Evb

Att gå till tandläkaren under graviditeten

Tandvården är särskilt viktigt under graviditet. Låt din tandläkare vet att du är gravid, så ordentlig screening och behandlingsriktlinjer kan följas.

Bära ett barn påverkar hela kroppen - och det går för din mun också.

Eftersom dina tänder och tandkött kan påverkas av de hormonella förändringar som sker under graviditeten, måste du ägna särskild uppmärksamhet åt din tandhälsa när du är gravid.

Dessutom finns det några extra säkerhetsåtgärder du behöver för att vara säker följs när man går till tandläkaren. Här är hur man ska hålla koll på din tandvård när du väntar.

Hur graviditet påverkar din tandhälsa

Problem som kvinnor kan uppleva med sina tänder och mun under graviditeten inkluderar:

 • Graviditet gingivit. Ökade nivåer av hormonet progesteron kan leda till gingivit, en inflammation i tandköttet. Detta, tillsammans med graviditet-relaterade förändringar i immunförsvaret, kan orsaka tandköttet blir rött och svullet, och du kan drabbas av blödningar när du borstar eller tandtråd tänderna. Symtom på graviditet gingivit försvinner vanligtvis efter det att barnet är fött.
 • Tandlossning. Vissa gravida kvinnor upplever en mer seriös tandproblem, som kallas parodontala eller tuggummi sjukdom. Parodontit inträffar när en bakteriell infektion utvecklas i fickor under tandköttskanten, vilket kan skada fibrerna som håller tänderna på plats. Tandlossning kan också påverka hälsan hos barnet, eftersom kvinnor med parodontit löper större risk att få barn tidigt och med lägre födelsevikt.
 • Graviditet granulom. En graviditet granulom är en röd tillväxt som vanligtvis visas längs den övre linjen i tandköttet. Denna nodulära tillväxt blöder lätt och ibland skorpor över. Även dessa utväxter är inte farliga, de kan vara obekväma och påverka hur du talar och äta. Graviditet granulom uppträder vanligtvis i andra trimestern och påverka 2 till 10 procent av gravida kvinnor. De försvinner vanligtvis efter det att barnet är fött.
 • Muntorrhet. Många gravida kvinnor upplever torrhet i munnen orsakad av en minskning i saliv, vilket kan orsakas av hormonella förändringar. Torr mun kan öka risken för många tandproblem. Tugga sockerfritt tuggummi kan hjälpa.
 • Erosion av tandemaljen. Kräkningar grund graviditetsillamående kan leda till erosion av emaljen på baksidan av dina framtänder. Det är mer sannolikt att uppstå med frekventa kräkningar under en lång tidsperiod.

Tandvård under graviditeten

Eftersom förändringar i oral hälsa är vanliga under graviditeten, bör du ägna särskild uppmärksamhet åt tandvård när du är gravid. För att upprätthålla en god tandvård under graviditeten, följa dessa riktlinjer:

 • Ät en hälsosam kost. Äta mycket av livsmedel rika på protein, kalcium och vitaminer för att hjälpa till att stödja ditt barns hälsa, samt skydda dina tänder.
 • Borsta regelbundet. Du bör borsta tänderna med fluortandkräm minst två gånger om dagen, vilket gör att du borsta minst två minuter.
 • Glöm inte att använda tandtråd. Tandtråd minst en gång varje dag kan hjälpa till att förhindra eller minimera graviditet gingivit.
 • Använd munvatten. Sköljning med en antimikrobiell munvatten kan hjälpa till att kontrollera de bakterier som bidrar till tandköttsinflammation.
 • Besök din tandläkare. Se din tandläkare för regelbunden tandvård när du är gravid.

Särskilda dental överväganden för gravida

Det är viktigt att fortsätta att gå till tandläkaren när du är gravid och att följa din regelbunden tandvård schema, och det finns vissa saker du behöver göra för att skydda hälsan hos ditt ofödda barn:

 • Berätta för din tandläkare att du är gravid. Oavsett hur långt gången du är, se till att din tandläkare vet att du är gravid. Detta sätt, om röntgen, lugnande medel eller andra läkemedel övervägs, kan din tandläkare väga sina riskerna för ditt ofödda barn.
 • Undvik stora förfaranden när det är möjligt. Om du behöver ha stora arbete utförs på tänderna eller munnen, är det bäst att vänta tills bebisen är född att ha dessa förfaranden gjort, om möjligt. Men om du har tandlossning, kan du dra nytta av en speciell typ av rengöring som kallas scaling och root hyvling, som rengör de infekterade områdena under tandköttet och runt rötterna av tänderna.
 • Planera din tandläkare besök noggrant. Det är idealiskt för att se din tandläkare under andra trimestern, eftersom bebisen är mer utsatta under det första och tredje trimestern, då stora utvecklingen sker (första trimestern) och risken för för tidig födsel ökar (sen tredje trimestern ).
 • Ställ frågor. Om du har några funderingar eller frågor om säkerheten i en tand förfarande, dela dem med din tandläkare. Också, diskutera saken med din gynekolog eller graviditet vårdgivare. De kan erbjuda trygghet för er att det som görs är säkert för ditt barn.
De hjälper dig att le, nu hjälpa dem att le. Är din tandläkare är en av Europas bästa tandläkare? Nominera din favorit tandläkaren nu.