Evb

Vid operation behövs för nacksmärta

Vid vila, ta medicin, och fysisk rehabilitering inte arbeta för att förbättra din nacksmärta, kan du vara en kandidat för hals kirurgi.

Neck operation brukar anses vara en behandling för nacksmärta endast när alla andra metoder har misslyckats. De flesta läkare hellre en patient prova först behandla sin nacksmärta med medicin, vila och sjukgymnastik. För en sak, med alla dess risker och biverkningar, det finns ingen garanti hals kirurgi hjälper. Men när framgångsrika, kan det ge den smärtlindring du letar efter.

Neck Surgery: När ska man tänka på Det finns tillfällen när operation är det bästa alternativet för att behandla medicinska tillstånd som ansvarar för din nacksmärta. Neck kirurgi utförs vanligen för en av dessa anledningar:

 • Att lindra smärta orsakad av en nervrot som är kläms av ben sporrar eller material från en brusten eller diskbråck, ett tillstånd som kallas cervikal radiculopathy. Mer än 9 av 10 patienter som har ett diskbråck bort njuta komplett eller betydande lindring av smärtan.
 • För att ta bort trycket på ryggmärgen orsakas av ben sporrar, ett tillstånd som kallas spinal stenos. Detta innebär mer komplex kirurgi, och andelen framgångsrika varierar från 50 till 90 procent, beroende på de berörda faktorer.
 • För att hålla ryggkotor från mala samman som ett resultat av degenerativ disk sjukdom, vilket skapar nacksmärta från klämma nerverna.

Neck Surgery: Förfaranden kirurgiska ingrepp för att behandla nacksmärta inkluderar:

 • Anterior cervikal discectomy. Detta är den vanligaste operationen för att lindra halsen smärta som orsakas av ett diskbråck nerv-klämmande disk. Kirurgen utsätter ryggraden genom ett snitt på framsidan av halsen intill din luftstrupen. Genom detta snitt, avlägsnar läkaren diskbråck och eventuella ben sporrar som kan orsaka smärta. Därefter överförs det utrymme som lämnas mellan kotorna återfyllas med en bit ben (antingen din egen, tagen från höftbenet, eller en bentransplantation från en donator) eller annat material, fusing de intilliggande ryggkotorna tillsammans.
 • Laminektomi. Detta förfarande används för att lindra trycket på nervrötterna eller ryggmärgen. Lamellerna är beniga plattor på baksidan av kotorna som täcker och skyddar ryggmärgen. Borttagning av lamellerna kan minska trycket på ryggmärgen och nerverna. Läkare kan också ta bort delar av diskbråck och ben sporrar genom den nya öppningen i kotorna.
 • Laminoplastik. Detta används för att hjälpa människor med spinal stenos genom att skapa mer utrymme för ryggmärgen i ryggmärgskanalen. Efter exponering av ryggraden genom ett snitt på baksidan av halsen, rekonstruerar läkaren sedan den vertebrala lamellerna att förstora ryggradskanalen.
 • Cervikal spinal fusion. Det kirurgiska ingreppet förenar två kotor som är slipning mot varandra eftersom disken mellan dem har diskbråck eller slitits bort. Ett bentransplantat eller metall implantat används för att sammanfoga kotorna, som så småningom växer tillsammans.

Dessa operationer innebär en sjukhusvistelse på upp till en vecka, och du kommer ofta att behöva bära ett nackskydd eller annan skyddsutrustning för att stödja nacken och hålla den stilla under läkning. Fullständig återhämtning tar cirka fem veckor. Du måste vara försiktig och undvika tunga lyft eller ansträngning i flera månader efteråt.

Hals kirurgi: risker och komplikationer
Eftersom halsen kirurgi utförs runt halsen och nära ryggmärgen, det finns en liten men verklig risk för mycket allvarliga komplikationer. Dessa kan omfatta:

 • Skador på en av de stora artärer och vener som går genom halsen in i hjärnan
 • Skador på nerver eller ryggmärg
 • Infektion av en bentransplantation eller området runt ryggraden
 • Förskjutning av bentransplantat före fusion kan ske
 • Fel på två kotor att smälta samman

Några av dessa komplikationer kan behandlas med antibiotika, men andra kan kräva en andra operation.

Neck kirurgi är sällsynt, men om det rekommenderas för den underliggande orsaken till din nacksmärta, beväpna dig med så mycket information som möjligt för att få det bästa resultatet.