Evb

Är din sköldkörtel överaktiv?

En överaktiv sköldkörtel snabbar upp din ämnesomsättning och orsakar symptom som ångest och ett bultande hjärta. Men behandlingen kan styra sköldkörtelhormonnivåerna och dämpa dessa symptom.

De hormoner i kroppen har alla ett visst ändamål. De släpptes av sköldkörteln, inklusive trijodtyronin (T3) och tyroxin (T4), hjälper till att reglera kroppens ämnesomsättning, vilket avgör hur och i vilken hastighet kroppen använder energi för att hålla dina celler fungerar.

En körtel i hjärnan som kallas hypofysen reglerar din sköldkörtel. Hypofysen släpper tyreoideastimulerande hormon (TSH), som berättar sköldkörteln hur mycket hormon att producera. En frisk sköldkörtel producerar precis rätt mängd av sköldkörtelhormon för att kroppen ska fungera väl.

När för mycket eller för lite sköldkörtelhormon släpps, kan din kropp påverkas på många sätt.

Förstå vilka typer av sköldkörtelsjukdom

Sköldkörtel sjukdomar är sjukdomar som drabbar sköldkörteln och dess förmåga att producera sköldkörtelhormon - antingen för lite hormon eller mer hormon än kroppen behöver för att fungera.

De vanligaste typerna av sköldkörtelsjukdom är:

 • Hypertyreos: en överaktiv sköldkörtel, vilket orsakar hög sköldkörtelhormon produktion - metabolism snabbar upp och hela kroppen börjar arbeta övertid
 • Hypotyreos: en underaktiv eller inaktiv sköldkörtel, vilket orsakar låg sköldkörtelhormon produktion och långsam, trög ämnesomsättning
 • Sköldkörtelcancer: onormala, cancerceller i sköldkörteln
 • Benign sköldkörtelsjukdom: onormala celler i sköldkörteln som inte är cancerogena

Sköldkörtelcancer är vanligast hos personer som har kronisk struma och de som har familjemedlemmar som har haft sköldkörtelcancer. Efter att ha fått strålbehandling på halsen också ökar risken för sköldkörtelcancer.

Hypertyreos: vad en överaktiv sköldkörtel betyder

Hypertyreos är mycket mindre vanligt än hypotyreos. Av de uppskattningsvis 12 miljoner människor i Europa som har sköldkörtelsjukdom, endast omkring 2,6 miljoner har en överaktiv sköldkörtel.

En överaktiv sköldkörtel kan orsaka betydande problem och obehagliga symptom på grund av nedsatt sköldkörtelfunktion.

Frisläppandet av för mycket sköldkörtelhormon ofta kan orsaka din puls och ämnesomsättning att snabba upp, vilket ofta gör att du känner skakis och kunde inte slappna av. Andra tecken och symtom på hypertyreos kan inkludera:

 • Ångest, irritabilitet och nervositet
 • Insomnia
 • Gallring hår
 • Diarré eller en ökning av tarmrörelser
 • Viktminskning, trots en god aptit
 • Oregelbundna hjärtslag
 • Högt blodtryck
 • Oregelbundna menstruationer
 • Frekvent svettningar och värmekänsla
 • Muskelsmärta eller muskelsvaghet

Vad orsakar hypertyreos

Sköldkörtelfunktionen kan påverkas av en rad andra faktorer, bland annat:

 • En autoimmun sjukdom som angriper sköldkörteln, t.ex. Graves sjukdom
 • En infektion som irriterar sköldkörteln och orsakar för mycket hormon att släppas
 • Mediciner inklusive jod piller, konstgjord sköldkörtelhormon och amiodaron
 • Godartade utväxter på sköldkörteln eller hypofysen som orsakar sköldkörteln att producera stora mängder av sköldkörtelhormon

Graves sjukdom är den vanligaste orsaken till hypertyreos i Europa. Det inträffar när immunsystemet producerar antikroppar, eller proteiner, som angriper och skadar sköldkörtelvävnad. Graves sjukdom kan också orsaka en annan fråga, anemi eller otillräcklig hemoglobin i blodet, av okänd anledning. Anemi kan bidra till trötthet som är vanligt hos personer med Graves sjukdom.

Hypertyreos komplikationer och hälsoproblem

En känslig balans måste upprätthållas i kroppen för hormoner för att fungera normalt, och om denna balans störs av en sköldkörtelsjukdom som hypertyreos, kan det orsaka långsiktiga hälsoeffekter. Om den lämnas obehandlad kan hypertyreos leda till:

 • Hjärtproblem, t.ex. förhöjd puls, förmaksflimmer (onormal hjärtrytm), och även hjärtsvikt
 • En förhöjd risk att utveckla benskörhet skelettsjukdom
 • Thyrotoxic kris eller sköldkörtel storm - en farlig ökning av sköldkörtelhormon som kan vara dödlig
 • Synstörningar
 • Hudproblem

För att förhindra dessa allvarliga komplikationer av hypertyreos, tidig upptäckt av symtom, diagnos och behandling är mycket viktigt. Hyperthyroidism kan vanligtvis lätt diagnostiseras med några enkla blodtest, och sedan behandling kan börja.

Relaterade sköldkörteln

Medan de primära sköldkörtel sjukdomar inkluderar hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) och hypotyreoidism (underaktiv sköldkörtel), det finns andra tillstånd och sjukdomar som påverkar din sköldkörtelfunktion.

 • Hashimotos sjukdom, även kallad kronisk tyreoidit, är en autoimmun sjukdom som påverkar sköldkörteln och orsakar svullnad. Hashimotos sjukdom orsakar vanligtvis låg sköldkörtelfunktion och symtom inklusive viktökning, slöhet och tråkig hud och hår. Synthroid (levotyroxin) är ett syntetiskt sköldkörtelhormon som kan förskrivas för att behandla hypotyreos.
 • Sköldkörtelknutor, som är utväxter som bildas på sköldkörteln, är en gemensam sköldkörtel tillstånd. Dessa svullna knölar eller cystor fyllda med vätska är vanligtvis inte cancer, men bör testas med en endokrinolog för att utesluta cancer. En endokrinolog är en läkare som specialiserat sig på hormonrubbningar, inklusive sköldkörteln och diabetes.
 • Struma, eller en förstorad sköldkörteln, är en annan typ av thyroidbeskaffenhet. En struma kan utvecklas som ett resultat av hypotyreos som sköldkörteln växer på grund av otillräcklig hormonproduktion.

Att få en diagnos

Om tecken eller symtom på sköldkörtelproblem - förändringar i vikt, hår och hud, energi nivåer, aptit, och mer - är fläckig, kan ett test för att mäta TSH-nivåer hjälpa till att diagnostisera problem med sköldkörteln. Onormala TSH-nivåer, tillsammans med symptom på sköldkörtelproblem, kan hjälpa till att identifiera sköldkörtel sjukdomar och andra tillstånd.

Hur hypertyreos behandlas

Mediciner som hindrar sköldkörteln från att göra för mycket sköldkörtelhormon används ofta för att behandla hypertyreos. Dessa läkemedel, som kallas anti-thyroid läkemedel, inkluderar metimazol (Tapazole) och propylthiouracil (PTU). Betablockerare, t.ex. propranolol, metoprolol, atenolol och kan också förskrivas till dämpa den ökning av hjärtfrekvens, blodtryck och ångest som ofta uppstår med hypertyreos.

Ett radioaktivt jod piller kan också användas för att hålla sköldkörteln från att producera överskott hormon. Detta läkemedel, som tas bara en gång, släpper radioaktivt märkt jod i blodet. Sköldkörteln behöver jod för att producera hormoner, men när denna radioaktiv form av jod cirkuleras i blodet, är överaktiv sköldkörtel celler dödas. Efter denna behandling, kan sköldkörteln blir trög, eller hypotyreoidism, kräver konstgjord tillskott sköldkörtelhormon. Ändå låg sköldkörtelhormon nivåer är ofta lättare att kontrollera än en överaktiv sköldkörtel.

Ett annat behandlingsalternativ för hypertyreos är att operera bort en del av sköldkörteln att minska hormonproduktionen. Som med radioaktivt jod behandling, kan operation också leda till hypotyreos. Den hypotyreos behandlas sedan med medicinering - syntetiskt sköldkörtelhormon. Eftersom medicinen härmar de hormoner som naturligt produceras av sköldkörteln, finns det oftast mycket få medicinering biverkningar att ta itu med.

Hyperthyroidism, såväl som andra förhållanden sköldkörtel, kan och bör behandlas. Utan korrekt diagnos och behandling, kan sköldkörtelsjukdom orsaka betydande hälsoproblem. Om du upplever symtom som ångest, nervositet, viktminskning och diarré, se en läkare som kan avgöra om en behandlingsbar hormonell obalans, som hypertyreos, är att skylla.