Evb

Tänk hopp, inte sorg

I kölvattnet av Steve Jobs död, menar journalisten, högtalare, och CarePages bloggare lori hoppas att cancerpatienter och anhöriga bör fokusera på det positiva.

Världen gråter för Steve Jobs. Jag sörjer denna förlust, plus en annan - det av min far, som skulle ha fyllt 85 idag hade hans liv inte blivit stulen av leukemi förra året. Men vad du kommer att läsa här är inte ord av sorg, utan av hopp - av trädgårdsarbete i regnet - för att skapa metoder för att främja säkerhet, värme, och fruktsamhet mitt i ett skyfall.

Men först, vad om denna sak kallad "hopp" som sägs ha vingar och våren evigt? Oavsett hur motståndskraftig det verkar, kan hoppas vara lätt bucklig, streckad eller förstörts av faktorer utanför vår kontroll. För människor som mig och legioner av andra som har haft cancer, höra att en offentlig person har dött av sjukdomen kan sätta skräck i oss, genom odiskutabelt påminna oss att oavsett hur begåvad, framgångsrik, godhjärtad, till synes friska, unga, eller rika vi är, kan cancern döda oss.

Även om jag överlevde min första släng av cancer mer än nio år sedan, och vet att mer än hälften av alla cancerfall överlevande fortsätter att leva långa liv och dö av något annat än cancer, och även om jag har forskat, studerat och skrivit om cancer sedan 2003, höra om Jobs död, speciellt inför min pappas födelsedag, fördubblades mig över. Sådana nyheter kan omedelbart transportera alla överlevande tillbaka till trauman av cancer, köra en påle genom hjärtat av hopp.

Hur kan vi återuppliva det som är så viktigt att inte bara människor med cancer och de som älskar dem, men för oss alla? Hur återställer vi tron ​​och förväntan som vi kan överleva eller att saker kan bli bättre, vilket studier visar om och om igen kan stimulera endorfiner, förbättra immunsystemets funktion, och med göra placebo effektiv?

En akronym jag skapade, hoppet CARD, visar vägen till hopp när rubriker, medicinsk information, eller välmenande men ofta clueless vänner säga eller göra saker som sjunker sprit av någon med cancer:

H umor - Många studier visar att humor och skratt bygga hopp. Titta på en komedi eller barn eller valpar på lön. Ta en klass skratt yoga.

O LTERNATIV - Psykolog Anthony Scioli, PhD, skriver att hoppet är rotad i empowerment och personlig kontroll. Om en läkare streck ditt hopp, få ett andra utlåtande, ta styra en vet att det finns nästan alltid outforskade möjligheter.

S KYDD - När någon börjar en berättelse cancer fasa, som kan krossa hoppet, avbryter med, "Jag tycker om att höra positiva historier." Skydda dig från negativa människor och nyheter.

E mpathy - Ha medkänsla för dig själv och andra. Förstå att de flesta människor slänga ur sig ut av rädsla eller okunnighet, förlåt dem, och du kommer att må bättre. Seek empati och socialt stöd från människor som kan ge det.

Om du är en vän eller älskad av någon med cancer som du vill stödja i de närmaste dagarna, ta inte upp Jobs död. Varken cancerpatienter eller efterlevande, även långsiktiga sådana, gillar att höra om andra dukar under till sjukdomen. Och även om din första instinkt skulle vara att diskutera ett ämne som du tror att din vän kommer att relatera till, är din första instinkt inte alltid den bästa.

Sätt dig i din väns skor. Om bilder av ett skelett-tunn Jobs tar upp rädsla i dig, tänk vad det väcker hos dem som kunde finna sig i hans skor.

Sedan gå tillbaka till din egen mycket mer säkra och mer bekväma skor, och gå trädgården i regnet. Lite vatten kommer inte skada dig. Det är vad min pappa skulle ha berättat för mig att göra.

Journalist och högtalare Lori Hope är författare till den nyligen släppt, uppdateras och utökas hjälper mig att leva: 20 saker folk med cancer Vill du veta (tillgänglig från Amazon.com ). En sjukvård förespråkare och ivrig trädgårdsmästare, hon bor i San Francisco Bay Area med sin människa, hund och katt familj.