Evb

Avmarkera den hjärnan dimman av kroniskt trötthetssyndrom

Bland den långa listan av CFS: symptom är hjärnans dimma. Mediciner kan hjälpa, men du kan också bekämpa förvirring-och glömska genom att sätta ett fåtal non-läkemedelslösningar in i plats.

Känsla som though du är i en dimma hela tiden är en av de vanligaste symtomen på kroniskt trötthetssyndrom (CFS). Kronisk trötthet syndrom patienter ofta rapporterar att de är glömsk, känna sig förvirrad, få svårt att koncentrera, och kan inte tala tydligt eller komma ihåg ord, säjerar Morris Papernik, MD, internist med ProHealth Physicians i Glastonbury, Conn, samt en medlem av US Avdelningen av Vård--och Human Services Kroniskt Fatigue Syndrome Rådgivande kommittén.

En nyligen studie bekräftar detta, finna att folket med CFS har fler svårigheter med minne, med deras minne färdigheter som sträcker sig från 5 till 20 procent nedanför dem som av friska deltagare.

Dessa minnesproblem problem med, eller "brain dimma," kan bero på talrika orsaker, däribland det faktum att människor med kronisk trötthet ständigt är uttömda. "Det är svårt att vara alert när du är trött," Dr Papernik säjerar. Också, patienter med kronisk trötthet syndromet ofta sova dåligt och är stressade, vilket kan förvärra sina minnesproblem problem. Vissa mediciner för kroniskt trötthetssyndrom kan också orsaka minnesproblem problem.

Patienter som inte bör fokusera på att förhindra hjärnans dimma, säjerar Papernik. Om det är sant att kronisk tröttar ut syndrom orsakas av en typ av virus, vilket är en av de senaste teorier om den villkoret, "då prevention är inte den frågan anymore," förklarar Papernik. "När du får, det du måste att behandla det -. Prevention efter det faktum inte är att tillfalla finnas mycket hjälpsamma" Istället, kan folk med kronisk trötthet lära sig hur att hantera sina minnesproblem problem.

Coping strategier för minnesproblem problem med

Det finns droger till fest hjärndimma, gillar det stimulerande Provigil (Modafinil). Dock, kan medicinering orsaka en push-krasch cykel som gör ont patienter i det långa loppet: Du känner dig bättre och ha mer energi när drogen arbetar, men eftersom det börjar avklinga, kan du uppleva en krasch.

Lyckligtvis, det finns icke-narkotikastrategier du kan prova, inklusive:

  • Vara mer organiserad. Gör en till-do lista varje dag. Lämna dig själv påminnelser om doktorn: s och övriga tidsbeställningar, för instans. Om du har en specifik ärende för att springa eller uppgift att göra under den dagen, skriva ner det på en slip av papper den natten innan och lämnar den papperet där du är säker att se det på morgonen, kanske nästa till din tandborste eller på toppen av de skorna du kommer att bära.
  • Ta inte på alltför mycket. Multi-tasking kan vara svårt för människor med kroniska utmattningsproblem syndrom minnesproblem. Fokusera på en aktivitet i taget. Till Exempelvis, försök inte att bedriva en konversation medan du är matlagning middag. Koncentrera dig på förbereda måltiden - du kan prata en gång du sitta ner att äta.
  • Put allting i dess ställe. Om du alltid lämna dina hus nycklar på kroken genom att dörren, då du kommer vet var de är när du går ut. Var noga att sätta dem tillbaka när du återvänder. Gör samma sak med andra föremål, såsom din cell telefonen eller den TV-fjärrkontrollen.
  • Bara säga nej. Om du har en särskilt dålig dag, inte försöka sig på någon uppgift som är alltför utmanande för dig. Skip the knepig tills du känner dig bättre eller ha någon annan göra det för dig.
  • Var aktiv. Motion eller fysisk aktivitet kan hjälpa dig rensa ditt sinne. Om du kan, gå för en promenad utanför. Vissa patienter har funnit att ens skrattar hjälper dem att må bättre eftersom det släpper spänningar och rensar deras hjärna. "Inte Do bara sitta," Papernik säjerar. "Se till att din hjärna är att upprätthålla en viss nivå av aktivitet."
  • Ät små måltider. Ibland du behöver för att få din adrenalin upp, och ätande kan hjälpa till att få dina safter flödar. Kronisk trötthet syndrom patienter bör äta mindre, näringsriktiga måltider under hela dagen.
  • Få god sömn. Ett vanligt kronisk trötthet symtomet är oförmågan att sova soundly. Försök för att få vissa reparativ sömn för att förbättra din förmåga att tänka.
  • Tala med din läkare om din medicinering. Om du tror att dina receptbelagda läkemedel får finnas orsaka minnesproblem problem, se om din läkare kan justera doseringen eller prova en annan medicinering.

De flesta människor med kroniskt trötthetssyndrom finna att det tar ett antal strategier för att handskas med hjärnan dimma-och stridsfordon problem med minnesproblem. Medan "medicinering är stöttepelaren av behandla kognitiv dysfunction," Papernik säjerar, många CFS-patienter finner att dessa icke-narkotikastrategier hjälpa dem som väl.