Evb

Är min hals smärta som orsakas av en klämd nerv?

Nacksmärta är en signal om att du måste utvärderas av din läkare för en klämd eller skadad nerv eller några andra orsaker så att du kan få rätt behandling.

Om du har upplevt nacksmärta och kanske andra symtom som sträcker sig från halsen till dina armar och även dina händer, är det möjligt att du har en klämd nerv i nacken.

Nerver är specialiserade celler som överför meddelanden i hela kroppen. Dessa meddelanden skickas av nervimpulser transporteras mellan olika delar av din kropp och ditt centrala nervsystemet - hjärnan och ryggmärgen. Till exempel, när du bestämmer dig för att flytta din arm, skickar din hjärna ett meddelande till musklerna i armen genom en nervimpuls så att armarna rör sig.

Klämd nerv: vad är det?
En klämd nerv är skadad eller skadade nerven. Denna skada kan uppstå för en rad olika skäl, bland annat kompression, förträngning, eller översträckning av nerven.

I nacken, nöp nerver är ofta ett resultat av:

 • Herniated diskar. När en av dina livmoderhalscancer diskar glider ur plats, kan det sätta press på en nerv i nacken.
 • Förträngning spinal rymden. Ibland ett tillstånd som kallas spinal stenos, förträngning av utrymmet i din kotor (de ben som omger ryggmärgen), kan pressa nerver i nacken.
 • Degeneration av diskarna. Ålder eller andra faktorer kan orsaka diskarna i ryggraden att urarta. När detta händer, kan din ryggrad blir komprimerad och nyp en nerv.
 • Beniga utväxter. Bony utväxter i nacken som kan bli följden av degenerativ disk sjukdom eller artrit kan placera trycket på omgivande nerver.

Klämd nerv: symtom och diagnos
Symtom på en klämd nerv i nacken, kan som alla sträcker sig ner i dina armar och hela vägen till dina händer och fingrar, inkluderar:

 • Smärta som strålar ut från nacken
 • Domningar, brännande, eller en stickande känsla
 • Problem med känsla
 • Känsla svaghet

Om du misstänker att du har en klämd nerv i nacken, är det viktigt att rådgöra med din läkare. Lyckligtvis kommer de flesta fall av en klämd nerv försvinner utan behandling inom tre till sex veckor. Men några klämda nerver kan leda till andra, mer allvarliga sjukdomar såsom perifer neuropati, så det är en bra idé att ha en läkare utvärdera dig och bevaka din återhämtning. Perifer neuropati är skador på nerver som finns utanför ryggmärgen och hjärnan, och domningar kan sveda och stickande känsla som orsakas av neuropati bli permanent.

För att diagnostisera en klämd nerv i nacken, kommer din läkare att utföra en fysisk undersökning och fråga dig om dina symtom. Din examen kommer sannolikt innebära manipulation av nacken för att bestämma vilka ståndpunkter orsakar dig smärta. En röntgen, datortomografi (CT) scan, och kanske magnetisk resonanstomografi (MRT) kan också vidtas för att ge läkaren en bättre bild av vad som pågår i din hals.

Klämd nerv: behandlingsalternativ
Behandlingsalternativ för en klämd nerv inkluderar:

 • Rest. Din läkare kommer sannolikt rekommendera att du vila din nacke tills symtomen förbättras. Detta kan innebära att man med en nackkrage för att hålla nacken stilla.
 • Medicinering. Anti-inflammatoriska läkemedel eller andra mediciner kan hjälpa till att lindra smärtan av en klämd nerv.
 • Sjukgymnastik. I vissa fall, en sjukgymnast kan hjälpa dig att utföra värme eller is terapi, elektrisk stimulering, livmoderhalscancer dragkraft, massage och övningar för att lindra några av dina symptom.
 • Kirurgi. I sällsynta situationer, hals kirurgi för att lindra trycket på nerverna kan vara nödvändig.

En klämd nerv är inget att ignorera - du absolut inte vill riskera nervskador. Medan de flesta klämma nerverna försvinner inom några veckor, se till att låta läkaren göra exakt diagnos och bestämma din kur.