Evb

Sköldkörtelcancer behandlingar och patientens rättigheter

Cancerbehandling är lika varierande som cancerdiagnosen och patienten

Cancerbehandling är lika varierande som cancerdiagnosen och patienten. Två patienter med samma diagnos är inte nödvändigtvis genomgår samma behandlingsplan. Livsstilsfaktorer och livsmål faktor till en behandlingsplan, alltför. För att illustrera: En 28-årig kvinna som är nygift och vill ha en familj behöver en behandlingsplan som bevarar sin fertilitet, men inte en 60-årig man med barnbarn inte har dessa behov.

Trots dessa skillnader

Trots dessa skillnader finns det några vanliga sköldkörtelcancer behandlingar för patienter: kirurgi, radioaktivt jod terapi (RAI), och sköldkörtel hormonbehandling. Enligt min erfarenhet, gick de första behandlingssteg snabbt. Vad jag inte hade förväntat mig var att behöva hantera lämplig uppföljning vård.

I augusti 2008

I augusti 2008 åkte jag till akuten för en nackskada, och en tänkbar studie visade en knöl på min sköldkörtel. Två veckor senare, fick jag träffa en endokrinolog som motvilligt planlagt ett ultraljud-guidad fin nål aspiration (FNA) biopsi. Han var säker på att det skulle vara en godartad knöl, inte en cancertumör, och skrattade bort min oro. När FNA kom tillbaka "osäkert," Jag träffade en otolaryngologist som specialiserat sig på sköldkörteln kirurgi.

Liksom endokrinolog

Liksom endokrinolog, gjorde min kirurg tror inte att det var cancer, men han gick med på att göra en partiell thyroidectomy i oktober. En månad senare kom min patologi rapport med diagnosen papillär sköldkörtelcancer, och jag började sköldkörtel hormonbehandling. Tre veckor senare, under semestern, inträffade mitt färdigställande thyroidectomy.

Jag hälsade det nya året på en låg-jod diet som en förberedelse för radioaktivt jod terapi. Målet med RAI är att beröva de kvarvarande sköldkörtelceller av jod för ett par veckor, så att när du tar RAI piller, de svältande celler upptag behandlingen snabbt och förstörs i processen. För mig innebar detta liggande i flera timmar i en maskin, som görs av samma företag som tillverkar min ständigt fel diskmaskin, för att få hela kroppen imaging studier gjort. Detta var också ett behandlingsalternativ jag ville inte på grund av de potentiella biverkningar av stora doser. Att säga att jag genomgick detta sparkande och skrikande är en underdrift. Men min nukleärmedicin specialist lyssnade på min oro och gav mig en låg dos i hopp om att rädda min fertilitet.

På mindre än sex månader

På mindre än sex månader, början till slut, avslutade jag mina cancerbehandlingar. Den tiden flög genom snabbare än du ens kan föreställa dig. Så snart jag kände återhämtat sig från den första operationen, var jag på operationsbordet igen. Och så fort jag kände en viss lättnad från sköldkörteln hormonbehandling, krävs jag en annan medicinering justering.

Sedan träffar jag fortfarande med min kirurg och endokrinolog årligen för ultraljud och laborationer. Jag har också en andra endokrinolog som övervakar min hälsa var några månader, som jag har utvecklat ett behov av insulin efter sköldkörtelcancer behandling.

Längs vägen har jag träffat flera överlevande sköldkörtelcancer vars tumörer hittades också på olycka. Vi alla har genomgått minst en operation och avslutade RAI terapi, och varje morgon tar vi vår sköldkörtel hormonbehandling medan väntar otåligt på en timme att passera så att vi kan ha vårt kaffe.