Evb

Arbetsställen i innerörat: vad gör det ont?

När Eustachian rören, rören som ansluter på baksidan av halsen och näsan till mellanörat, blockeras eller överbelastad, kan allvarlig smärta resultera.

Eustachian rör bidra till att upprätthålla normala lufttrycket i mellanörat, som svar på förändringar i trycket i den yttre miljön. Men när nästäppa från en förkylning eller allergier blockerar dessa rör, kan du utveckla en mängd olika problem, bland annat öroninfektioner.

Vad exakt är en örontrumpeten? Det är en liten kanal, ungefär en och en halv inches lång och bara några millimeter i diameter, som fungerar som en passage som förbinder baksidan av halsen och näsan till mellanörat, där trumhinnan ligger. Eustachian rör är fodrade med samma typ av fuktig slemhinnan som täcker näsan och halsen. De är oftast stängda, men de öppnar med rörelser baksidan av näsa och svalg, till exempel de som uppstår när du sväljer, gäspa, eller prata. Vuxen Eustachian rören är vinklade nedåt från örat till baksidan av halsen, vilket möjliggör gravitationen dränering av mellanörat vätska och slem.

Din mellanörat översätter ljud som kommer in ditt ytterörat till vibrationer som kan förstås av din innerörat och hjärnan. För att fungera korrekt, bör din mellanörat behålla samma lufttryck som lufttrycket omkring dig. Så dina Eustachian rören öppnar upp regelbundet för att cirkulera luft i hela mellanörat, utjämna sin lufttrycket till trycket på baksidan av halsen.

En annan funktion av dina Eustachian rören är att tillåta någon slem uppbyggd i mellanörat rinna ut i halsen.

När din örontrumpeten fel

Ett antal saker kan gå fel med dina Eustachian rören och mellanörat, inklusive:

 • Blockering på grund av svullnad. Det är inte ovanligt för människor med sinus tryck att uppleva mellanörat blockering på grund av överbelastning av Eustachian rören. Denna svullnad orsakas oftast av en sinus-infektion, en förkylning eller allergi. Dessa förhållanden kan orsaka innerörat membranen att svälla och blockera rören. En blockerad örontrumpeten kan inte cirkulera luft eller dränera slem som det ska.
 • Mekanisk blockering. Ibland överväxt av vävnad på baksidan av näsan (t.ex. näspolyper eller polyper) kan orsaka örat blockering genom att blockera örontrumpeten öppning. I sällsynta fall kan en tumör orsaka stopp.
 • Öroninflammation (mellanörat inflammation eller infektion). När nästäppa leder till en blockerad örontrumpeten, kan vätska ansamlas i mellanörat och orsaka att den blir inflammerad. Likaså om du har en bakteriell bihåleinflammation som sprider sig in i dina Eustachian rören, kan det orsaka en öroninflammation, vilket leder till svullnad och mer vätska uppbyggd. Öroninflammation är förknippad med örat smärta och tryck.
 • Brusten trumhinna. Om för mycket vätska ansamlas i innerörat, kan det riva trumhinnan.

Tal, språk och hörselproblem

Särskilt hos barn, kan örontrumpeten blockeringar resultera i:

 • Hörselproblem. Vätskeansamling i mellanörat kan resultera från en blockerad örontrumpeten, vilket kan störa normal hörsel, eftersom vätska gör det svårt för trumhinnan och ben i innerörat att vibrera ordentligt svar på ljud. Denna typ av hörselnedsättning är oftast övergående, men om den inte behandlas, kan det bli permanent.
 • Tal och språkproblem. Hos små barn kan hörselskada orsakad av upprepade öroninflammationer leder till funktionshinder med att tala och förstå språket.

Örontrumpeten-relaterade problem är vanligare hos barn än vuxna, dels för att Eustachian rören inte är fullt utvecklade hos barn, och tenderar att vara kortare och rakare än hos vuxna. Kronisk eller återkommande örontrumpeten blockeringar ibland kallas örontrumpeten dysfunktion.

När utomstående krafter skadar örontrumpeten

Det är inte bara allergier och infektioner som kan orsaka örontrumpeten frågor. Andra orsaker är:

 • Obehag under flygresor. Flesta människor som har rest med flyg är bekanta med känslan av ökat tryck och popping i öronen, speciellt när flygplanet landar. Detta händer eftersom din mellanörat inte kan hålla jämna steg med snabba förändringar lufttryck och trycket i öronen är lägre än lufttrycket omkring dig, vilket ökar som ett plan ned. Du kan hjälpa till att hålla öronen klart under flygresandet genom att göra saker för att öppna örontrumpeten, som sväljer ofta, tuggummi, och gäspningar ofta.
 • Barotrauma. När trycket i mellanörat är annorlunda än trycket utanför kroppen under en längre tid (till exempel under flygning, dykning, eller kör i mycket hög höjd), kan det leda till svåra besvär, och även trumhinnan skador. Denna typ av skada kallas barotrauma (baro är från ordet barometriska, som hänför sig till atmosfärstryck). Barotrauma kan få dig att känna dig yr, har ont i öronen, och erfarenhet trycket i öronen. Symtom på allvarliga barotraumas inkluderar brista trumhinnan, hörselnedsättning, och näsblod.

Behandlingsalternativ för örontrumpeten problem

Om du har ihållande smärta eller tryck i öronen, eller misstänker att du eller ditt barn har en örontrumpeten-relaterat problem, kontakta din läkare. Följande kan hjälpa till att hantera vätska uppbyggd och även infektion i mellanörat:

 • Eustachiska-röröppning strategier såsom svälja och tugga är användbara, och din läkare kan lära dig en andningsteknik kallas Valsalva manöver, som om det görs försiktigt, kan öppna ett igensatt örontrumpeten.
 • Intranasala steroid sprayer kan hjälpa, speciellt om allergier som orsakar problemet.
 • Vissa läkare rekommenderar användning av en muntlig avsvällande om örontrumpeten blockering medföljer en förkylning eller bihåleinflammation.
 • Antibiotika kan förskrivas om det finns en misstänkt bakteriell öroninflammation.
 • Kirurgisk insättning av rör i trumhinnorna hjälper ventilera mellanörat utåt, via den yttre hörselgången, och för att dränera vätska på det sättet också.

Om den lämnas obehandlad kan örontrumpeten problem leda till permanent hörselnedsättning, allvarlig infektion, eller andra långsiktiga komplikationer. Så om du eller ditt barn har problem, se till att låta en läkare veta.

Hitta mer information i Everyday hälsa Öron, näsa och hals centrum.