Evb

7 sätt att få dammkvalster under kontroll

Prova dessa enkla strategier för att hantera allergier dammkvalster.

Om du har säsongsbunden allergi, kan du vara olycklig när blommorna är i blom på våren men känner en viss lättnad när vädret blir varmare och strategier sommar. Men om du är allergisk mot dammkvalster - en av de största syndarna när det gäller inomhus allergier - sommaren är högsäsong.

Enligt Europeiska College of Allergy, Asthma & Immunology, så många som 10 procent av oss är känsliga för dammkvalster, och i vissa regioner, dammkvalster är en faktor i 90 procent av allergisk astma fall. Dammkvalster trivs när luftfuktigheten är hög, och det är oftast mer kvalster på sommaren och färre på vintern i områden där årstiderna växlar märkbart. I varmare och fuktigare klimat, dammkvalster är rikligt under hela året.

Var är dammkvalster hittade?

Damm kvalster finns överallt, även i den renaste av husen. "Du kan inte bli av med [dammkvalster], det finns inget sätt", säger Julie McNairn, MD, en allergolog / immunolog i Cincinnati. "Du måste bara innehålla dem." Döda kvalster och dammkvalster avfallsprodukter utgör en del av dammet kan du se svävande i luften eller sitter på en hård yta. De lever också i dina sängkläder, stoppade möbler, mattor och mattor.

Diagnostisera allergier dammkvalster

Symtom på allergisk rinit från allergener dammkvalster är som de från andra orsaker till allergisk rinit, inklusive pollen, djur ilska, och inkluderar kliande ögon och näsa, nysningar och en rinnande näsa. Allergener från dammkvalster kan också utlösa astma symptom.

Om du har astma eller nysningar, rinnande näsa och kliande och rinnande ögon som stör dig hela året - eller hela säsongen - lång, en allergolog kan ta reda på om dammkvalster allergener utlöser dina symptom.

Utan allergitester, kommer det vara svårt att avgöra om du reagerar mot dammkvalster eller har en allergi mot ett annat ämne, såsom pollen eller mögel. Men en ledtråd, säger Dr McNairn, är att personer med allergier dammkvalster tenderar att ha de mest allvarliga symptom första sak på morgonen. Anledningen: "Du har sovit i ditt rum med dammkvalster all night long," McNairn säger. "Och ditt sovrum är där damm är höga."

Hantera allergier dammkvalster

Allergi mediciner och immunterapi (allergi skott) kan hjälpa till att hantera symtomen hos personer som har en allergi mot dammkvalster. Och medan du inte kan bli av dammkvalster, kan du lära dig att minska din dagliga exponeringen för dem, säger McNairn. Här är hur.

  • Håll den relativa luftfuktigheten i ditt hem under 50 procent. En avfuktare placeras i fuktiga områden såsom källaren kan hjälpa till att åstadkomma detta.
  • Byt mattor med hårda golvytor såsom lövträ, linoleum eller kakel.
  • Tvätta sängkläder i varmt vatten regelbundet.
  • Minimera antalet mjuka objekt i ditt hem som du inte kan rengöra (uppstoppade djur och kuddar, till exempel).
  • Har en person som inte är allergisk mot dammkvalster eller andra inomhus allergener göra rengöring i ditt hem.
  • Om du rengör, bär ansiktsmask och skyddsglasögon för att begränsa exponeringen för luftburna allergener dammkvalster.
  • Överväg att ersätta stoppade möbler med skinnmöbler, som kan torkas av.

Det kan ta lite arbete att hålla dammkvalster under kontroll, men det kommer vara värt det - speciellt om du kan få några nya möbler och ett hus renare ur affären!