Evb

Att undvika psoriasis bloss

Psoriasis bloss kan ta veckor eller månader att försvinna. Lär dig att undvika skov genom att veta vad som utlöser dem.

Psoriasis är en hudsjukdom som kännetecknas av fjällande hudplåster. Men orsaken till detta tillstånd är komplicerat, och läkarna vet inte mycket om varför saker som stress och övre luftvägsinfektioner gör psoriasis värre i vissa människor, säger Steven Feldman, MD, PhD, professor i dermatologi, patologi, och folkhälsa vetenskaper vid Wake Forest University School of Medicine i Winston-Salem, NC

Läkarna är överens, dock att psoriasis relaterat till immunförsvaret. När något utlöser en immunsystemet hos en person med psoriasis, börjar kroppen att göra fler hudceller än vanligt och dessa celler samlar på huden, vilket resulterar i de silverglänsande fjäll karakteristiska av plackpsoriasis.

Enligt National Psoriasis Foundation, så många som 7,5 miljoner européer har psoriasis. Både män och kvinnor har samma risk att få psoriasis och de flesta människor med sjukdomen upplever sin första psoriasis blossar mellan åldrarna 15 och 25.

Fastställande din psoriasis triggers

Även psoriasis triggers kan variera från person till person, ta reda på vad som orsakar din hud att blossa är upp en av de bästa sätten att försöka kontrollera ditt tillstånd. Här är några av de vanligaste utlösande faktorer:

 • Stress. Stress är en viktig utlösande faktor för vissa personer med psoriasis, antingen orsakar psoriasis att blossa upp för första gången eller för att göra det värre efter att du har fått diagnosen. Enligt National Psoriasis Foundation, en studie av personer som använt ljusterapi för psoriasis fann att lyssna på avslappningsband under behandlingen kan hjälpa till att klara en psoriasis flare snabbare.
 • Kallt väder. En resa till Karibien kan vara en bra idé under vintermånaderna om du har psoriasis och bor i ett kallt klimat som norra Europa eller Kanada. "Kalla vintervädret gör psoriasis förvärras, dels på grund solsken gör det bättre," Dr Feldman säger. Tillsammans med de kalla temperaturerna, kan den torrare luften och de kortare dagarna utlösa en psoriasis flare.

  Ta en resa till en tropisk semester kan hjälpa, så att solens ultravioletta ljuset släcks hudens immunförsvar, vilket är överaktiv hos personer med psoriasis. I själva verket, med hjälp av en ljuslåda eller solarium är den primära behandlingen för människor med dålig psoriasis. Däremot rekommenderar Feldman inte använder ultraviolett ljus som en behandling om du inte har råd att göra så av en läkare. Och när du är i solen, skydda dina händer och ansikte med en hatt och solskyddsmedel om du inte har psoriasis på något av dessa områden, säger han. Omvänt kan en solbränna utlösa en flare.

 • Torr hud. Allt som skadar huden kan orsaka psoriasis flare, inklusive alltför torr hud. Lösningen: Hålla huden återfuktad. Om du är allergisk mot dofter i moisturizers, vara noga med att använda en produkt som är doft-fri för att undvika ett utslag.
 • Vaccinationer. Som med torr hud, kan punktera huden under en vaccination orsakar en psoriasis flare, men det finns ingen anledning att hoppa över en behövs skott. "Om en patient har psoriasis vid injektionsstället, skulle vi ge dem lite kortison för att klara upp det," Feldman säger.

  En sak att ha i åtanke, säger Feldman: Om du är på en potent psoriasis medicin som dämpar immunförsvaret (t.ex. en biologisk behandling), bör du inte ta ett levande vaccin. Din kropp kanske inte kan kämpa mot en levande virus på grund av den medicin du tar. I så fall, be din läkare om ett vaccin som innehåller döda viruset.

 • Betablockerare och litium. Beta-blockerare för att behandla högt blodtryck eller litium för en psykisk störning kan göra psoriasis värre. Om du har högt blodtryck, kan din läkare kunna byta din medicin till en annan drog som inte kommer att påverka din psoriasis. Om du tar litium, kan din hudläkare överväga att ha försök ljusbehandling eller en topikal behandling för psoriasis.
 • Övre luftvägsinfektioner. Förkylningar och andra infektioner, speciellt streptokocker i halsen, aktivera immunsystemet och kan orsaka psoriasis att blossa. Om du har psoriasis och utveckla en halsont, få det behandlat och se till att ha en kultur tas för att kontrollera om streptokocker. Långsiktiga antibiotika kan vara ett alternativ för någon som har psoriasis och täta halsont.
 • Rökning. Det finns vissa belägg för att rökning kan göra psoriasis värre. "Men om det är det eller inte, bör du sluta," Feldman säger. "Vad rökning gör med ditt hjärta och din risk för cancer är så mycket viktigare än psoriasis risk."
 • Kost. Studier har inte visat några positiva effekter av att ta näringstillskott för psoriasis, men undvika vissa livsmedel kan minska inflammation och hjälpa din psoriasis. Dessutom har en ny studie visat att många människor med psoriasis också kan ha en gluten känslighet, och äta en glutenfri kost kan bidra till att minska psoriasis symptom. I allmänhet, om du tycker att en viss mat gör din psoriasis förvärras, försöker undvika det, föreslår Feldman.

  Eftersom personer med psoriasis har en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom, är det särskilt viktigt att följa en hälsosam diet och motion. "Det är viktigt för alla," säger han, "och det är ännu viktigare för människor med psoriasis." Medan sambandet mellan psoriasis och hjärtsjukdom är ännu inte klart, psoriasispatienter är mer benägna att ha riskfaktorer som högt blodtryck och högt kolesterol.

 • Alkohol. För vissa människor med psoriasis, har har mer än en eller två drinkar om dagen visats orsaka psoriasis blossar men föreningen är inte en stark man. Bloss från alkohol kan också vara ett resultat av psykologisk stress, enligt Feldman.

Även om psoriasis är ganska oförutsägbar, är det bra att veta att du kan ta en viss kontroll genom att undvika dessa möjliga triggers.