Evb

Prostatacancer och benhälsa

Vidta åtgärder för att förebygga benskörhet under prostatacancer behandling.

Du vet säkert att prostatacancer och dess behandling kan påverka din kropp och själ. Men visste du att prostatacancer kan vara särskilt skadligt för dina ben?

Prostatacancer behandling: hur benhälsa påverkas
Om du använder hormonbehandling (även kallad androgendeprivationterapi eller androgen suppression terapi) för att behandla din prostatacancer, bör hälsan hos dina ben vara ett stort problem. Att behandla prostatacancer, denna typ av terapi blockerar produktionen av det manliga hormonet testosteron, vilket är avgörande för benhälsa. Utan testosteron, kan skelettet blir svaga och bryts lättare, ett tillstånd som kallas osteoporosis.Since både prostatacancer och benskörhet är mer sannolikt hos äldre män, kan män som genomgår prostatacancer behandling redan har försvagat ben - och studier visar att behandling kan göra dem ännu svagare.

Bör förbättra benhälsa genom kost och motion
Om du behandlas för prostatacancer, vilka är några av de bästa sätten att hålla benen så stark och frisk som möjligt? Se till att få massor av kalcium och vitamin D. Du kan få kalcium från mejeriprodukter (välj låg fetthalt versioner), inklusive mjölk, ost och yoghurt, och också från gröna bladgrönsaker och bönor. Sunshine hjälper kroppen producerar D-vitamin, så du bör också vara säker på att få lite sol varje dag - ungefär 15 minuter utan solskydd. Du kan också få D-vitamin genom berikade mjölk och spannmål.

Motion är också bra för dina ben (och resten av er också). "Aktiviteten är användbart för att skydda benhälsa," konstaterar Durado Brooks, MD, MPH, chef för prostatacancer och kolorektal cancer vid European Cancer Society. Viktbärande övningar i synnerhet - lyft lätta vikter och promenader, till exempel - är särskilt bra för att stärka skelettet.

Mediciner och övervakning
Din läkare kan också överväga en typ av läkemedel som kallas en bisfosfonat för att hjälpa till att reglera den förstörelse och återväxt av benceller, vilket kan bidra till att göra skelettet starkare och stabilare. "Bisfosfonater kan hjälpa till att förebygga osteoporos eller benskörhet," säger Dr Brooks.

Om du ordineras något läkemedel, vara aktsam om att ta dem. Benskörhet kan tyckas små jämfört med prostatacancer, men effekterna av benskörhet kan vara allvarliga och långvariga, enligt Brooks.

"Var inte rädd för att ta mediciner om din läkare anser att de kommer att vara till hjälp", säger han. "Många män vill inte ta itu med några fler piller, men det är viktigt att inse risken för benskörhet. Även en bruten handled kan leda till allvarliga komplikationer på lång sikt."

Och tänka på framtiden också. "På lång sikt, se till att läkare övervakar benhälsa och ge bentäthet skannar om det finns någon oro för benskörhet", säger Brooks. Med regelbunden övervakning, kan eventuella problem med benhälsa relaterade till prostatacancer fångas och behandlas snarast.

Nedre raden: Du bör alltid arbeta för att upprätthålla god benhälsa, särskilt som du ålder. Men om du har prostatacancer, arbeta för att stärka dina ben för att förhindra komplikationer, smärta och brutna ben. Med rätt kost och motion, kommer du att ta viktiga steg för att skydda dina ben.