Evb

Rökning och astma

Ta reda på hur cigarettrök påverkar astmatiker och vad som kan göras för att minska eller eliminera exponeringen för förstahandsinformation och passiv rökning.

Passiv rökning är dåligt för allas hälsa, men ännu värre för de miljontals barn och vuxna med astma: Om du har astma, kan all exponering för cigarettrök leder till en astmaattack, och frekvent exponering för cigarettrök kan göra astmasymtom ännu värre.

Cigaretter "inte orsaka astma, i den meningen att människor inte blir allergiska mot cigarettrök," men kontakt med cigarettrök antingen genom att aktivt röka eller genom secondhand exponering kan utlösa astmasymtom, säger Kenneth Rosenman, MD, chef för divisionen av Arbets-och miljömedicin vid Michigan State University i East Lansing, Mich

Är du gör allt du kan för att hantera din astma? Ta reda på med vår interaktiva checkup.

Ett astmaanfall uppstår när luftvägarna blir irriterad och inflammerad. Cigarettrök är en punkt på en lång lista över potentiella astma triggers. "Vi kan beskriva en astmatiker som någon som har känsliga luftvägar, på samma sätt som vissa människor har [känslig] skin - så alla irriterande stimulerande, som cigarettrök eller [andra luftföroreningar som inte skulle] ger en reaktion på en normal person, kommer att leda till väsande eller en astma attack ", förklarar Richard Castriotta, MD, professor i medicin och biträdande chef för divisionen av Pulmonary, Critical Care och Sleep Medicine vid University of Texas Medical School i Houston.

Rökning och astma

Även om många luftföroreningar kan utlösa ett astmaanfall, är cigarettrök särskilt farligt. "Den enskilt viktigaste miljöfaktor som kan göra astma värre är tobaksrök", säger Miles Weinberger, MD, professor i pediatrik och chef för Pediatric Allergy & Pulmonary Division vid University of Iowa i Iowa City.

Dr Weinberger citerar statistik som visar en femfaldig ökning av sjukhusinläggningar bland barn som har astma och leva med rökare. Bor i ett hus med en rökare - även en rökare som säger att rökning sker utanför hemmet - kan göra det mycket svårt att kontrollera astma, säger Weinberger. Tänk på att även spår av rök om kläder kan irritera känsliga luftvägar för någon med astma och kan utlösa ett astmaanfall.

I själva verket har Weinberger forskat i Iowa City som visar att närmare 90 procent av barn med astma som bor i ett icke-rökning hushåll kan uppnå god kontroll över sin astma. Andelen sjunker dramatiskt, att endast 50 procent, för barn som lever i hem med rökare, säger han. På samma sätt kan vuxna som röker och har också astma tycker att de är mycket mindre känsliga för astmamediciner som är kända för att vara effektiva i astmatiker som inte röker.

Graviditet, rökning och astma riskerar

Gravida kvinnor rekommenderas att inte röka och att undvika passiv rökning. Det finns många goda skäl för att rådgivning eftersom cigarettrök leder till låg födelsevikt och högre barnadödlighet. En föga känd anledning att undvika exponering för rök under graviditeten, dock, är att data visar ett samband mellan moderns exponering för rökning - antingen sin egen eller någon annans - och en ökning av hennes barns framtida risken för astmaanfall.

Dessutom finns det forskning som visar "Om dina föräldrar röker [under din barndom], du är mer benägna att utveckla astma," säger Dr Rosenman.

Den nedersta raden på rökning och astma attacker

I en nyligen, heltäckande uppsättning riktlinjer för astmabehandling, National Heart, Lung, and Blood Institute rekommenderar starkt följande steg för att förebygga astmaattacker:

  • Om du röker, sluta röka nu.
  • Låt inte röka i bilen, hemma eller var som helst runt omkring dig.
  • Om ditt barn har astma attacker, hitta vårdgivare eller daghem där det finns ett absolut no-rökning.
Om du röker och är också den förälder eller nära släkting till ett barn med astma, tala med din läkare och få hjälp från familj och vänner för att sparka din vana. Det finns inte en bättre present du kan ge ditt barn - eller dig själv, för den delen.