Evb

Att anpassa sig till livet med KOL

Att göra små förändringar i din dagliga rutin kan hjälpa dig att andas bättre och har färre problem lever med KOL.

En KOL diagnos kommer att fråga några livsstil justeringar, främst för att minska dina symtom och spara din energi. Om du är en av de 12 miljoner européer som lever med KOL, med stegen nedan kommer att göra vardagen enklare och hjälper dig att kontrollera andfåddhet, trötthet, och andra vanliga KOL-symtom du känner.

Här är några strategier du kan använda varje dag för att hjälpa dig att anpassa sig till livet med KOL.

  • Delta i pulmonell rehabilitering. Pulmonary rehabilitering för KOL "kan förbättra [KOL-patienter '] livskvalitet, deras andfåddhet och deras funktionell styrka", säger Jane Whalen-Price, PT, chef för rehabilitering vid National Jewish Health i Denver. Lungrehabilitering består av träning, kostrådgivning, och utbildning för att lära dig att leva med KOL. Det hjälper "KOL-patienter vara aktiv och funktionell och inte behöva ge efter för deras sjukdom", säger hon.
  • Vila när du behöver. Även om din pulmonell rehabilitering är viktigt, kanske du måste ta det lugnt nu och då. "De dagar då KOL-symtom blossa upp, vi berättar våra KOL-patienter att hålla tillbaka från att göra sina hjärt övningar, och råda dem att fortsätta att göra en del av de mildare övningar och deras dagliga aktiviteter", säger Whalen-Price. Så lyssna på din kropp och ge dig själv en paus när du behöver det.
  • Öva andas kontroll. Din andningsterapeut kan arbeta med dig för att lära tekniker som spetsade-läpp andning och diafragma andning. Dessa kan bidra till att minska andnöd du känner när du gör aktiviteter.
  • Hitta genvägar till dina dagliga aktiviteter. Hitta sätt att göra dina dagliga aktiviteter lättare att utföra. Till exempel, när du kommer ut ur duschen, satte på ett absorberande mantel istället för att använda din energi till handduk-torka själv.
  • Be om hjälp när du behöver det. Det är viktigt att ha folk runt för att hjälpa dig med uppgifter som blir för svårt för dig att utföra, även om det kan vara svårt att be om hjälp i början. Så att du kan fortsätta att bidra till hushållet underhåll, föreslår Kitty Trött på West Yellowstone, Mont, som gav KOL vård för hennes far, make, och mor, vad hon kallar "jobb swapping":. Medan din vårdgivare hjälper dig med en uppgift, erbjuda sig att hjälpa honom eller henne genom att göra något som är lätt för dig att göra.
  • Planera din dag. Så du behöver inte trötta ut sig gör alltför många ansträngande aktiviteter på gång, spendera lite tid varje morgon att organisera din tid så att det finns perioder av planerad vila mellan aktiviteter som är mer ansträngande.
  • Effektivisera ditt utrymme. Gör ditt hem så effektivt som möjligt genom att hålla saker du använder i det område där du använder dem. Till exempel håller kökshanddukar precis vid diskbänken och skorna genom bakdörren så att du kan spara energi genom att inte gå runt i onödan.
  • Hantera ångest. Ångest är vanligt hos KOL-patienter, och det kan tappa kontrollen. "Ångest leder till andnöd, vilket leder till mer ångest, vilket leder till mer andnöd, och så vidare", säger trötta. Delta i aktiviteter som koppla dig, som att läsa en bok eller lyssna på musik, och öva dina andningsövningar när du känner ångest kryper i.

Ta emot en KOL diagnos kommer oundvikligen att förändra ditt liv. Men att ta steg för att göra din dag-till-dag aktiviteter lite enklare hjälper dig att undvika en del av den frustration och obehag som ofta kommer med förändringen.