Evb

Att handskas med hallucinationer och vanföreställningar i Alzheimers

I sent skede Alzheimers, många har svårt att avgöra vad som är verkligt och vad är inte. Lära sig om hallucinationer och vanföreställningar kan hjälpa dig att hantera situationen på ett effektivare sätt.

Eftersom Alzheimers sjukdom går in i sitt senare skede, kommer patienterna börjar ofta att ha återkommande problem skilja det verkliga från det overkliga. "Vissa patienter utvecklar hallucinationer och paranoia som hjärnan sjukdomen fortskrider", säger Allen Levey, MD, ordförande i neurologi vid Emory University School of Medicine och chef för Emory Centrum för neurodegenerativa sjukdomar och Alzheimers sjukdom Center i Atlanta.

Dessa hallucinationer eller vanföreställningar kan vara ganska skrämmande och ångestframkallande för personen. Det är inte ovanligt, till exempel för en Alzheimers patient att plötsligt tro att någon eller något är ute efter att skada dem, eller att en nära familjemedlem har aktiverat dem. Hur du ska agera i dessa symtom beror ofta på hur förlorat din älskade har blivit i den falska verkligheten, och hur de svarar på det själva.

Hallucinationer vs villfarelserna i Alzheimers
Det är viktigt att Alzheimers vårdgivare förstå skillnaden mellan en hallucination och en illusion. Var och en av dessa symptom kan påverka din älskade på olika sätt:

  • Vanföreställningar. Vanföreställningar är falska föreställningar som orsakas av försämringen av kognitiva processer i hjärnan av Alzheimers tålmodig, och påverkas ofta av missförstånd eller feltolkningar. Patienterna kanske tror de följs, eller att anklaga en familjemedlem för att ha stulit från dem eller konspirera mot dem.
  • Hallucinationer. Dessa involverar felaktiga uppfattningar, och är också orsakas av förändringar i hjärnan på grund av Alzheimers. Patienter kan bokstavligen "känsla" - se, höra, lukta, smaka, eller känsla - något som inte är det. De kan se och prata med gamla vänner som inte finns där, eller titta på fartyg flyter genom himlen utanför fönstret, eller livsmedel luktar de haft som barn.

Strategier för att klara hallucinationer och vanföreställningar i Alzheimers
Din agerande bör först utgå från hur personen med Alzheimers reagerar på hallucination eller villfarelse. Om de inte tycks känna sig hotade, inte göra en stor grej av det och inte konfrontera dem om villfarelse eller hallucination.

"Vissa patienter med Alzheimers sjukdom inte besväras av sina hallucinationer," säger Richard Powers, MD, docent i neurologi och patologi vid University of Alabama i Birmingham School of Medicine och talesman för Alzheimers Foundation of Europe. "Om så är fallet [och de ifrågasätter dig om vad de ser] bara förklara att det är den visuella bearbetningen del av hjärnan bränning av och berätta för dem att de ser saker. Om du säger till dem att vad de ser ISN 't riktigt, som bara gör dem arga. "

Följande är strategier som kan hjälpa dig att hantera mer effektivt när en älskad man upplever icke-hotfulla hallucinationer eller vanföreställningar:
  • Distraktion. Refocus sitt sinne på något annat. Du kan säga något i stil med, "" Okej, jag kan förstå hur du skulle känna om att se det, men låt oss gå arbete i trädgården nu, '"Dr Powers säger. När du har ändrat den personens plats eller har infört en ny aktivitet, den hallucinationer ofta bleknar.
  • Trygghet. Låt patienterna vet att du finns där för dem, som erbjuder vänliga ord och en lätt beröring på handen eller armen. Detta kan vända sin uppmärksamhet mot dig och bort från hallucination. Om någon lider en villfarelse om pengar blir stulen, till exempel, kan du lugna dem genom att låta den personen att hålla små mängder kontanter i en väska eller ficka för enkel inspektion.
  • Ärlighet Om personen med Alzheimers frågar dig om en hallucination, svara med ärlig takt:. "Jag vet att du ser något, men jag kan inte se det själv." Powers säger, "inte förstärker det. Inte argumentera det. Bara erkänna att det är ett bekymmer och gå vidare."
  • Utvärdera och modifiera. Poster i personens omgivning kan ibland utlösa en hallucination. En mörk kakel på golvet kan bli ett bottenlöst hål, eller ett fönster bländning kan bli snödrivorna. "Det är viktigt att söka miljön för eventuella fällningsmedel som kan förvärra patienten," Dr Levey säger. Be patienten att peka ut var han ser saker, och bedöma om du kan bli av med problemet genom att, till exempel, täcker mörka kakel med en matta.

Värva ytterligare hjälp
Du bör diskutera Alzheimer's-relaterad paranoia och hallucinationer med din älskade en läkare eftersom dessa beteenden uppstår. Ibland, till exempel, kan de bero på de mediciner personen är på, eller genom andra fysiska krämpor, både frågor som läkaren kan ta itu med. Du kan också överväga att ha personens hörsel och syn kontrolleras.

Om hallucinationer blir hotfull, meddelar patienten att agera ut och eventuellt även sätta dig i fara, får anti-depressiva eller anti-psykotiska läkemedel förskrivas. "Om personen svarar på de hallucinationer genom att försöka fly, eller om de svarar med ilska, sedan vid den punkt där du behöver för att behandla det med medicinering," Powers säger.

Hålla ditt perspektiv
Framför allt, kom ihåg att inte ta dessa vanföreställningar eller hallucinationer personligen. "Innehållet i den villfarelsen har ingen grund på tidigare livserfarenheter," Powers säger. "Om personen bråkar om mamma fusk honom eller syster stjäl från honom, folk måste förstå att det inte nödvändigtvis är riktig. Det är som om någon tog en slägga och slog sönder datorn och den börjar skriva ut rappakalja."

Att veta vad som finns bakom hallucinationer och vanföreställningar, och vad de ska göra när de kommer upp, kan hjälpa dig att närma sig situationen på ett rationellt sätt så att du kan göra situationen lättare för alla inblandade.