Evb

Att mäta kroppsfett

Skalan är inte det enda sättet att berätta om du är överviktig. Läs hur kroppsfett mäts och hur många procent av kroppsfett jämfört med din totala vikt anses vara för mycket.

Många människor som tittar på deras vikt - eller försöker att förlora några pounds - vända sig till sin badrumsvåg. Men det gamla välbekanta standby är inte det enda sättet att mäta sin storlek. En annan möjlighet att överväga är ditt kroppsfett procent.

Kroppsfett: Vad är farorna?

När de flesta av oss hör orden "kroppsfett" har de omedelbara negativa konnotationer. Men i rätt proportion, är fett faktiskt avgörande för vår kost och hälsa. I en inte så avlägsen förflutna, får möjligheten att lagra extra kroppsfett våra förfäder att överleva i tider av svält, när maten var svårt att komma med. Redan idag är det viktigt att hålla kroppen fungerar, att bevara kroppsvärmen, och för att skydda organ från trauma.

Problem uppstår när våra kroppar lagrar för mycket fett. Detta kan leda till en rad hälsoproblem, inklusive högt kolesterol, högt blodtryck, glukosintolerans och insulinresistens. Speciellt farliga är fett lagras i midjan, skapar det som ofta kallas en "apple-formad" kropp, i motsats till fett på höfter och lår, en "päronformad" kropp.

"Normal kroppsfett för män är ca 8 till 15 procent av sin totala kroppsvikt och för kvinnor ca 20 till 30 procent", säger Caroline Apovian, MD, docent i medicin och pediatrik vid Boston University School of Medicine och chef för Center för näring och viktkontroll vid Boston Medical Center.

Kroppsfett: hur kan det mätas?

Det finns en mängd olika sätt att mäta mängden kroppsfett en person bär. "Det mest exakta sättet är 'undervattens vägning," som väger personen på jorden och sedan under vattnet ", säger Mary M. Flynn, PhD, RD, chef forskning dietist och biträdande professor i medicin vid Miriam Hospital och Brown University i Providence, RI "Men utrustning för detta är mycket dyrt och inte lätt tillgänglig."

En annan ganska exakt alternativ är bioelektriska impedans analys (BIA). BIA består av elektroder som placeras på en persons händer och fötter medan en ström (som inte känns) leds genom kroppen. Fett har mindre vatten och är mer resistent mot strömmen, medan muskeln, som innehåller mer vatten, är mindre resistent. De resulterande numren ingått ekvation vilka siffror andelen fett och muskelmassa.

Den enklaste metoden är att mäta midjemåttet och bestämma Body Mass Index (BMI). Ett midjemått över 35 inches för kvinnor och 40 inches för män är oroande.

Räkna BMI innebär lite mer beräkning. BMI görs genom att multiplicera din vikt i pounds med 703, sedan dividera den siffran med din längd i inches två gånger. Om slutresultatet är mindre än 18,5, är individen underviktiga, 18,5 till 24,9 är normalt, från 25,0 till 29,9 är övervikt, och över 30 är feta.

"Du måste dock vara medveten om denna friskrivningsklausul. BMI ensam är inte ett tecken på kroppsfett, speciellt hos idrottsmän och kroppsbyggare. Växande barn under 18 år bör också undvika att använda BMI, "säger Elizabeth Downs, RD, klinisk dietist vid Montefiore Medical Center vid Universitetssjukhuset för Albert Einstein College of Medicine i Bronx, NY

Ett sista sätt att bestämma kroppsfett använder hud bromsok att mäta fett på specifika ställen i kroppen. Men inte bara är det lätt att göra fel, men denna metod också mäter inte någon inre fett eller fett i lår och kvinnors bröst.

Ytterst andelen kroppsfett är bara ett annat nummer i hälso-ekvation. Och om du inte är nöjd med resultatet, är allt som behövs att lägga motion och skära kalorier för att få det ett steg i rätt riktning.