Evb

Lyft ordentligt för att undvika nacksmärta

Plocka upp ett tungt föremål på fel sätt kan orsaka nacksmärta. Läs om rätt lyftteknik som kan hjälpa dig att undvika en öm hals.

Folk tänker ofta på sina nedre ryggen som varande i riskzonen från att lyfta, men halsen är nästan lika sårbar. Om du gör en hel del lyft på jobbet eller även om du bara ibland plocka upp tunga föremål hemma, måste du veta rätt lyftteknik för att undvika nacksmärta.

Undvika nacksmärta: rätt sätt att lyfta
"Vid lyft ska du alltid hålla föremålet nära kroppen för att inte belasta både nacke och rygg muskler. Vid lyft från marken, böja sig ner från dina höfter och knän. Försök att komma nära objektet," råder Barbara B. Boucher, en sjukgymnast och chef för rehabilitering och idrottsmedicin vid New England Muskuloskeletala Institute, University of Connecticut Health Center.

Yvonne Johnson, en sjukgymnast och chef för sjukgymnastik vid Continuum Centrum för hälsa och helande i New York, erbjuder dessa extra tips för att undvika en stel nacke:

  • Belasta eller dela upp det genom att lyfta det i etapper, om möjligt.
  • Håll nacken i en neutral position under lyftet.
  • Håll objektet nära din tyngdpunkt. I de flesta människor är detta djupt i buken, några inches nedanför naveln, men kan variera beroende på din kroppstyp.
  • Alltid göra jobbet med de stora musklerna i höfter och ben.

Mer lyft tips att komma ihåg:

  • Kontrollera att du har ett fast grepp om föremålet.
  • Håll fötterna axelbrett isär.
  • Undvik att vrida under lyftet. Om du måste svänga, svänga endast med fötterna, inte dina axlar.
  • Om ett objekt är för tungt, be om hjälp!

Undvika nacksmärta: underhålla dina "kurvor"
Din hals är utformad för att stödja dig i en naturlig ställning. Den har en mild krökning som bör upprätthållas när du lyfter. Att sätta stress på nacken när det är ur position, som böjs för långt framåt eller i sidled, kan orsaka skador och nacksmärtor. Ryggen kommer att vara i korrekt kurvatur när öronen är i linje med dina axlar och axlarna är i linje med höfterna.

Om ditt jobb kräver tunga lyft, kan du förhindra en öm nacke genom att värma upp innan arbetet, precis som en idrottsman värmer upp inför sin sport. Du kan också orsaka nacksmärta genom att lyfta föremål på fel sätt under vardagliga aktiviteter. Två vanliga orsaker till nacksmärta är "shoppare tilt" och "resenärens sloka."

Shopper lutning orsakas av redovisade objekt mot ena sidan av kroppen under en längre tid. Du kan undvika nacksmärta från shopping genom att följa samma regler som rekommenderas för lyft. Håll vikten jämnt fördelad - mellan två shoppingkassar - och nära kroppen.

Om du någonsin har genomförts en tung resväska på flygplatsen och kände nacksmärta senare, har du erfarenhet av resenärens sloka. Överväg att använda en ryggsäck, sliten ordentligt i mitten av den övre delen av ryggen, eller investera i en resväska på hjul.

Ett av de bästa sätten att förhindra nacksmärta och en öm nacke är att tänka innan du lyfter. Du kan få ont i nacken av att arbeta med tunga föremål eller från släpa resväskan runt flygplatsen. Tänk på att behålla dina kurvor, lyft med benen och höfter, och hålla vikten nära din tyngdpunkt att förhindra nacksmärta från lyft.