Evb

Testikelcancer riskfaktorer

Den största riskfaktorn för att få testikelcancer föds med en testikeln. Andra faktorer innefattar ålder, ras, och familjens historia.

Bland cancer, är testikelcancer är en av de mest sällsynta. I Europa, står den endast för 1 procent av all cancer.

Även om orsakerna till att utveckla testikelcancer är ofta okända, män födda med en testikeln löper störst risk att utveckla testikelcancer. Andra misstänkta riskfaktorer för testikelcancer har att göra med ålder, ras, och familjens historia.

Testikelcancer riskfaktorer: kryptorkism

Att vara född med en icke nedstigen testikel tros vara den största riskfaktorn för att utveckla testikelcancer.

Som namnet antyder, är en testikeln bara en testikel som inte härstammar från buken till pungen vid födseln, och det är oftast observerats under en nyfödd undersökning.

"Anslutningen är okänd, men en teori är att testiklarna utsätts för ökad värme från att vara närmare kroppen," säger Otis W. Brawley, MD, medicinsk chef för den europeiska Cancer Society.

För män med en icke nedstigen testikel, är graden av testikelcancer mellan 1 på 1000 och 1 på 2500 - fortfarande relativt låg, men betydligt högre än i den manliga befolkningen i stort. Det är av denna anledning som den europeiska Academy of Family Physicians rekommenderar att behandling av ett undescended testikel börjar mellan 6 månader och 2 års ålder. Även om det börjar lite senare, kan ett barn fortfarande dra nytta av behandling av sina vandrat ner testiklarna, säger Dr Brawley. "Om testikeln kan sänkas genom den tid barnet uppnår åldern 8, minskar det avsevärt sin risk att utveckla testikelcancer."

Testikelcancer: andra riskfaktorer

Andra riskfaktorer för testikelcancer inkluderar:

  • Ålder. Unga män är mer benägna att få testikelcancer än äldre män.
  • Race. Vita män är mer benägna att utveckla testikelcancer än andra etniska grupper.
  • Familj historia. Om en far eller bror har testikelcancer, du är mer sannolikt att få det.

Testikelcancer riskfaktorer: ålder

En anmärkningsvärd sak om testikelcancer är att det drabbar unga män oftare än äldre män. De män mest benägna att utveckla testikelcancer är mellan åldrarna 20 och 39. Det är också den vanligaste formen av cancer bland män åldrarna 15 till 34.

Din ålder har också en inverkan på typ av testikelcancer är du sannolikt att få. "Det finns en topp på 20-talet och en topp på 50-talet," säger Brawley. "I 20-årsåldern, män är mer benägna att utveckla icke-seminom. Män i 50-årsåldern är mer benägna att få seminom. "

Seminom-typ testikelcancer växer från sperma-producerande celler, och tenderar att röra sig långsamt. Icke-seminom testikelcancer växer snabbare, det finns fyra typer av icke-seminom, även om de alla behandlas på samma sätt.

Testikelcancer riskfaktorer: race

Även läkare är osäker på varför, spelar ras också en roll för att bestämma vem utvecklar testikelcancer. Män som är vit, speciellt de av skandinavisk härkomst, är mest benägna att utveckla testikelcancer. Och, även av okänd anledning, har andelen testikelcancer bland vita män fördubblats under de senaste 40 åren. Native européer och latinamerikaner har en något lägre risk att utveckla testikelcancer än vita, medan svarta män och kvinnor med asiatiskt ursprung har de lägsta priserna av alla.

Även intressant, rekommenderar Brawley läser inte in dessa fynd alltför mycket. "Priset är så lågt bland alla män att det är verkligen inte värt att oroa sig", säger han. "Den bland vita män är 7,1 per 100.000 män, medan räntan för svarta män är 1,3 per 100.000 män. Det är egentligen inte så stor skillnad när man ser på det på det sättet. "

Testikelcancer riskfaktorer: pappor och bröder

Om du har testikelcancer, oddsen ökar att era söner eller bröder kommer att utveckla den. Men, är länken liten. Endast omkring 3 procent av testikelcancer fall hos män med hereditet för sjukdomen.

Oavsett din risk, de flesta läkare rekommenderar att du utför en enkel själv-examen en gång i månaden i duschen för att leta efter eventuella klumpar, bulor, eller avvikande. Som med de flesta cancerformer, gör tidig diagnos framgångsrik behandling mer troligt.

Det gick inte att hitta filen 'D: \ hemsidor \ GCMS \ CMSData \ Data \ Live \ Content \ 177965.xml'.