Evb

Alternativ för blåscancer operation

Det är viktigt att förstå de olika urinblåsan förfarandena cancerkirurgi och vad varje val kommer att innebära för din framtida hälsa.

Om du har fått diagnosen cancer i urinblåsan, kan du mycket väl ställas inför ett beslut om urinblåsan kirurgi. De förfaranden som finns tillgängliga för dig beror på hur avancerad din urinblåsecancer är (scenen). De innefattar:
 • Transuretral resektion (TUR). Detta är ett förfarande som behandlar din cancer och bidrar till att avgöra hur avancerad den är. För människor vars cancer är ytlig (isolerad på slemhinnan i urinblåsan), kan detta förfarande ta bort cancern. Dock kommer en betydande andel av människor vars cancer behandlas med TUR enbart ser sin cancer tillbaka inom tre år.
 • Cystektomi. Denna procedur tar bort urinblåsan och är användbart i de fall som involverar mer utbredd cancer i urinblåsan. Om du har en partiell cystektomi, är bara en del av urinblåsan tas bort. Partiell cystektomi görs vanligen när cancern är i endast en liten del av blåsan.
Transuretral urinblåsan kirurgi

En cystoskop (en lång, flexibel slang med en kamera och ett ljus på slutet) får passera genom urinröret (röret som transporterar urin från urinblåsan till utsidan av kroppen). Med denna kamera kirurgen kommer att kunna se slemhinnan i urinblåsan.

Om kirurgen hittar en tumör, kommer han eller hon använder samla tumörceller för en biopsi, ett test göras för att avgöra om cellerna är godartad eller cancer. Resten av cellerna kommer att brännas bort i en process som kallas fulguration.

Resultatet av din biopsi kommer att avgöra om du behöver ytterligare kirurgi eller behandling, såsom kemoterapi eller strålning. Du kanske måste ha en annan TUR förfarande fyra till sex veckor senare för att se till att alla cancerceller är borta. Detta andra förfarande minskar signifikant risken för cancer återvänder inom tre år.

Cystektomi urinblåsan kirurgi

Om din blåscancer har vuxit in i muskeln i urinblåsan (eller urinblåsans vägg), kommer din urologisk kirurg rekommendera förmodligen ett av två alternativ:

 • Partiell cystektomi, vilket innebär att endast den del av blåsans vägg där urinblåsecancer växer kommer att tas bort.
 • Radikal cystektomi, vilket innebär att hela din blåsan kommer att tas bort. Dessutom kan din kirurg tar ut:
  • I närheten av lymfkörtlar.
  • En del av slidan, en eller båda äggstockarna, eller livmodern (hos kvinnor).
  • Prostata (hos män).

  Din kirurg kommer också att skapa ett alternativt sätt att urinera. Dina alternativ inkluderar:

  • Skapa en kanal som kallas en ileal ledning så att urinen kan passera till en påse (stomipåse) som är utanför din kropp.
  • Använda en del av tarmen för att skapa en neobladder, en reservoar inuti kroppen som samlar urin.

  Funktionen hos neobladder beror på vad avlägsnades som en del av den ursprungliga operationen. Till exempel, om du fortfarande har ditt urinrör, är det möjligt för din neobladder att tömma precis som din ursprungliga blåsan gjorde. Om du inte kan använda ditt urinrör, kommer kirurgen att skapa en liten öppning som du kan använda för att tömma neobladder med en kateter flera gånger om dagen.

  "Se till att du får en bra rekonstruktion", säger Adam Kibel, MD, professor i uppdelningen av urologiska operationer vid Washington University School of Medicine i St Louis. Dr Kibel noterar att valet mellan en urostomi påse utanför kroppen och ett neobladder inuti din kropp är ett mycket personligt beslut. Innan ett slutligt val, se till att utbilda dig själv om livsstil och hälsa förändringar som deltar i de olika alternativen.

  Prata med en urologisk kirurg som har utfört ett stort antal av dessa operationer är mycket viktigt, säger Kibel. Detta kommer att säkerställa att du får bästa resultat, oavsett operation du och din läkare väljer.