Evb

Stödgrupper för njurcancer

Ansluta med människor som också har njurcancer kan vara mycket kraftfull medicin.

När Linda Malozi av Abindon, Md, först fick diagnosen njurcancer, skickade chock henne till isolering för nästan en månad. Hon grät hela tiden.

Men eftersom chocken bar bort och hon blev fast besluten att slå henne njurcancer, gick hon en grupp sjukhus stöd vid anläggningen där hon vårdades. "Det var en sådan lättnad att äntligen prata med människor som visste vad jag gick igenom," minns Malozi.

Som Malozi funnit, kan det hjälpa att dela dina känslor och rädslor med människor som förstår hur det är att höra orden, "Du har njurcancer." För många personer med njurcancer, erbjuder en stödgrupp den chansen.

Du kan hitta en stödgrupp när du börjar behandlingen, eftersom Malozi gjorde. De flesta behandlingshem erbjuder dem, så be ditt team vård. Din kyrka eller religiös institution är också ett bra ställe att vända sig till för stöd. Den europeiska Cancerfonden och Kidney Cancer Association kan rekommendera en stödgrupp liksom.

Njurcancer stödgrupper: vad som finns därute?
Det finns många olika typer av stödgrupper att överväga. När man beslutar vilken grupp att gå med, beakta följande aspekter och välja en stödgrupp som bäst passar dina behov.

  • Typ av cancer: Vissa grupper kan vara endast för personer med njurcancer, andra är öppna för alla människor med cancer.
  • Mötesfrekvens: Vissa grupper föredrar konsekvens av regelbundna möten och ett ordinarie medlemskap, andra har löst regler för närvaro och är öppna för alla.
  • Stadium av cancer: Vissa grupper anger vilket skede av cancer som de vill fokusera på. Om du nyligen fått diagnosen njurcancer, kan din oro vara annorlunda än de i en grupp vars medlemmar har återkommande njurcancer.
  • Professional eller patienten modererad: Vissa grupper drivs av proffs som präster, psykologer eller socialarbetare. Andra drivs av cancer överlevande.
  • Online: Det finns en värld av stöd och information som finns tillgänglig på nätet. En av fördelarna med att vara i en online njurcancer stödgrupp är att du inte behöver lämna hemmet, och stöd kan vara tillgängliga när som helst.

Njurcancer stödgrupper: vad som väntar
En studie, som såg mer än en halv miljon meddelanden i en online cancer stödgrupp fann att de tre vanligaste delade meddelanden hade att göra med att ge känslomässigt stöd, ger råd om hur man ska klara, och dela cancer nyheter och information.

  • Support: Dela dina känslor med andra som förstår vad du går igenom kan vara en kraftfull obligation. "När du börjar prata det blir bättre. Du kan inte hålla det inne. De vänskapsband som jag gjorde i den första stödgruppen fortsatte efter gruppen släppa ut. Jag inte känner ensam längre", säger Malozi.
  • Coping: dela erfarenheter av att hantera njurcancer på känslomässiga och fysiska nivåer kan vara mycket värdefullt. Det finns inget substitut för personlig erfarenhet. Du kan få tips som bara en annan cancer överlevande kan ge.
  • Informera: Människor i stödgrupper dela information om sin cancer, inklusive information om den senaste forskningen. Förr i tiden hade läkarna monopol på medicinsk information. Idag kan individer lära sig så mycket de vill om sin cancer.

"Personer med njurcancer behöver lära sig så mycket de kan och fortsätta leta tills de hittar stöd och behandling som är bäst för dem," Malozi säger. "Du måste ta ansvar för din egen återhämtning."

Att få stöd är en stor del av tillfrisknandet från njurcancer. Om en stödgrupp inte passar dig, prova en annan tills du hittar den rätta matchen. Det finns så många alternativ. En av dem är nog rätt för dig.