viktigt att din läkare ta reda på vad som gör att du får blodbrist eftersom ibland anemi är ett tidigt tecken på ett potentiellt allvarligt medicinskt tillstånd som kan behandlas med framgång, om det upptäcks tidigt.

Behandla järnbristanemi med kost förändringar

Din läkare kan rekommendera en kost fylld med järnrik mat och en multivitamin med järn om du är milt anemisk. De livsmedel med högsta järnhalten är:

 • Kött, särskilt nötkött och lever
 • Fjäderfä - kycklinglever är packade med järn
 • Fisk och skaldjur, speciellt ostron
 • Gröna bladgrönsaker, som grönkål, spenat och broccoli
 • Bönor och ärtor
 • Järn-berikade bröd, pasta och spannmål

Obs: Järn från vegetabiliska källor är mindre lätt absorberas än järn från kött, fågel eller fisk och skaldjur.Behandla järnbristanemi med järntillskott

I många fall kommer kostförändringar ensam inte göra susen, så läkarna ofta rekommenderar tillskott för att öka dina nivåer av lagrat järn och hemoglobin. Järntillskott kan köpas på apotek och stormarknader. De kommer i piller, kapslar och flytande form. Järn järn är den form bäst absorberas.

Din läkare kan ge dig råd om hur många milligram av järn att ta och hur länge, utifrån dina behov. Se till att du följer läkarens order noggrant eftersom att för mycket järn kan vara giftigt - du vill behålla alla former av järntillskott borta från barn.

Biverkningar av järntillskott

Med järntillskott kan ha nackdelar. Illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré, förstoppning, och mörk-färgad avföring är vanliga biverkningar. Här är några sätt att minska biverkningar och få ut det mesta av dina järntillskott:

 • Börja långsamt. Du kanske kan undvika en orolig mage, om du börjar med en halv dos och gradvis arbeta upp till en fullständig järn dos.
 • Ta med ett mellanmål. Även om kosttillskott fungerar bättre på fastande mage, kan din läkare föreslå att ta dem med mat för att minska biverkningarna.
 • Tänk dig en pall mjukmedel. Om järn gör dig förstoppad, kan ta en pall mjukmedel hjälpa till att få saker och ting.
 • Drick juice. Apelsinjuice eller andra drycker med C-vitamin hjälper kroppen absorbera järn. Konsumerar inte mjölk, koffeinhaltiga drycker, antacida eller kalciumtillskott samtidigt som järntillskott eftersom de minskar upptaget av järn.

Behandla järnbristanemi med järn injektioner

Om kostomläggningen och tillskott är inte tillräckligt för att lösa järnbristanemi, järn injektioner ges intravenöst (direkt in i en ven) eller skjutas in i en muskel, vanligtvis i överarmen, kan krävas. Endast en läkare, sjuksköterska eller practioner på ett sjukhus, klinik eller läkarmottagning bör administrera denna behandling.

Du kanske behöver ett järn injektion om du:

 • Inte svarar bra på muntliga järntillskott eller kunde inte tolerera biverkningarna
 • Har en gastrointestinal eller matsmältningen problem som håller järnet från att absorberas genom mag-tarmkanalen
 • Förlorade en hel del blod och har mycket låg järnhalt nivåer
 • Ta erytropoesstimulerande medel (ESA), såsom Procrit eller Epogen, i syfte att öka produktionen av röda blodkroppar. Generellt människor som tar ESAs har blodbrist på grund av cellgiftsbehandling, kronisk njursvikt, eller hiv / aids. De behöver extra järn för att bygga upp deras blod.

Biverkningar av järn injektioner för anemi

Järn injektioner har också biverkningar. Dessa kan uppstå omedelbart efter att få injektionen eller senare. Om du upplever något av följande symtom, kontakta din läkare:

 • Lågt blodtryck
 • Feber eller frossa
 • Smärta vid injektionsstället
 • Muskel-och ledsmärta
 • Spolning eller huvudvärk
 • Illamående
 • Utslag

En mycket liten andel av personer som är allergiska mot denna behandling kan uppleva anafylaxi eller gå in i anafylaktisk chock, en potentiellt livshotande situation. Din läkare kommer att administrera en liten järn injektion innan din behandling börjar att se till att du inte är allergisk.

Om du har järn-brist anemi, är utsikterna goda. Med rätt behandling, blodstatus återgår vanligtvis till det normala efter ett par månader, vilket ger dig den energi du behöver för att upprätthålla ditt liv.