Evb

Spotting de tecken på depression

Vanliga symptom på depression inkluderar skuld, irritabilitet, och med en känsla av sorg som inte kommer att försvinna.

Att vara i en "blue mood" ibland är en normal del av livet. Om du förlorar en nära anhörig eller uppsagd från ditt jobb, är det naturligt att vara ledsen. När du har depressionssymptom grund av en stress som har inträffat i ditt liv, kallas det "situationsanpassat depression." De flesta människor återhämta sig från situationsanpassat depression över tid, även om det kan ta dagar eller veckor.

Men när depressionssymptom bara inte kommer att försvinna och depressionen börjar störa din förmåga att fungera normalt kallas "klinisk depression" eller "egentlig depression." Egentlig depression är en allvarlig sjukdom som kan pågå i veckor, månader, eller år. Om du har depression, måste du få hjälp, så det är viktigt att veta vilka symtom på depression kan tyda det.

Symptomen på depression är överväldigande. Människor kan beskriva depression som ett "svart hål" som de bara inte kan få ut av. En känsla av annalkande undergång är också vanligt i denna typ av depression. Du kan känna livlös, halta och apatiska.

Symtom på depression: 10 varningsskyltar

Personer med allvarlig depression inte alla har samma symptom, men de kan vara:

  • Sorg. När ledsen är ett symptom på depression, kan det vara att känna sig hopplös och tom. Du kanske upptäcker att oavsett hur hårt du försöker, du bara inte kan kontrollera dina negativa tankar. Du kan hitta dig själv gråter utan någon uppenbar anledning.
  • Guilt. Personer med svår depression kan känna att de är värdelösa och hjälplösa. De kan även uppleva sin depression som ett tecken på svaghet, och kan vara överdrivet självkritisk.
  • Irritabilitet. Detta depression symptom kan leda till att du känner dig arg, orolig eller rastlös. Män som är allvarligt deprimerade uttrycker ofta sin depression genom aggression eller vårdslöst beteende.
  • Psykiska symtom. Om du har problem att koncentrera sig, fatta beslut, eller komma ihåg detaljer, kan vara symtom på depression. Personer med depression kan känna att deras tankeprocesser har avtagit.
  • Fysiska symptom. Personer med depression har ofta värk och smärta, huvudvärk, eller matsmältningsproblem som inte verkar ha någon annan medicinsk orsak och inte svarar på behandling.
  • Förlust av energi. Om du lider av depression, kan du känna dig trött hela tiden. Personer med depression kan känna att deras fysiska förmågor bromsas.
  • Förlust av intresse. En vanlig depression symptom är förlust av intresse för trevliga aktiviteter som sex, hobbies, eller sociala interaktioner. Det kan också visa sig som försummar ditt ansvar och din fysiska grooming.
  • Sleep förändringar. Vaknar för tidigt på morgonen, att inte kunna somna, eller sover för mycket kan alla vara symptom på depression.
  • Aptit förändringar. Förändringar i matvanor på grund av depression kan leda till att äta för mycket eller för lite. En viktökning eller förlust av mer än 5 procent av din kroppsvikt i en månad är en av de varningssignaler om depression. Vissa människor upplever en förlust av intresse för mat, medan det för andra livsmedel blir ett sätt att kompensera för känslor av depression.
  • Självmordstankar. Ha tankar på att skada sig själv är ett allvarligt symptom på depression och alltid måste tas på allvar. Om du funderar på självmord, måste du få hjälp omedelbart.

Symtom på depression: ingen skam eller svaghet

Om du har några av dessa klassiska symtom på depression och symtomen är allvarliga och har varat längre än ett par veckor bör du söka hjälp. Det bästa stället att börja är med din läkare.

Den europeiska Psychiatric Association säger att klinisk depression drabbar 17 miljoner européer. I många fall går depression som kunde framgångsrikt behandlas odiagnostiserade och obehandlade eftersom symtom på depression ignoreras.

Depression är inte ett tecken på svaghet eller en orsak till skam - det är en allvarlig sjukdom. Den positiva nyheten är att även i allvarliga fall av klinisk depression, är behandlingen oftast mycket framgångsrikt. Och den tidigare behandlingen påbörjas, desto mer framgångsrikt är det. Så vänta inte.