Evb

Marnina och Seth: matlagning med Crohns

Tänk en Crohns diet måste vara intetsägande och tråkigt att förhindra uppblossning? tänka igen. Mat bloggare marnina cowan och Seth Coburn dela sina tips och tricks för omskrivningen favoritrecept.

Marnina Cowan älskar att laga mat, men hon har Crohns sjukdom, en typ av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) som gör saker i komplicerade kök. Hon och hennes pojkvän, Seth Coburn, skura Internet och omvandla recept för att göra dem "Marnina friendly," deras term för livsmedel som är säkra för Marnina att äta. De delar deras kök äventyr och personliga erfarenheter i sin blogg, " Jag är en foodie: matlagning med Crohns och kolit. "

Marnina och Seth är på ett uppdrag att utbilda andra och föra medvetenheten till IBD. Inte nog med att uppdatera de regelbundet sin blogg med Crohns recept och tips och dela med sig av sina erfarenheter när de handskas med sjukdomen, men de är också mycket aktiv i IBD samhället. De volontär på Camp Oasis, ett läger för barn med IBD, och de samla in pengar till Crohns & kolit Foundation of Europe (CCFA) med förhoppningar om upptäckten av nya behandlingar och en dag finna ett botemedel för den sjukdom som drabbar mer än 1,4 miljoner européer.

Marnina s regler för att klara av Crohns

Marnina var 15 år när hon först började få Crohns symptom. När hennes läkare gjorde en diagnos, var Marnina varnade att förvänta sig en ny normal. Det fanns massor av läkarbesök, ett överflöd av medicinering, och en ny, extremt begränsad Crohns sjukdom kost.

Under en sjukhusvistelse, var Marnina introduceras till ett nytt sätt att äta. Planen började på bottenvåningen, med klara vätskor bara. Etapp 1 bestod av vanlig pasta, grädde av vete, vitt ris, och äggröra. Steg 2 tillsatt protein, bröd, potatis, bananer, kokta morötter och gröna bönor. Eftersom hon var tvungen att undvika livsmedel som innehåller socker, lärde hon sig att ersätta kost sirap, kost gelatin och kost gelé i stället för gamla standbys. Så småningom andra livsmedel infördes i hennes diet med mandat inga fullkorn, majs, frön, nötter, råa grönsaker, peeling frukt, eller någon mat med ett fiberinnehåll på mer än 3 gram för att undvika nödraketer.

Denna nya diet var svårt för en 15-årig flicka. Hon missade att kunna äta sina favoriträtter, speciellt hennes favorit efterrätt - bagatell med bananer, jordgubbar och vispad grädde. Jordgubbarna gjorde dessert utanför gränserna eftersom de små fröna täcker bär är svåra att smälta. Marnina hade en "aha" ögonblick när hennes mamma skalade fröna från en sats av jordgubbar med en kniv så att de skulle vara "Marnina friendly," gör henne att njuta av njutning utan rädsla. I det ögonblicket tog Marnina relation med mat en positiv vändning.

"Jag insåg att med några modifieringar, matlagning med Crohns är genomförbart och kan även bli spännande", säger hon. "Vem skulle tro att skala jordgubbar? Det är en hel del ansträngning, men om det innebär att jag kan njuta av frukt och min favorit dessert, är det värt varje minut av min tid. "

Crohns recept: värt ansträngningen

Matlagning med IBD såsom Crohns kräver tid, ansträngning och kreativitet. Marnina och Seth är redo för utmaningen, eftersom de vet att konsekvenserna av att inte göra det. "Till skillnad från de flesta människor, om jag är hungrig och vill ha en snabb måltid, kan jag inte bara slänga ihop en sallad och hetta upp några svarta bönor och ris och kalla det middag," Marnina förklarar. "Detta skulle kosta mig en resa till ER åtminstone.. Istället, jag måste lägga mer tanke i mina måltider och planera vad jag ska äta "att göra det enklare, håller paret" Marnina-friendly "grunderna till hands - häftklamrar gillar tonfisk, jordnötssmör, ägg, morötter, vitt bröd och vitt ris. Dessa livsmedel kan användas för att förbereda en snabb smörgås eller stek.

Att experimentera med olika Crohns recept, tycker paret att söka webbsajter såsom Epicurious och foodgawker att upptäcka nya rätter som passar med Marnina s kosten begränsningar. De flesta recept kräver vissa ändringar.

Här är Marnina och Seths försökte-och-sant Crohns tips för att minska risken för en attack:

  • För recept som kräver råa grönsaker, istället ånga, baka, koka eller steka dem: "laga grönsaker gör dem lättare att smälta. Till exempel, förberedde vi en curry pesto zucchini linguine recept som kallas för rå riven zucchini. Vi riven zucchini och sedan ångas det innan du lägger pesto, och det var fortfarande läcker! "
  • Använd låg fetthalt matlagning tekniker i stället för högre fetthalt metoder. Baka eller steka mat istället för att steka dem. "Laga din maträtt i ugnen i stället för i en stekpanna bör göra skålen sitter bättre i dina tarmar. Stekt mat är inte bra för någon med inflammatorisk tarmsjukdom. "
  • Tänk substitution, inte deprivation. "Du kan ersätta nästan alla fiberrik mat för en lägre fiber motsvarighet, t.ex. mosade bönor för hela bönor, frukt utan frön för" förslappad "frukter som hallon (lämnar ut alla typer av frön helt), eller någon typ av alternativ grönsak för majs. "
  • Vet vilka ingredienser som är tabu och vara beredd med en ersättare. För vetemjöl (oavsett mängden), använda vitt mjöl. För brunt ris, använd vitt ris. För ärter eller majs, använd hackad lök eller svamp.

Var medveten om att undvika ett signalljus

Marnina och Seth har lärt sig att vara mycket medvetna om de ingredienser som de använder när de försöker nya recept. Ändå Marnina medger att ibland utmaningen att omvandla ett recept kan vara för mycket.

"Ett par månader sedan, beredd Seth och jag ett recept för Apple-sage Kikärt hamburgare", säger hon. "Receptet redan presenterat en utmaning på grund av kikärtor (naturligt mycket fiber), men jag antar att genom att mala dem i en pasta, skulle min kropp lättare kunna smälta dem. På toppen av kikärter, inkluderade receptet halv kopp havre (havre är extremt fibrösa!). Jag trodde jag skulle vara okej att äta hamburgare eftersom halv kopp havre spreds ut över många hamburgare. Tyvärr var kombinationen av kikärter och havre ett recept för katastrof. "Marnina tillbringade större delen av nästa dag behandlar Crohns symptom.

Hon varnar också för att, medan fel mat kan definitivt initiera ett signalljus, det är inte den enda riskfaktorn: "Mina små nödraketer oftast orsakas av överätande," hon säger att det kan vara svårt att motstå sekunder och tredjedelar när en maträtt är så. läcker.

Vegetarisk köttbullar

Prova en av Marnina och Seths läckra Crohn's profil kulinariska kreationer, modifierad från en favorit recept av Seths mamma.

Ingredienser

Sauce ingredienser:
3 lök, tärnad
1/2 lb. champinjoner, skivade
3 msk. olivolja
30 oz. konserverade tomater
6 oz. kan tomatpuré
1/2 tsk. oregano

Meatball ingredienser:

2 lökar, hackade
1 stjälk selleri, hackad (vi utelämnade selleri eftersom det är trådiga och svårsmälta)
3 morötter, riven
3 msk. margarin
3 ägg, slagen
1-1/2 dl ströbröd
2 koppar kokta gröna ärtor (vi substituerade 1/2 £ svamp)
1 tsk salt
1/2 tsk peppar
£ 1 spagetti, kokta
Riven schweizerost (du kan utesluta detta för att göra det mejeri gratis)

Förberedelser:

För att göra såsen:

Ett. Koka tärnad lök och svamp i lite olivolja i 10 minuter.

2. Tillsätt tomater, tomatpuré och oregano. Täck och koka på svag värme i 35 minuter. Korrekta kryddor (gärna lägga lite timjan, basilika, eller någon annan typ av italiensk smaksättning).

För att göra köttbullar:

Ett. Koka den hackade löken, selleri (eller utelämna om du har svårt att smälta selleri), och morötter i hälften av margarinet i 15 minuter. Låt svalna.

2. Tillsätt äggen, ett brödsmulor kopp, ärtor (eller svamp), salt och peppar.

Tre. Roll till små bollar och doppa i resterande ströbröd. Stek i resterande margarin tills brynt.

4. Placera på spagetti, och häll såsen över allting. Servera med riven schweizerost.

Kolla in " Jag är en foodie "för fler recept, bilder och andra tips för matlagning med Crohns.

Foto: Courtesy Marnina Cowan och Seth Coburn