Evb

Är depression smittsam?

Om din vän, familjemedlem eller partner är blå, kan hennes humör påverka dig också. Här är hur du kan förhindra spridning av depression - och återta ditt goda humör.

Du kan fånga en förkylning, influensa, och vissa sjukdomar - men kan du fånga någons sinnestillstånd? Även depression inte är tekniskt fånga, visar forskning att någon med en blå humör negativt kan påverka andarna av de runt om honom.

Och det är därför att ha en deprimerad familjemedlem eller vän kan vara mycket svårt, stressande och dränering. En nära anhörig med depression kan sätta ytterligare stress på både dem som bryr sig om honom - och de som är beroende av honom.

"Trötthet, koncentrationssvårigheter, och sorg i samband med depression kan påverka en persons förmåga att fungera i sin roll som partner, förälder eller vän", säger Mary Catherine Segota, PsyD, legitimerad klinisk psykolog i privat praktik i Winter Garden, Florida " Som sådan måste alla anpassa sin roll i förhållandet för att kompensera för de aktiviteter som den deprimerade individen inte längre kan utföra -. hushållets verksamheter, Bill förvaltning, delta sociala aktiviteter, eller barns aktiviteter "

För män specifikt, är depression ofta präglas av irritabilitet eller ilska. Och studier visar att en mans äktenskapliga fientlighet kan relateras till en ökning av sin frus depressiva symtom.

Forskning visar också att barn till deprimerade föräldrar är två till tre gånger mer benägna än sina kamrater att ha depression, ångest, eller utagerande. Positivt var mödrar som behandlats för depression och blev symtomfri mindre benägna att ha barn med diagnosen depression.

Det viktigaste en depression vårdgivare kan göra för en deprimerad älskad? Få henne till en specialist för lämplig diagnos och behandling - och sedan se till att ta hand om dig själv för att förhindra spridning av depression.

5 sätt att hålla din egen sprit hög

Enligt Segota, finns det flera saker du kan göra för att förebygga depression om du tillbringa en hel del tid med en deprimerad älskades:

  • Ta det inte personligen att det är viktigt att känna igen symptomen på depression hos din älskade (sorg, minskad energi, koncentrationssvårigheter, irritabilitet, och mer) -., Och sedan fokusera på att förstå hur hennes depression påverkar dig. "Det är lätt att ta en annans beteende personligen," Segota säger. "Det är viktigt att skilja symptom på depression från svårigheter i relationen själv."
  • Blåsa av ångamycket. motion varje dag - utomhus om möjligt. De endorfiner stimuleras genom motion och solsken kan hjälpa till att förebygga depression.
  • Tillbringa tid med glada människor, också. "När ditt ansvar att öka som en följd av en familjemedlem eller vän depression, be om hjälp från andra för att lindra en del av bördan," antyder Segota. Och kom ihåg: Precis som dåliga humör kan vara smittsam, så kan goda humör.
  • . Få dina zzzs Bland depression vårdgivare, sömn och matintag är lätt och negativt av stress, men de är avgörande för att upprätthålla en hälsosam livsstil - och stanna lycklig.
  • Prata ut. "Terapi är inte bara för personer som lider av depression och andra affektiva störningar," påminner Segota. "Många individer som upplever en ökning av stressfaktorer i livet finna det fördelaktigt att diskutera sin situation och sätt att hantera."

Motstå känsla synd när en nära anhörig, familjemedlem eller partner är deprimerad, och försök inte att personifiera den personens depression. "Det är viktigt att inse vad du gör och inte har kontroll över i din relation, och att uppmuntra din älskade att få behandling," råder Segota. "Adress inverkan på ditt liv och livet för dina barn för att behålla din egen psykiska hälsa."