Evb

Bakers cysta: En vanlig typ av knäsmärta

Om du har en knäskada eller osteoartrit, är du i riskzonen för denna gemensamma villkor som innebär baksidan av knäsmärta.

Ett tillstånd som kan orsaka knäsmärta kallas Bakers cysta, uppkallad efter Dr William Morrant Baker, den 19: e-talet läkare som beskrev det.

Bakers cysta (även kallad popliteal cysta) är en vätskefylld svullnad som visas på baksidan av knäet när vätska sac som smörjer knäet (kallas bursa) buktar ut ur fogen. Även en Bakers cysta är vanligtvis små, i extrema fall cysta kan växa till storleken av en baseball storlek.

Hos vuxna, resulterar Bakers cysta vanligtvis från ett underliggande problem i knäet. I aktiva människor, kan detta vara en reva i brosket som är tänkt att hålla bursa i knäleden. Hos äldre personer kan försämring av knäleden från artros vara det underliggande problemet. I båda fallen producerar inflammation i det gemensamma överskott ledvätskan i bursa, vilket ökar trycket i säcken, distends den och tvingar den ut ur fogen.

"Allt från 10 till 25 procent av personer med någon form av knä problem alls - artrit, skada eller trauma -. kommer att avveckla få Bakers cysta Det är oftast en sekundär klagomål ", förklarar Robert Götlin, DO, chef för ortopediska och sport rehabilitering vid Beth Israel Medical Center i New York.

Hos barn, Bakers cysta också kan uppstå när en vanlig bursa bildar en onormal anslutning till knäleden.

En liten Bakers cysta är i allmänhet smärtfri, men som en cysta växer sig större det kan orsaka stelhet och smärta bakom knäskålen. Patienterna klagar ofta av en känsla av täthet bakom knäet när den böjs förbi 90 grader eller en dragande känsla när knäet rätas. Om cysta spricker, kan det vara ganska smärtsamt och producera en bruised område på baksidan av knät och kalven.

Diagnos bagare cysta

Diagnos Bakers cysta vanligtvis är inte svårt, särskilt om patienten är känd för att ha ett annat knä problem. Det första en läkare eller ortoped kommer att göra är att leta efter den karakteristiska svullnad på baksidan av knäet. Om cysta inte är uppenbar, kan läkaren jämföra den påverkade knäet till opåverkade knäet att urskilja svullnaden.

Om cysta har blåmärken i samband med det, som med en bristning, den undersökande läkaren tar smärtor att se till att det är en brusten cysta och inte en djup ventrombos (blodpropp), vilket kan vara farligt och kräver omedelbar läkarvård.

Ibland läkaren kommer att använda en teknik som kallas genomlysning, där undersökningen rummet är mörk och en ljus halogen ljus lyste igenom cysta att berätta om det är en fast massa eller vätskefyllda.

Om den misstänkte cysta uppvisar några ovanliga tecken, t.ex. snabb tillväxt eller svår smärta, eller om den åtföljs av feber, kan läkarna beställa en röntgen eller magnetisk resonanstomografi (MRT) för att se om massan kan vara en tumör. En X-ray kan identifiera odiagnostiserade artrit, medan en MR kan visualisera cysta eller odiagnostiserade meniskskada.

Behandla bagare cysta

Det finns flera alternativ vid behandling av Bakers cysta.

  • Titta och vänta Bakers cysta är ofta inte behandlas specifikt, men den underliggande orsaken -. Såsom artrit eller menisk tår - kan kräva behandling. Om ingen behandling planeras för underliggande tillstånd, kan läkaren rekommendera att patienten bär en elastisk knäbandage och övervaka cysta för att se om det blir större. En bagare cysta vanligtvis går iväg på egen hand, men det kan ta månader eller år.
  • Behandling för att minska inflammation. Om cysta orsakar obehag, kan läkaren rekommendera antiinflammatoriska mediciner eller injektioner kortison i knäet för att minska inflammation.
  • Aspiration eller kirurgi. Om cysta orsakar smärta eller hämmar den fria rörligheten, kan läkaren rekommendera att tömmas på vätska (aspireras), men detta berör inte det underliggande problemet och cysta kommer ofta tillbaka. Om cysta blir så stor att den hotar att komprimera blodkärlen som försörjer underbenet, kan läkaren rekommendera det kirurgiskt avlägsnas. Operation för att avlägsna en Bakers cysta är sällan tillgripas eftersom det finns risk för skada blodkärl och nerver som passerar genom baksidan av knäet.

Förhindra bagare cysta

Det finns ingen specifik prevention för Bakers cysta, kan personer med knäproblem minska sin risk genom att se till att inte överbelasta deras knäleden eller genom att behandla den underliggande gemensamma problem. Mer allmänt kan en anti-inflammatorisk eller låg-salt diet bidra till att minska inflammation som bidrar till tillståndet.

"Om du är benägna att cysta, måste du minska vissa övningar," säger Götlin. "Den cysta är vid fastsättning av hamstring musklerna, och de muskler flex knäet, så du måste vara försiktig med att överdriva övningen använder hamstring muskler. "