Evb

Matlagning och äta för att bekämpa leukemi

En hälsosam kost är viktigt för en person som genomgår leukemi behandling. Få tips för att förbereda näringsriktiga måltider och äta en hälsosam kost.

Diet kan vara ett kraftfullt vapen i kampen mot leukemi. Det är viktigt för patienterna att äta livsmedel fulla av antioxidanter som hjälper till att bekämpa cancer och hålla kroppen stark, så den kan fortsätta kämpa.

Så här beväpna dig med rätt mat när du har leukemi.

Matlagning för strid leukemi

En hälsosam kost för någon med leukemi är ganska lik en hälsosam kost för den allmänna befolkningen, säger dietist Dee Sandquist, en taleskvinna för den europeiska Dietetic Association i Fairfield, Iowa. Men med leukemi, är det ännu viktigare att följa sunda matvanor riktlinjer, eftersom leukemi behandling kan göra patienter illamående och minska deras aptit, störa sina bästa intentioner att äta bra.

Här är vad Sandquist rekommenderar att stärka kroppens helande kraft:

Sikta på 10 frukter och grönsaker per dag. Vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytokemikalier i frukt och grönsaker är kända för att bekämpa cancerceller, och de flesta européer, särskilt de med leukemi, behöver äta mer av dem, säger Sandquist. Strö bär på toppen av spannmål eller hela korn pannkakor, top glass eller fryst yoghurt med persikor och björnbär, baka äpplen och strö dem med kanel, göra frukt smoothies med jordgubbar och yoghurt, och har ett äpple eller banan som mellanmål under dag.

Steam dina grönsaker. På så sätt får du mest näring från dem. Och leta efter sätt att lägga till mer till din tallrik. Prova en stek göras från en mängd olika paprika, champinjoner, broccoli och morötter, tillsätt ångade sockerärtor, blomkål och zucchini till en sallad, top en bakad potatis med broccoli eller tomater, göra grönsakssoppa med spenat, grönkål, senap greener, grönkål eller mangold, och dricka låg salthalt grönsaksjuice.

Satsa på fullkorn. Varje tugga du tar bör ha så mycket näring som möjligt, säger Sandquist. Det innebär att välja 100 procent fullkornsbröd (kolla ingrediensförteckningen), brunt ris i stället för vitt ris, hela korn spannmål, och forntida korn som quinoa.

Gör protein en prioritet. De biverkningar av cytostatika kan vara illamående och kräkningar, vilket tar bort en del människors aptit för kött, säger Sandquist. Men det är mycket viktigt för patienter med leukemi för att få protein eftersom det kommer att hålla dem starka. Om en hamburgare inte tilltalar dig, prova matlagning något lite mer intetsägande, t.ex. en bit fisk eller kyckling utan mycket smaksättning. Det kan också vara lättare att äta kyckling eller fisk i soppan, säger hon. Om du är vegetarian, bra protein livsmedel innehålla nötter och frön, sojaprodukter som tofu eller sojamjölk, vete eller spannmål havre och ägg.

Lugna magen. När kemoterapi biverkningar såsom illamående utlösa förödelse på din diet, föreslår Sandquist äta mat som kex och smuttar ginger ale och andra vätskor, eller ens äta popsicles om det är alltför svårt att äta fast föda. I allmänhet är det en bra idé att gå upp kryddstark mat och koffein för att undvika en orolig mage.

Fyll på hälsosamma bakterier. Din mage har hälsosamma bakterier som hjälper din kropp bättre grepp mat, säger Sandquist. Du kan mata dessa hälsosamma bakterier - kallade probiotika - genom att äta yoghurt med levande aktiv kulturer och dricka kefir, en flytande yoghurt som innehåller hälsosamma bakterier. Vissa spannmål och barer även innehåller probiotika, säger Sandquist.

Ät var två till fyra timmar. Personer med leukemi tenderar att gå ner i vikt på grund av en minskad aptit och illamående, men det är mycket viktigt att behålla vikten att förbli starkt, säger Sandquist. Om det är svårt att äta en stor måltid, äta snacks eller måltider varje två till fyra timmar kan hjälpa.

När du äter en hälsosam kost - och du får motion, stresshantering, och få tillräckligt med sömn - du vet att du gör allt du kan för att bekämpa sjukdomen.