Evb

Att upprätthålla en hälsosam viktökning under graviditeten

Är de siffrorna på vågen kryper upp lite för snabbt - eller en hel? kan det vara dags att bromsa för en alltför snabb graviditet viktökning... innan det careens utom kontroll. Här är hur du får din graviditet viktökning tillbaka på rätt spår, säkert.

Så kanske du har tagit den blivande mamma maximen "äta för två" bara lite alltför bokstavligt (med andra ord, du har tagit allt du normalt äter, och en fördubbling). Kanske queasies har hade du söker tröst i kolhydrater: bagels från bagful... musikanter från crateful... pasta av högen. Kanske du har bestämt för länge sedan att graviditet skulle bli din officiella paus från att titta på din vikt - att för en gångs skull i ditt vuxna liv, skulle du gå för gusto (och den extra stora frites) utan att tänka en gång, aldrig tänka två gånger, om kalorier. Men oavsett vad som landade man på graviditet viktökning snabbspår (och på läkarens skala, mumlade något om vad en stor lunch du bara hade och vad en tung tröja du bär), det finns gott om skäl att börja kliva på viktökning bromsar nu... försiktigt och noggrant. Alltför många pounds komma med alltför många potentiella graviditet problem - inklusive en kraftigt ökad risk för graviditetsdiabetes, högt blodtryck och andra allvarliga komplikationer. En alltför stor viktökning också kan leda till en alltför stor bebis som är svårt att leverera, sedan växer till en alltför stor vuxen som finns löper större risk för fetmarelaterade sjukdomar som diabetes. För att inte nämna, för många graviditet pounds vanligtvis lämnar en mamma med alltför många postpartum pounds, pounds som kan vara svåra att ta bort.

Så, nu vad? Du kan inte vända tillbaka vågen (graviditet är aldrig en gång för viktminskning), eller tillämpa förra månadens viktökning till nästa tre (ditt barn behöver en stadig leverans av kalorier och näringsämnen under hela graviditeten - och faktiskt kommer att behöva mer som Månaderna framsteg). Istället syftar till att sakta ner din viktökning takt så att den fyller ditt barns växande behov utan att överfylla din ram. Håll ett öga på vad du äter - och på skalan - och du kanske upptäcker att din slutliga viktökning stämmer inte hamna over-the-top trots allt.

Arbetar mot en hälsosam viktökning

Vad är en ideal hastighet av vinsten? Fråga din läkare vad som är det bästa receptet för dig, med tanke på vad du vägde prepregnancy och vad du väger vid denna punkt i graviditeten. Som en allmän regel, en mamma-till-vara som börjar på en hälsosam vikt rekommenderas att få en handfull pounds under den första trimestern, följt av ett genomsnitt av ett pund i veckan i månader 4 till 8 (en mammas viktökning typiskt avtar i månaden 9, även som en bebis svingar). Har inte exakt följt formel hittills? Inga bekymmer. Här är vad du kan göra för att få en något-urspårat viktökning kurs tillbaka på rätt spår:

  • Skär tomma kalorier. Låt oss vara tydliga. Ditt mål är inte att gå ner i vikt, eller ens för att stoppa viktökning - det är att sakta till en god takt. För att göra det, börja ersätta näringsmässigt tomma kalorier med de som packar mest näringsmässiga punch. Eftersom näringsrika livsmedel tenderar att fylla upp dig snabbare och håller dig mätt längre än skräpmat (typexempel: Du ska ha en hårdare tid når botten av en låda med strimlat vete än botten av en låda med munkar), "du ll äta färre kalorier utan att ens försöka. Plus, kommer du att mata ditt barn bättre på köpet.
  • Gör några byten. Du skulle bli förvånad över hur några enkla switchar kan se över din graviditet kost, saktar din vinst till en god takt. Ingen förlust på menyn, bara byten: Top din spannmål med lättmjölk istället för vanlig eller lättmjölk (2% har nästan lika många kalorier som helhet), välj färsk eller fryst frukt istället för torkade, välja bakade frites på plats av pommes frites, blanda din EGT med vatten istället för att dricka det rakt upp (eller ännu bättre, har en V8), för din smörgås med senap istället för majonnäs, spraya din sallad med dressing istället för att drunkna det, hoppa över bun och beställa burgare som en sallat wrap, gå för fryst yoghurt istället för att skrika för Glass. Här är en substitution ingen kvinna ska göra under graviditeten, men: ge upp kolhydrater för en proteinrik diet. Ingen diet är lämplig under graviditeten - ditt barn behöver balans.
  • Storlek upp din mat. Tyvärr, du kan få för mycket av en del bra saker (de morot muffins du har blivit beroende av, att hel-vete pasta som smakar precis som the real thing). Alltför många kalorier, oavsett var de kommer ifrån, kan lägga upp till alltför många pounds. Så behandla dessa tjänstgör storlekar (är att 350 kalorier för hela paketet, eller bara för en liten kil?), Kom ihåg att det extra värdet i "extra värde måltider" betyder extra kalorier också, och utför en reality check på de delar (en servering av kött eller fågel bör vara ungefär lika stor som en datormus, till exempel, en servering av ost om storleken på en nio-volts batteri). Gör ett undantag för livsmedel som fyller upp din mage och ditt barns näringsbehov samtidigt lägga försumbara kalorier (gå galet med den sidan av ångad broccoli, förlora dig i styckade grönsaker, äta varje blad i väskan av sallat - och, hey, rip öppna en annan).
  • Trimma fettet. Inte överraskande är den mest koncentrerade källan till kalorier fett. Problem är, fett (som socker) har ett sätt att dölja nästan överallt i den europeiska kosten, från det uppenbara (att stekt kyckling och de smörade kex) till en inte-så-uppenbara (the ranch dressing du doppa morötter i). För en friskare graviditet viktökning, skära ner på fettet du äter (en till två portioner, Max - företrädesvis från omättade källor), men inte klippa ut det helt och hållet. Det finns en anledning som de kallar dem "essentiella fettsyror."
  • Få flytta. Om du har fått klartecken från din läkare, gå direkt till gymmet (eller utanför för en promenad, eller ner till den lokala prenatal aerobics klass). Regelbunden cardio träning kommer bland annat graviditet perks, hjälpa dig att hålla fast vid din viktökning mål. Och det bästa med den dagliga graviditet workout? Kalorier ut, kalorier tillbaka i (innebörd: Det är mellanmål, mamma).