Evb

Vad orsakar infertilitet hos män?

Det finns flera faktorer som kan leda till infertilitet hos män. Läs om möjliga orsaker till manlig infertilitet och tillgängliga behandlingar.

Det uppskattas att mellan 10 procent och 20 procent av alla par är infertila, vilket innebär att de inte kan bli gravida efter att ha försökt i ett år eller mer. Och infertilitet är inte bara en fråga för kvinnor, manlig infertilitet problem är orsaken till ungefär en tredjedel av alla fall av infertilitet.

Manlig infertilitet: en mängd olika orsaker

Bland de faktorer som kan leda till manlig infertilitet är:

  • Varicoceles. En härva av besvärande åderbråck i pungen, som orsakar en ökning av temperaturen i pungen, är den vanligaste orsaken till infertilitet hos män. Den värme som alstras vid tillstånd kan ha en negativ effekt på produktionen av spermier, vilket leder till manlig infertilitet.
  • Blockering. En blockering i någon del av det reproduktiva systemet som hjälper till att leverera spermier, såsom bitestiklarna eller sädesledare, kan orsaka infertilitet.
  • Mediciner. Vissa läkemedel, såsom anabola steroider, har satts i samband med infertilitet hos män.
  • Lågt antal spermier. När en man producerar för lite spermier, kan det orsaka problem med befruktningen.
  • Spermier problem. Ibland spermier formas onormalt eller röra sig i onormala sätt, vilket kan leda till manlig infertilitet.
  • Kryptorkism. En testikel som inte rör sig ner från buken till pungen kan påverka spermieproduktionen.
  • Medicinska problem. Vissa medicinska tillstånd, såsom njursvikt, kan leda till manliga fertilitetsproblem.
  • Okända orsaker. Det finns fall av manlig infertilitet som inte kan identifieras, även om vissa tros bero på genetiska orsaker.

Manlig infertilitet: några symtom

Det finns vanligtvis inga symtom eller varningssignaler om att en man är infertila, konstaterar Ira Sharlip, MD, klinisk professor i urologi vid University of California, San Francisco School of Medicine och talesman för den europeiska Urologiska Association.

Män med varicoceles kan vara medveten om en mjuk massa på vänster sida av pungen. "I sällsynta fall kan symtom på markerad hypogonadism vara närvarande, inklusive försenad pubertet, låg sexlust, minskad kroppsbehåring, och muskelsvaghet, bland annat," säger Dr Sharlip.

Manlig infertilitet: diagnos och behandling

Om du och din partner har försökt bli gravid i ett år (sex månader om kvinnan är över 35 år) utan framgång, bör du rådfråga en läkare. En undersökning, inklusive en utvärdering av din sjukdomshistoria, och vissa tester kommer att söka efter problem med fertiliteten.

Ett vanligt test för infertilitet hos män är semenanalys, i vilken ett prov av spermier undersöks i ett laboratorium för att bestämma antalet och kvaliteten på spermier. Många orsaker till manlig infertilitet kan behandlas. Till exempel kan blockeringar i det manliga reproduktiva systemet ofta rensas med mindre operationer, och det finns rutiner för att rätta varicoceles. I andra fall, kan assisterad befruktning tekniker såsom intrauterin insemination och in vitro-fertilisering (IVF) kan hjälpa dig och din partner blir gravid.

Manlig infertilitet: kan du minska din risk?

"Det finns inga särskilda åtgärder för att förhindra eller optimera fertilitet," säger Sharlip och tillägger att undvika droger och anabola steroider och upprätthålla god allmän hälsa kan minska risken för fertilitetsproblem. "Vad är bra för allmänna hälsa är bra för reproduktiv hälsa."