Evb

Är det hunger eller stress?

Stress kan få dig att känna som om du är hungrig när du egentligen behöver göra är att hitta en icke-livsmedel lösning på problemet mot dig. Prova dessa noll-kalori stress Busters för att lindra dina känslor.

Har du någonsin märkt att när du blir stressad om arbete eller familj, du hittar dig själv att nå för den närmaste choklad godis? Medan vissa människor förlorar sin aptit (och kanske till och med känner sig sjuka att deras mage) under stress, kan du vara betingad att lugna dig själv med mat, och till slut tar in mer kalorier än du vill. Kontinuerlig stressen äta kan börja packa på pounds.

Stress äta: verkliga eller inbillade hunger?

"Det finns olika lager till detta,. Några vi förstår mer än andra människor har lärt sig att hantera negativa känslor och göra sig må bättre med mat," säger Martin Binks, PhD, direktör av beteende-vård-forskning vid Duke Diet and Fitness Center och biträdande professor vid Duke University Medical Center i Durham, NC Stress en lärd svar - och så äter under stress.

Om du växte upp i en miljö där livsmedel användes för att hantera känslor, du är mer benägna att betona-äta, förklarar Binks. Om du lärt sunda tekniker stresshantering växer upp, vänder du förmodligen på något annat än mat när du är stressad.

Stress äter förekommer också att stress utlöser hormoner som kan orsaka svält. "Det finns bevis för att det finns komplexa hormonella symtom involverade i hunger och fyllighet och aptit som påverkas av stress och sömn," säger Binks. Denna kombination av coping mekanism och biologi är varför vissa människor automatiskt vänder sig till mat för att lindra stress, medan andra människor att hitta olika lösningar.

Stress äta: bryta vanan

Stress äta är en känslomässig reaktion som med tiden blir automatisk, säger Anne Wolf, RD, en dietist och forskare vid University of Virginia School of Medicine. "Varje gång vi engagera sig i ett beteende, ju mer vi gör det, desto mer blir ett mönster, så det blir en vana", säger Wolf. "Att tackla denna vana du kommer att behöva lära sig en ny vana."

Så nästa gång stressen hotar att skicka dig till köket eller närmaste automat, slåss lusten. "Först känna känslan av stress. Stopp, sitta ner, andas djupt, känner det, sedan bara se vad som händer", säger Wolf.

Det är viktigt att stanna upp och tänka på det: Är du verkligen hungrig, eller bara sugen mat som svar på stress? "Vad normalt kommer att hända är att känslan kommer att försvinna och då du inser att du kan släppa taget och du inte känner att hungern något mer", säger Wolf. Detta är det mönster som du måste följa och upprepa tills det blir den nya vanan.

Stress äta: hitta mat alternativ

Hantera din stress på sund vägar kan också hjälpa till att hålla dig från att svara på det genom att äta. Prova dessa idéer:

  • Motion. Regelbunden motion kan hjälpa till att förebygga stress och motionera när du är stressad kan hjälpa till att hantera känslor och bränna kalorier, inte packa dem i. Istället för att köra till köket, snöra på dig skorna och chef för en körning, eller promenera, utanför.
  • Ge dig själv en paus. Vad du än gör som orsakar dig stress, bara steg bort från det ett tag. Om du funderar på en situation som är att skapa ångest, distrahera dig med ett trevligare ämne.
  • Tänk positivt. Kom upp med en plan för att lösa situationen som stör dig. Inget slår stressen mer än att lösa det problem som orsakar det.
  • Slappna av. meditera, visualisera en fredlig plats, eller lyssna på lite musik för att lugna ner dig själv.
  • Gör något roligt. Ta en improviserad shoppingtur, spela golf eller tennis, ring en vän, eller titta på en film som du tycker om.

Det kan ta lite tid, men du kan omskola dig att äta när du är hungrig, inte stressad. Att lära sig att skilja mellan de två är ditt första steg. Sedan, hitta ett annat uttag istället för att använda mat för att tillfredsställa din emotionella hunger.