Evb

Symtom på gikt

Symtomen vid gikt kan variera kraftigt. Det är viktigt att erkänna gikt olika stadier och få en diagnos så att du kan börja behandlingen.

Bara för att du upplever ledvärk, värme, svullnad och stelhet, behöver du inte nödvändigtvis har gikt. Många typer av artrit, särskilt pseudogikt, kan förväxlas med gikt.

I allmänhet, symptom på gikt komma plötsligt och utan förvarning. Några vanliga tecken på gikt inkluderar:

  • Hyperurikemi, eller höga nivåer av urinsyra i blodet
  • Ett led eller lederna som plötsligt blir svullen, röd, varm och oerhört smärtsamt
  • Akuta attacker av artrit som händer mer än en gång
  • Artrit symptom som påverkar endast en joint - ofta stortån, men andra, som fotled eller knä, kan vara inblandade

Det är viktigt att känna igen symptomen på gikt så snart som möjligt, tidig diagnos och behandling kan minska din smärta och minska risken för långsiktiga skador.

Stadier av gikt

Gikt fortskrider vanligtvis genom fyra stadier och symptom på gikt varierar i frekvens och svårighetsgrad beroende på scen. De fyra stegen i gikt med sina olika symtom är:

  • Asymtomatisk hyperurikemi. I det tidigaste skedet av gikt, kommer du har förhöjda nivåer av urinsyra i blodet, men inga andra symptom. I detta skede är i regel inte nödvändig. (Även hyperurikemi är en viktig riskfaktor för utveckling av gikt, kommer de flesta människor som har hyperurikemi inte utveckla gikt.)
  • Akut giktartrit. Med akut gikt, förhöjda nivåer av urinsyra i blodet form till urinsyra kristaller, som deponeras i era gemensamma utrymmen. Personer med akut giktartrit kommer att uppleva typiska symptom på gikt, som kan innefatta intensiv smärta i en eller flera leder, tillsammans med svullnad, värme och extrem ömhet. Hyon Choi, MD, rentav bättre än majoritetsbefolkningen, klinisk docent i medicin i reumatologi avsnitt vid Boston University School of Medicine beskriver detta skede av gikt som en "plötslig big-time smärta, svullnad och rodnad. Det är precis som att bryta ett ben. "
  • Mellankritiska gikt. Detta skede av gikt avser de perioder av "remission" mellan gikt attacker som du inte kommer att ha några symptom. Men bara för att du inte upplever symptom betyder inte att din gikt har gått bort. Så det är viktigt att följa läkarens anvisningar om han eller hon har rekommenderat att du fortsätter att ta urinsyra-sänkande mediciner.
  • Kronisk tophaceous gikt. I detta mest allvarliga stadium av gikt, som oftast inträffar efter ca 10 år eller så för att ha sjukdomen, kan människor uppleva permanent ledskada och andra komplikationer hälsa gikt, t.ex. njurskador. Du kan minska dina chanser att utvecklas till detta stadium genom att arbeta med din läkare för att förvalta ditt tillstånd.

Om du upplever något av dessa symtom, din läkare kommer sannolikt att testa vätskan från den drabbade leden för att leta efter urinsyra kristaller. När gikt har diagnostiserats, kan det vanligen hanteras för att kontrollera dina symtom. Gikt behandling kan också bidra till att förhindra framtida gikt attacker, njursten och andra komplikationer hälsa. Kom ihåg att följa läkarens behandlingsplan, även när gikt symptom verkar avta.