Evb

Anatomi av det mänskliga ögat

Vi tar ofta våra ögon för givet, men det mänskliga ögat är en ganska komplex struktur. Vet du hur dina ögon ser?

Det mänskliga ögat är en komplex mirakel av naturen som ger oss makt syn, förmåga att observera världen omkring oss i all sin skönhet och invecklade.

Den mänskliga ögonglob är kapabel att producera detaljerade tredimensionella bilder i färg. Det är självfokuserande och kan växla från att göra ut de minsta finstilta att observera ett avlägset bergstopp i mindre än en sekund. Den är tillverkad av vatten, gelé, och protein.

Ögongloben består av följande delar:

 • Sklera.. Sklera ofta kallad "ögonvitorna," den tuffa vita vävnad som täcker det mesta av din ögongloben. Muskler knutna till sklera flytta dina ögon runt.
 • Hornhinna. Denna genomskinliga bägare täcker den del av ögat som tar in ljuset. Tänk av hornhinnan som ett fönster genom vilket synen är möjlig.
 • Iris. Detta är den del av ögat med en ring av färg, vare sig det blå, gröna, hassel eller bruna. Iris sitter under hornhinnan och kan krympa eller koppla att styra mängden ljus in din ögongloben.
 • Elev. Pupillen är den runda svart hål beläget i centrum av iris och täcks av hornhinnan. Ljuset går in i ögongloben genom pupillen, så att synen. Eleven kan förstora eller bli mindre på grund av musklerna i iris.
 • Lens. Linsen är en annan transparent bit vävnad, som hornhinnan. Linsen är placerad bakom pupillen, och dess uppgift är att hjälpa till att fokusera ljus på baksidan av ögongloben. Ögonmuskler fästa linsen kan ändra form, så att du kan ändra inriktning på din vision.
 • Glaskroppen gel. Denna tydliga, geléliknande substans fyller upp insidan av ögongloben och hjälper den att behålla sin form.
 • Retina. Denna vävnad placerad på den bakre väggen av ögongloben innehåller miljontals ljuskänsliga celler som kallas stavar och koner. Rods uppfattar svart, vitt och nyanser av grått, och arbeta för att upprätthålla synen i svagt ljus. Kottar urskilja färger, och är till hjälp för att ta in fina detaljer och upprätthålla synen i starkt ljus.
 • Synnerven. Denna bunt av mer än en miljon nervtrådar tar de signaler som samlats in av stavar och koner i näthinnan och sänder dem till hjärnan, där de översätts till den ständiga strömmen av bilder som utgör människans syn.

5 enkla sätt att skydda din syn

Din syn vilar på hälsan hos dina ögon. Här är några sätt att skydda din syn:

 • Få regelbundna synundersökningar. Det enda sättet att se till att din syn är 100 procent är att ha regelbundna ögonundersökningar från en optiker eller ögonläkare. Dessa optiker kan också upptäcka hälsoproblem som kan skada din syn om de lämnas obehandlade.
 • Använd solglasögon. Exponering för ultraviolett strålning från solen kan skada dina ögon, i synnerhet linserna, och orsaka grå starr senare i livet. Solglasögon utformade för att sålla bort UV-strålar för att skydda din syn.
 • Bär skyddsglasögon. Dessa kan skydda dina ögon när du spelar sport eller utför aktiviteter under vilken skräp eller kemikalier kan flyga in i ögat.
 • Ät rätt. En kost rik på frukt, grönsaker och omega-3-fettsyror har visat sig bidra till övergripande öga hälsa. Att bo på en hälsosam vikt också kan hjälpa till att bevara din syn, eftersom fetma kan leda till systemiska sjukdomar, som diabetes, som kan skada dina ögon.
 • Rök inte - eller sluta röka nu om du gör. Rökning har kopplats till grå starr, skador på synnerven och åldersrelaterad makuladegeneration, ett tillstånd som kan leda till synförlust.

Med tanke på komplexiteten i ögat, vilket garanterar din syn genom regelbundna besök hos en läkare är en viktig del av att upprätthålla din hälsa.