Evb

Allergier mot mat

Födoämnesallergier

En födoämnesallergi är en onormal reaktion på ett livsmedel av ditt immunförsvar. Normalt skyddar immunförsvaret din hälsa genom att försvara kroppen mot skadliga bakterier och virus. Med en födoämnesallergi, identifierar immunsystemet vissa livsmedel som skadligt och utlöser en allergisk reaktion när du äter dem.

Födoämnesallergier är vanligare hos barn än vuxna. Födoämnesallergier är vanligast hos personer som har en ärftlig benägenhet att utveckla allergiska tillstånd. Dessa människor är mer benägna att ha astma och andra allergier.

Spannmål allergier kan visas i en bebis när du börjar lägga till spannmål till barnets kost. Barn tenderar att växa ur många födoämnesallergier efter ålder 3. De vanligaste inblandade livsmedel är komjölk, ägg, nötter, skaldjur, sojaprodukter, och vete. De flesta människor som har allergier mot fisk och skaldjur, inte växa ur ägg, jordnötter och nötter inte dem.

Symtom på födoämnesallergier kan variera från mild och irriterande att allvarliga och livshotande. Symtom på födoämnesallergier kan börja direkt eller inom några timmar och kan innefatta:

 • En allvarlig allergisk reaktion (anafylaxi), vilket kan ske plötsligt och snabbt bli livshotande. Anafylaxi kan orsaka väsande andning eller andningssvårigheter, snabb svullnad i halsen eller tungan, nässelfeber, illamående eller kräkningar, och matthet. I allmänhet, ju tidigare reaktionen börjar, desto allvarligare blir det. Ring eller andra räddningstjänster omedelbart om du har en allvarlig allergisk reaktion.
 • Svullnad och klåda i munnen, tungan eller halsen.
 • Hudreaktioner såsom nässelutslag, angioödem, eller atopiskt eksem.
 • Respiratoriska reaktioner, såsom allergisk astma och allergisk rinit.
 • Matsmältningssystemet reaktioner, såsom illamående, kräkningar, diarré, magkramper, rektal klåda och kolik.
 • Huvudvärk.

Du kanske kan förhindra allergier genom att ändra din kost och inte äta de livsmedel som du misstänker orsakar dina symtom. Ät inte dessa livsmedel i 2 veckor. Lägg den mat tillbaka till din diet, ett plagg i taget, för att bestämma vilken mat som orsakar problemen. Detta kan göras hemma om allvarliga allergiska reaktioner har inträffat tidigare, t.ex. andningssvårigheter eller väsande andning, svullnad i ansiktet, klåda i läppar, mun eller nässelutslag. Om detta är fallet, kan äta mat som du tror orsakar en allvarlig reaktion bör göras endast på en klinik eller sjukhus under medicinsk övervakning.

Tala med din läkare eller en dietist innan du tar bort ett livsmedel från din diet i mer än 2 veckor. En obalanserad kost kan vara skadligt. En dietist kan hjälpa dig att förändra din kost för att se till att du får rätt kost.

Reaktioner på livsmedel

Några reaktioner på livsmedel är inte orsakas av allergier. Vanliga orsaker till mat reaktioner innefattar:

 • Laktosintolerans. Detta är en oförmåga att smälta socker (laktos) i mejeriprodukter eftersom en persons kropp inte har den kemiska (enzym) som bryter ner sockret. Laktosintolerans orsakar mag-och tarm kramper och diarré.
 • Kinesisk restaurang syndrom (CRS). Natriumglutamat (MSG), en krydda som ofta används i asiatisk matlagning, kan orsaka yrsel, svettningar, ringningar i öronen, och en känsla av matthet i vissa människor strax efter att de har ätit livsmedel som innehåller MSG.
 • Vete intolerans, såsom celiaki. Barn är mer benägna än vuxna att ha svårt att smälta livsmedel som innehåller vete, såsom bröd, kex och flingor. Dessa livsmedel kan orsaka dem att utveckla gas.
 • Matförgiftning.
 • Matsmältningsproblem (mag-tarmsjukdomar).
 • Emotionella problem eller stress.

Tala med din läkare om en remiss till en allergi specialist om du har födoämnesallergier.