Evb

5 steg till en effektiv handtvätt

Du vet att tvätta händerna är det bästa sättet att hålla sig från att sprida bakterier. Nu lär dig hur och när!

Vi har alla hört att tvätta händerna flera gånger om dagen kan hjälpa dig att undvika att bli sjuk under förkylning och influensa säsong. Följ dessa enkla tips för att göra det till en vana och hålla bakterier borta.

Den enkla handlingen att handtvätt kan hjälpa till att stoppa spridningen av bakterier som kan orsaka en förkylning eller influensa (eller ens svininfluensan). Medan vi nu tar för givet vikten av handtvätt för att förhindra förkylningar, var vikten av handtvätt upptäcktes bara 150 år sedan.

"Handtvätt är fortfarande det bästa sättet att förebygga förkylningar och andra respiratoriska och smittsamma sjukdomar som överförs genom handen till munnen eller handen till näsan / ögonkontakt", säger Samuel N. Sorg, MD, medicinsk direktör på campus vård vid universitetet of Illinois i Chicago. "Tvål fungerar som ett verktyg för att fånga bakterier (dvs virus, bakterier) som lossades genom handlingen att gnugga händerna tillsammans under vattnet. Dessa bakterier kan sedan sköljas bort av vattnet."

Kontakt med andra människor hela dagen, vidrör kontaminerade ytor, och även klappa djur kan orsaka en mängd kall-orsaka bakterier att samlas på händerna. Sedan genom att röra vid ögon, näsa och mun du kan smitta dig själv om du inte tvätta händerna tillräckligt ofta. Touching någon annan eller röra ett dörrhandtag eller annan yta kan sedan sprida kalla bakterier till andra.

Det bästa sättet att tvätta händerna

Hand-tvätt för att förhindra förkylningar ingår med tvål och vatten eller en alkohol-baserad handdesinfektion, ett rengöringsmedel du kan använda utan vatten. "Det finns ingen bästa vattentemperaturen för att tvätta sina händer," säger Dr Grief. "Om dina händer är verkligen smutsiga och oljig, använd varmt till hett vatten kommer att göra ett bättre jobb med att fånga smuts och fett i tvålen, vilket möjliggör en mer noggrann rengöring."

Den typ av tvål har inte heller typiskt materia, enligt Sorg, "så länge det löddrar och sprider över händerna tillräckligt för att fånga bakterier."

10 gånger för att tvätta händerna

För att förhindra förkylningar sprids till andra, öva regelbundet handtvätt. Viktigast, tvätta händerna:

 • Före och efter beredning eller hantering av livsmedel, speciellt vid hantering okokt fjäderfä och kött
 • Innan du äter
 • Efter byta blöjor
 • Efter att ha använt badrummet
 • Efter nysningar, hosta eller snyta
 • Före och efter att ha satt kontaktlinser
 • Efter att röra ett djur eller animaliskt avfall
 • Efter hantering skräp
 • Före och efter behandling av sår
 • Före och efter röra en sjuk eller skadad person

5 steg till ordentlig handtvätt

Om att använda tvål och vatten för handtvätt, rekommenderar Centers for Disease Control and Prevention följande fem steg för att förhindra spridning av förkylningar:

 • Blöt händerna med rent vatten - varmt, om tillgängligt - och tillämpa tvål.
 • Lödder genom att gnugga händerna tillsammans, vara säker på att täcka alla ytor.
 • Fortsätt gnugga händerna tillsammans i 15 till 20 sekunder - sjunger "Happy Birthday" två gånger i huvudet.
 • Skölj händerna under rinnande vatten för att säkerställa avlägsnande av kvarvarande bakterier.
 • Använd hushållspapper eller en luftavfuktare för torra händer och sedan, om möjligt, använd en pappershandduk för att stänga av kranen.

Alkohol-baserade handen rengöringsmedel gör ett bra substitut för handtvätt när tvål och vatten inte finns tillgängligt. En färsk studie från University of Chicago visade att medan tvål-och-vatten handtvätt var mest effektiva för att avlägsna influensavirus från händerna, använda alkohol-baserade hand sanitizer var nära andra. Om du använder en alkoholbaserad handdesinfektion, applicera produkten på en palm, gnugga era två händer tillsammans, och se till att nå alla ytor, och fortsätta gnugga tills händerna är torra.

Förhindra en vecka eller två av elände från en vanlig förkylning eller influensa kommer att vara väl värt de 20 sekunder spenderas med tvål och vatten.